Dance, dance, dance!

Dansprogramma’s, dans-talentenshows, dansnummers; de klok slaat DANS op dit moment. En omdat wij ook wel wat inspiratie (lees motivatie) kunnen gebruiken om onze dansmoves te upgraden, hebben wij een aantal mooie, meest heerlijke dansfilms uit deze eeuw voor jullie op een rijtje gezet.

Shall we dance? (2005)

Een doorgewinterde advocaat zoekt naar wat spanning in zijn leven. Als hij naar huis reist met de metro ziet hij elke avond, ergens op de helft van zijn reis, een jonge vrouw (Jennifer Lopez) uit een raam staren. Ze is mooi en ze is elke avond bij Mitzi’s Dansstudio. John Clark (Richard Gere), de advocaat, is nieuwsgierig naar de mysterieuze dame en stapt de studio binnen. Hij meldt zich aan voor een beginnerscursus ballroom dansen. Een melodramatische romantische comedy met passie. Zo zouden wij het omschrijven. De spanning tussen de twee dansers, de terugkeer van John Clark naar zijn familie en de humoristische danslessen gaan heel goed in combinatie met een warme rode wijn en zachte melkchocolade.

Chicago (2002)

Laten we beginnen met vertellen dat Renée Zellweger nog nooit dans- of zanglessen had genoten voor het maken van deze film, Hugh Jackman baalde dat hij deze rol heeft afgeslagen en dat Catherine Zeta Jones de rol van Velma Kelly eiste omdat zij het nummer “All That Jazz” wilde zingen.

Deze muzikale film gaat over twee moordenaressen: Roxie Hart en Velma Kelly, die beide vastzitten op death row. Zij hebben dezelfde advocaat Billy Flynn (Richard Gere) (weer Richard Gere als advocaat, we zien een patroon) en gebruiken het toneel en de pers om te zorgen voor hun vrijpleiting.

Een must-see, als je hem nog niet hebt gezien en anders een klassieker om elke maand te repeaten.

Black Swan (2011)

Black Swan viert volgend jaar, namelijk op 2 februari, alweer haar 6-jarig bestaan. Feel old yet?

Ja, het is dus alweer zes jaar geleden dat Natalie Portman ons allen de stuipen op het lijf jaagde als zwarte zwaan. Een jaar voordat de film in de productie ging, begon Natalie met danslessen. Ze was zo enthousiast over de film dat ze alles op alles wilde zetten de meeste dansroutines zelf uit te voeren. Dit lukte.

139 dansshots waarvan 111 onbewerkte shots zijn door Natalie zelf uitgevoerd. 28 door haar dance-double Sarah Lane; dat is dus 80% Natalie Portman. Say what?! Nog iets wat een diepe buiging verdient. Natalie is bijna 10 kilo afgevallen voor deze rol. Wie had überhaupt gedacht dat dat er nog af kon?

Black Swan is een thriller gemaakt om je te verwarren en te vermaken. Zeker een aanrader.

Silver Linings Playbook (2012)

De voornaamste reden dat deze dansfilm een plekje in onze lijst heeft bemachtigd is toch wel te danken aan de (very) fine Mr. Bradley Cooper. Zo plat zijn we dan ook wel weer soms.

Hij vertolkt de rol van bipolaire en agressieve Pat. De regisseur David O. Russel vond Cooper de perfecte persoon voor deze rol, omdat hij zag dat hij in andere rollen soms zijn boosheid moest onderdrukken. Dit was precies wat hij nodig had voor de rol van Pat. Samen met Jennifer Lawrence, die ook mentaal niet helemaal lekker zit door de dood van haar man, traint Pat voor een danscompetitie. Pat heeft nooit gedanst, maar Tiffany (Jennifer Lawrence) was vroeger professioneel danseres. In het echt bleek het zo te zijn dat Bradley het dansen beter in zijn lijf had dan Jennifer dat had. Oeps!

 New kid on the block: La Danseuse #trailertip

Sinds 6 oktober draait er een nieuwe film geïnspireerd en gevuld met dans in de bioscoop. La Danseuse.

La Danseuse (The Dancer) is een film over Loïe Fuller, een danseres die haar eigen dans verzon; namelijk De Serpentine-Dans. Door een streek van het lot maakte – toen actrice genaamd- Marie-louise een draai om te ontsnappen aan een val door haar lange jurk. Het publiek was verrast en meteen verliefd op deze “dansvorm”. Hier onstond De Serpentine Dans. Naast het vechten voor haar passie, heeft zij ook te maken met copy-cats. De akelig mooie Lily-Rose Depp gaat op les bij Loïe Fuller, maar naast protegé wordt zij ook haar concurrentie.

Een biografisch drama gevuld met muziek en dans. Gaat dat zien.

Volgens mij kunnen we nog veel meer artikelen wijden aan films over of vol met heerlijke muziek en dans. En dat gaan we zeker ook doen. Want over de seventies en de eighties dans kunnen we zo ook een heel rijtje opnoemen (Grease, Saturday Night Fever, Fame, Flashdance, Footloose!!!).  Welke horen er volgens jou ook (of juist niet) in dit rijtje thuis? Leuk als je het ons laat weten op onze Facebook pagina.

 

 

 

Lees verder