films over wijn
films over wijn

De 5 leukste films over wijn. #kijktips

Ruiken, proeven, koken, wijn is heel veelzijdig. Wijn verhoogt de sfeer, geeft troost en maakt van eten dineren. Ook in films en series wordt er geregeld een glas (of fles) wijn geconsumeerd. Maar er zijn ook films waarin wijn het centrale thema is of die zijn opgenomen op een wijngaard. Wij maakten een selectie van films en een documentaire over de ins and outs van wijn. Verdiep je niet alleen in je glas maar leer ook meer over de drank.

A Good Year (2006)

In deze film speelt Oscarwinnaar Russel Crow een succesvolle Wall Street aandelenhandelaar. Als zijn oom komt te overlijden, erft hij een wijngaard. Hij vertrekt naar Frankrijk en moet kiezen tussen geld en geluk.

Te zien via o.a. Netflix, Google Play en iTunes.

Sideways (2004)

Deze buddy komedie is een vastlegging van het wijntoerisme rond begin 2000. Twee vrienden besluiten op een wijnvakantie te gaan, voordat één van hen trouwt. Tijdens hun tour door de wijngaarden in Santa Barbara leren zij niet alleen over wijn, maar ook over zichzelf.

Te zien via Pathé Thuis, Google Play en iTunes.

Letters to Juliet (2010)

De jonge Sophie (Amanda Seyfried) vertrekt met haar verloofde naar het mooie Verona. Zij wilt niets anders dan haar verloving vieren. Echter is haar fiancé vooral bezig met het vinden van producten voor zijn restaurant en niet met haar. Tijdens een van haar wandelingen komt zij het huis van Juliet, uit het Shakespeare verhaal, tegen. Daar vindt zij een groep vrouwen die namens Juliet de briefjes beantwoorden die daar worden achtergelaten. Na het vinden van een wel heel bijzonder briefje, besluit Sophie zelf te helpen. En komt zodoende bij een wijngaard terecht.

Tip: De trailer is een mooie samenvatting van de film.

Te zien via o.a. Videoland, PathéThuis, GooglePlay, KPN on Demand.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Bride Flight (2008)

Om te ontsnappen aan het naoorlogse klimaat van Nederland en om een nieuw begin te maken in hun jonge leven emigreren Marjorie (Elise Schaap/Petra Laseur), Ada (Karina Smulders/Pleuni Touw) en Esther (Anna Drijver/Willeke van Ammelrooy) in 1953 naar Nieuw-Zeeland. Vol van dromen en verlangens over liefde, geluk en succes reizen ze hun verloofdes achterna. Aan boord van de vlucht ontmoeten de drie meiden de jonge Frank (Waldemar Torenstra/Rutger Hauer). Hij heeft plannen om als wijnboer fortuin te maken. Hij is aantrekkelijk, anders dan hun Nederlandse verloofdes en een vrij man. Ieder voor zich voelen de vrouwen zich tot hem aangetrokken maar ze beseffen nog niet dat de ontmoeting grote gevolgen heeft voor de rest van hun nieuwe leven.Na aankomst gaan ze ieder hun eigen weg, in de veronderstelling dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

Te zien via o.a. Videoland, KPN on Demand en Pathé Thuis.

Bekijk ook onze aflevering van Wijn met Pip met Elise Schaap.

SOMM (2012)

Even je wijnglas walsen om net te doen alsof je er verstand van hebt. Wat zijn in hemelsnaam ‘noten’ en hoe proef je eigenlijk het verschil tussen Lidl en Leroy Chambertin Grand Cru? In deze documentaire vertellen de beste sommeliers hun verhaal. De film biedt een bijzonder diep kijkje in het glas.

Te kijken via oa Netflix en iTunes.

Foto bovenaan: Sideways

Lees verder