kijktips week 29
kijktips week 29

De allerleukste kijktips van week 29! #GiF’sCHOICE

Ook deze week is er weer van alles te zien in de bioscoop, on demand en op televisie! Van het heerlijke tweede deel van Mamma Mia (here we go again!) tot aan het prachtige Franse Girlhood, er is genoeg te zien. Wij selecteerden ook deze week weer onze top 10. Dit zijn de kijktips van week 29!

Wuthering Heights (2011)

CINETREE (abonnement)

Genre: Drama, Romantiek | Regie: Andrea Arnold | Cast: Kaya Scodelario, James Howson, Solomon Glave e.a. | IMDb: 6.1, Rotten Tomatoes: 68%

kijktips week 29
Foto: Oscilloscope Pictures

Het verhaal van Wuthering Heights, naar het boek van Emily Brontë, is een van de bekendste boeken uit de 19e eeuw. Het is het enige boek dat Emily Brontë ooit schreef, maar tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds gelezen. Regisseuse Andrea Arnold besloot om tóch zelf een verfilming te maken, ondanks dat dat al vaak is gedaan. Het verhaal gaat over het weeskind Heathcliff, dat wordt gevonden door een rijke man die hem meeneemt naar zijn landhuis op Wuthering Heights. Hier ontmoet Heathcliff Catherine, de dochter van de rijke man. Ze vormen een innige band, die uiteindelijk verstoord wordt door hypocrisie, seksisme,  en verschillen in sociale klasse.

De versie van Andrea Arnold (Fish Tank, American Honey) werd goed ontvangen. VPRO Gids noemde het bijvoorbeeld een ‘krachtige adoptie’ en het NRC Handelsblad vond het ‘fantastisch!’. Een verhaal wat nooit verveelt en toentertijd zijn tijd ver vooruit was. Bekijk hier de trailer.

You Were Never Really Here (2017)

PATHÉ THUIS (films huren)

Genre: Drama, Mysterie, Thriller | Regie: Lynne Ramsay | Cast: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov e.a. | IMDb: 6.9, Rotten Tomatoes: 87%

kijktips week 29

Deze film van Lynne Ramsay (We Need To Talk About Kevin) met Joaquin Phoenix in de hoofdrol is absoluut het bekijken waard. Ontzettend duister, maar waanzinnig gespeeld door Phoenix. Het gaat over Joe, een veteraan met PTSS die nog geregeld flitsen krijgt naar zijn verleden in de oorlog. Hij woont bij zijn moeder, en heeft als werk het opsporen van vermiste tieners. Omdat hij niet bang is voor geweld, belandt hij vaak in bijzonder grimmige ontvoeringsituaties. Wanneer hij ingehuurd wordt om de 13-jarige Nina te vinden, komt hij terecht in een extreem duister complot. Hij is vastberaden alle betrokkenen op te sporen en ze te laten boeten voor wat ze hebben gedaan. Met alle gevolgen van dien.

Lynne Ramsay vond de samenwerking met Joaquin Phoenix bijzonder prettig, liet ze in meerdere interviews weten. En dat zie je er ook vanaf op het scherm. Bekijk hier de trailer!

Fargo (1996)

Maandag 16 juli | RTL7, 21:30

Genre: Misdaad, Drama, Thriller | Regie: Joel en Ethan Coen | Cast: William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi e.a. | IMDb: 8.1,Rotten Tomatoes: 93%

kijktips week 29
Foto: MGM Studios Inc.

Fargo is een film van de Coen-brothers. Frances McDormand, echtgenote van Joel Coen, kreeg voor haar rol in deze film een Oscar. Daarnaast werd de film ook bekroond met een Oscar voor Beste Originele Scenario, plus nog vijf andere niet-verzilverde nominaties. In een klein stadje in Minnesota vinden meerdere gruwelijke moorden plaats. Aan de hoogzwangere Marge de taak om deze op te lossen. Voor haar rol droeg Frances McDormand een zwangerschapskussen gevuld met vogelzaad. Op die manier kon ze zich moeilijk voort bewegen. De actrice won dit jaar een Oscar, voor haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Fargo ken je overigens natuurlijk ook van de Netflix-serie (ook een goeie kijktip), die ook door de Coen-brothers is gemaakt. Bekijk hier de trailer van de film!

Mamma Mia: Here We Go Again! (2018)

Donderdag 19 juli | BIOSCOOP

Genre: Komedie, Musical | Regie: Ol Parker | Cast: Lily James, Amanda Seyfried, Meryl Streep e.a. |

kijktips week 29

Jaaaaaaaaaaaaaa, hier gaan we weer: Mamma Mia de film is terug met een tweede deel!! In het eerste deel gaat Sophie (Amanda Seyfried) trouwen met haar grote liefde Sky. Ze wil graag dat haar vader haar weggeeft, maar haar alleenstaande moeder Donna  (Meryl Streep) heeft altijd geheimzinnig gedaan over wie haar vader is. Na het lezen van het dagboek van haar moeder, blijkt dat ze drie mogelijke vaders heeft: Bill, Harry of Sam. Dus nodigt ze ze alle drie maar uit.

Maar: we weten nu nog steeds niet wat er nou precies is gebeurd in de jonge jaren van Donna. En dat is waar het Mamma Mia: Here We Go Again over gaat. Dit deel zit ook weer boordevol liedjes van ABBA en niemand minder dan Cher (!!!) speelt de moeder van Donna. Vanaf donderdag draait deze film in de bios. Zin in een leuke pre-party, mét vertoning van de film én een leuke afterparty en verkleedwedstrijd? Klik dan hier voor tickets voor de speciale voorpremière bij The Movies!

Mektoub, My Love: Canto Uno (2017)

Donderdag 19 juli | BIOSCOOP

Genre: Komedie, Romantiek | Regie: Abdellatif Kechiche | Cast: Shaïn Boumedine, Ophélie Bau, Salim Kechiouche e.a. | IMDb: 7.1

kijktips week 29

Amin, een jongeman die graag scriptschrijver en fotograaf wil worden, gaat terug naar zijn geboortedorp. Het is een klein vissersplaatsje aan de kust van Frankrijk. Hij heeft net een jaar in Parijs gewoond, dus het is wel even wennen. Hij hopt van bar naar bar en strand tot strand om zijn oude vrienden weer tegen te komen. Zijn inspiratie vindt hij in de liefde van vrouwen. Hij verlangt naar een passievolle fling zoals ze alleen maar in films bestaan. Maar als het om liefde gaat, kan alleen mektoub (het lot) dat bepalen…

Een mooi coming-of-age verhaal van de maker van La Vie d’Adele, die de Gouden Palm won in 2013. Bekijk hier de trailer.

Queen of the South (S2, 2017)

Donderdag 19 juli  | FOX, 22.00 (wekelijks)

Genre: Drama, Actie, Misdaad | Makers: M.A. Fortin, Joshua John Miller | Cast: Alice Braga, Peter Gadiot, Veronica Falcón e.a. | IMDb: 7.8, Rotten Tomatoes: 91%

kijktips week 29

Queen of the South vertelt het boeiende verhaal van Teresa Mendoza. Teresa wordt verliefd op een drugsdealer. En zoals te verwachten valt, gaat dat hij helemaal mis. Hij wordt vermoordt in Mexico, en vervolgens komt het kartel achter Teresa aan omdat ze te veel weet. Maar ze krijgt bescherming Camila Vargas, een drugsbazin. Langzaamaan klimt ze omhoog, vastberaden om de persoon te pakken te krijgen die haar achtervolgt.

In de geschiedenis zijn de meeste drugsbazen altijd mannen geweest, en dus is het ongebruikelijk dat vrouwen de hoofdrollen spelen in een serie over drugskartels. Wat deze serie extra stoer maakt natuurlijk. Bekijk hier de teaser van seizoen 2!

Girlhood (2014)

Donderdag 19 juli  | NPO2, 23.25

Genre: Drama | Regie: Céline Sciamma | Cast: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh e.a. | IMDb: 6.9, Rotten Tomatoes: 96%

kijktips week 29

Marieme woont in een buitenwijk van Parijs. Haar leven ziet er alles behalve rooskleurig uit. Haar thuissituatie is dramatisch, haar schoolprestaties onder maat en haar onzekerheid groot. Als ze op een dag in contact komt met een groep stoere meisjes verandert alles. Zij dragen leren jacks en gouden oorbellen, durven alles te doen en te zeggen. Marieme joint de gang en verandert haar naam. Haar zelfvertrouwen groeit, maar maakt het haar ook gelukkiger?

Regisseuse Céline Sciamma schreef ook het scenario voor de film. Ze raakte geïnspireerd door de verschillende ‘girl gangs’ die ze zag in Parijs. De actrices werden gescout op straat. Ben je ook al zo weg van coming-of-age films? Bekijk hier onze top 5 favorieten!

Dallas Buyers Club (2013)

Vrijdag 20 juli  | NPO3, 22.40

Genre: Drama | Regie: Jean-Marc Vallée | Cast: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto e.a. | IMDb: 8.0, Rotten Tomatoes: 93%

kijktips week 29

Een haast onherkenbare Matthew McConaughey speelt Ron Woodroof. Ron is een gokker, een groot drugsgebruiker en verdient een beetje geld als elektricien. Wanneer hij na een avond feesten in elkaar zakt, blijkt uit onderzoek dat hij HIV heeft. In de jaren ’80 werd HIV nog gezien als een ziekte voor homoseksuelen, en homofoob Ron weigert te accepteren dat hij de ziekte heeft. Maar wanneer hij zich realiseert dat het toch echt zo is, begint hij zich in te lezen in de ziekte. Hij komt erachter dat er in het buitenland een medicijn is genaamd AZT, wat de symptomen van HIV bestrijdt. Het is echter nog niet goedgekeurd in de VS, en daardoor illegaal. Hij besluit om naar Mexico te gaan, daar de medicijnen in te kopen en weer te verkopen aan HIV-patiënten. Hij krijgt hierbij hulp van een transgender vrouw Rayon (Jared Leto), met wie hij een hechte vriendschap ontwikkelt.

Deze film laat goed zien hoeveel onwetendheid er nog was over de ziekte in de jaren ’80. Ontzettend veel mensen stierven aan HIV/AIDS in de jaren ’80 en ’90. Dallas Buyers Club won 3 Oscars: eentje voor Matthew McConaughy, eentje voor Jared Leto, en een voor beste make-up en hairstyling. Bekijk hier de trailer!

Pan’s Labyrinth (2006)

Vrijdag 20 juli  | CANVAS, 21.15

Genre: Drama, Fantasy | Regie: Guillermo del Toro | Cast: Ivana Baquero, Ariadna Gil, Sergi López e.a. | IMDb: 8.2, Rotten Tomatoes: 95%

kijktips week 29
Foto: New Line Cinema

Pan’s Labyrinth speelt zich af in 1944 in Spanje, net na de burgeroorlog. Spanje wordt langzaam maar zeker overgenomen door Fransisco Franco en zijn fascistische dictatuur. De jonge Ofelia reist met haar zieke en zwangere moeder naar het platteland om bij haar stiefvader te gaan wonen, een sadistische generaal. Tijdens haar eerste nacht in het nieuwe huis ontmoet Ofelia een elfje, die haar naar een doolhof leidt. Hier ontmoet ze een faun die haar vertelt dat ze een prinses is van een ondergronds koninkrijk. Volgens de faun wacht haar vader daar op haar, maar ze kan hem enkel zien als ze drie moeilijke opdrachten volbrengt.

Een magisch sprookje weergegeven in de fantasie van een kind. Het staat in schril contrast met de gruwelen van het bewind van Franco. De film won drie Oscars: beste cinematografie, beste art direction en beste make-up. Bekijk hier de trailer!

The Bridge (S4, 2011-)

Zaterdag 21 juli  | NPO2, 20.00

Genre: Misdaad, Thriller | Cast: Sofia Helin, Rafael Pettersson, Sarah Boberg e.a. | IMDb: 8.7

kijktips week 29
Foto: Filmlance International

Er wordt een lichaam gevonden op de brug tussen Denemarken en Zweden. De ene helft van het lichaam op het Deense deel van de brug, de andere helft op het Zweedse. Deense inspecteur Martin Rohde moet samenwerken met de Zweedse inspecteur Saga Norén om de moordenaar te vinden.

En nu is het laatste seizoen vanaf zaterdag te zien op NPO2. Kan je geen genoeg krijgen van Scandinavische series? Bekijk hier onze top 5 van minder bekende, super spannende Scandinavische thrillers

Foto boven artikel: Mamma Mia: Here We Go Again!

Lees verder