de belofte van pisa
de belofte van pisa

De Belofte van Pisa; relevant, eigenzinnig en visueel interessant

Het is een Nederlandse film, een universeel verhaal met het kleurenpalet van regisseur Norbert ter Hall. Een coming-of-age verhaal zoals alleen Norbert en Robert Alberdingk Thijm (Ter Halls partner en vaste collega) die kunnen maken. Poëtisch, echt, Hollands en gelaagd. 

De belofte van Pisa is gebaseerd op de gelijknamige roman van Mano Bouzamour uit 2013 en vertelt het verhaal van Samir die fantastisch trompet kan spelen en aangenomen wordt op het Muzieklyceum Zuid. Z’n broer Mo laat Sam bij ijssalon Pisa beloven dat hij hoe dan ook zijn school af zal maken en zijn diploma zal halen. Hij belooft op zijn beurt om hem hierbij te helpen. Op datzelfde moment worden Mo en zijn vriend Soesi aangehouden voor een gewapende overval, terwijl Sam machteloos toekijkt. Op eigen houtje begint hij op het Muzieklyceum, waar hij de enige leerling van Marokkaanse afkomst is. Tot Sam’s verbazing wordt Annelies, het mooiste meisje uit de klas, verliefd op hem.

Het meisje uit Amsterdam-Zuid

Annelies (gespeeld door Olivia Lonsdale) is een meisje dat niet op haar mondje is gevallen, recht op haar doel afgaat en niet het standaard rijkeluiskindje is. “Annelies is oprecht,” vertelt Olivia met een glinstering in haar ogen, vanaf een groene bank in het College Hotel waar de persdag van de film plaatsvindt. “Ze is op zoek naar prikkels op het gebied van liefde en cultuur. Maar ook in muziek en verhalen en daarom vindt zij Sam ook zo leuk. Hij is anders en onbekend voor haar. Doordat ik rond m’n achttiende het boek al een keer heb gelezen kende ik het verhaal en wist ik wie ze was. 

Maar toch zijn de film en het boek anders. In het boek bijt ze Sam eerst van zich af als ze in haar hockeyrokje haar veters staat te strikken, terwijl in de film ze meteen op Sam af gaat. Dat vond ik ook zo leuk aan haar. Ze weet wat ze wil en als Sam haar niet zoent, zoent zij hem wel.”  Eerder werkte Olivia voor A’dam – E.V.A. ook al met Norbert samen en is nu weer blij verrast door de samenwerking: ‘Het is zo fijn om met Norbert te werken, de sfeer is altijd goed, rustig, focust. Hij laat je heel erg vrij en staat altijd open voor eigen inbreng. Tussen de scènes door was het nooit chaos. Dat heeft de film ook een magische kwaliteit gegeven.”

OOK INTERESSANT: Bo Maerten is klaar met alleen maar het sexy meisje zijn. 

Het straatschoffie en muzikale genie

En dan hebben we Sam, gespeeld door Shahine El-Hamus, de getalenteerde trompettist, de jongen die z’n plekje in de wereld probeert te vinden. Hij wordt verliefd op het keurige meisje uit Amsterdam-Zuid en beweegt zich in verschillende werelden: “Juist dat vond ik zo leuk aan Sam,” zegt Shahine aan de telefoon. Hij is na de persochtend meteen een massage ingedoken, “Ja dit heb ik nog nooit van m’n leven gedaan maar het is wel heel chill zeg.” Shahine klinkt opgewekt, enthousiast en vertelt voor verve over Sam: “Hij begint als Marokkaans straatjochie uit Noord en legt vervolgens een lange weg af waarin hij verschillende vibes creëert. Uiteindelijk ziet hij eruit alsof ie bij het corps zit en een Swapfiets heeft. Daardoor kon ik twee kanten van hem pakken, een stukje typecasting en een beetje die typecasting afbreken. Typecasting vind ik niet erg als het in een groter verhaal past en er meer inzit,” vertelt Shahine. 

Hij las het boek van Mano op aanraden van Norbert toen ook hij een klein rolletje in A’dam – E.V.A speelde. “Hij liet mij het boek zien en zei dat hij die ooit wilde verfilmen. En dat als ik dan de juiste leeftijd had ik Sam zou kunnen spelen. Dat heb ik toen maar een beetje losgelaten en naast me neergelegd. Maar ik ben wel Norbert en Robert veel blijven zien. Ik ben toen ook goed bevriend geraakt met Mano. En zo praten we al jaren over het boek, de film en het verhaal. En dat heeft me ook zo geholpen om deze rol te spelen, allemaal hebben ze me continue met waardevolle informatie voorzien. Mano liet Robert en Norbert ook helemaal vrij in hun vertaling, er was wel een dialoog maar die was altijd respectvol en dat heeft het ook naar een hoger niveau weten te tillen.” 

Het meesterwerk

Laten we hopen dat met De belofte van Pisa Norbert ook een belofte aan ons, het publiek, doet. Om nog meer van dit soort relevante, eigenzinnige en visueel interessante films te creëren. Want Norbert, Robert en ook een beetje Mano, hebben een meesterwerk neergezet die voorbij ras, afkomst of maatschappelijke verwachtingen gaat.

De belofte van Pisa zie je vanaf 10 oktober in de bioscoop.

Foto credits: Diederick Bulstra

Lees verder