De beste films over Britse royalty #GiFonTOP #video
Britse Royalty

De beste films over Britse royalty #GiFonTOP #video

In #GiFonTOP selecteren we een lijstje met onze favorieten binnen een bepaald genre. Met het nieuwe seizoen van The Crown in aantocht is het thema van deze week: royals. Dit zijn de ‘beste films over het Britse koningshuis’. Dompel je onder in de wereld van macht en intriges, korsetten en kostuums, en waar het normaal is om met je achterneef te trouwen.

#1 Elizabeth (1998)

Genre: Biografie, Drama | Regie: Shekhar Kapur | Cast: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Christopher Eccleston, Joseph Fiennes e.a. | VOD: Google Play, iTunes

Britse Royalty

Elizabeth is losjes gebaseerd op de vroege jaren van de regeerperiode van Elizabeth I. Het is 1558 wanneer Koningin Maria I overlijdt en halfzus Elizabeth de troonopvolger blijkt te zijn. Elizabeth zat jaren opgesloten onder verdenking van een moordcomplot op Maria. Nu Elizabeth de troon erft wordt ze bevrijd uit haar gevangenschap.

Het hof wilt dat Elizabeth zo snel mogelijk trouwt met een edele of erfgenaam. Maar Elizabeth heeft haar oog laten vallen op haar jeugdvriend Robert Dudley. Terwijl haar adviseur haar probeert aan te zetten tot een huwelijk met andere mannen om zo de troon veilig te stellen, krijgt Elizabeth te maken met verschillende rivalen. In 2007 werd het vervolg gemaakt: Elizabeth: The Golden Age met opnieuw Cate Blanchett in de hoofdrol.

#2 The Young Victoria (2009)

Genre: Biografie, Drama | Regie: Jean-Marc Vallée | Cast: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson, Jim Broadbent e.a. | VOD: 

Britse Royalty

The Young Victoria vertelt het verhaal van de eerste turbulente jaren van de Victoria I. Na een geïsoleerde jeugd is ze plotsklaps op haar 18e koningin. Victoria heeft maar moeite zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof. Ze heeft maar weinig vrijheid, terwijl er veel van haar wordt verwacht en iedereen het op haar macht heeft voorzien.

Gelukkig zorgt de aanwezigheid van haar neef, de Duitse Prins Albert voor verandering. Hij is door zijn oom op pad gestuurd om het hart van Victoria te veroveren. The Young Victoria volgt haar troonsbestijging en huwelijk met Prins Albert, “one of history’s greatest lovestories”. Leuk: Ernest, de broer van Prins Albert wordt gespeeld door Michiel Huisman.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#3 The King’s Speech (2010)

Genre: Biografie, Drama | Regie: Tom Hooper | Cast: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi e.a. | VOD: Videoland, KPN on Demand, Google Play

Britse Royalty

The King’s Speech vertelt het verhaal van Koning George VI. Als zijn broer afstand doet van de troon wordt George (Bertie, voor intimi) nogal ongewild en plotseling koning van Engeland. Allemaal leuk en aardig, maar nu heeft de koning ook nog een klein probleempje: hij stottert. En dat is niet echt koninklijk.

Er wordt hulp ingeschakeld van spraaktherapeut Lionel Logue, die een onorthodoxe manier van werken heeft. Samen bereidden ze zich voor op belangrijke optredens van de koning, met als hoogtepunt een radiotoespraak waarin hij de Britse troepen moet aanmoedigen. Tussen George en Lionel ontstaan een bijzondere vriendschap. The King’s Speech kreeg 12 (!) Oscarnominaties, en verzilverde er vier.

#4 The Queen (2006)

Genre: Biografie, Drama | Regie: Stephen Frears | Cast: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings e.a. | VOD:

Britse Royalty

The Queen gaat over de huidige Koningin Elizabeth II en speelt zich af in 1997. Tony Blair is verkozen tot Eerste Minister, tot ongenoegen van de koningin. Hij heeft namelijk plannen om het rijk te moderniseren, iets waar Elizabeth niet blij mee is. Een aantal maanden later overlijdt Diana bij een auto-ongeluk, tot grote afschuw bij het Britse volk. Ondanks dat Diana en Prins Charles waren gescheiden bleef Diana de ‘people’s princess’.

The Queen gaat over de periode van Diana’s dood en hoe het Britse koningshuis hiermee omgaat. Het volk en de pers levert kritiek omdat de royals, en met name de koningin, maar weinig van zich laten horen of zien. Michael Sheen, die Tony Blair speelt, speelde ditzelfde personage in nog 2 andere films: The Deal (2003) en The Special Relationship (2010).

Bekijk ook: Onvergetelijke chickflicks uit de 90’s.

Foto-credits: Polygram Filmed Entertainment | The Weinstein Company | Pathe Pictures

Lees verder