De bijzondere geschiedenis van Donald Duck #donaldduckday

Op 9 juni 1934 verscheen het eerste Disney animatiefilmpje met Donald erin. Dat betekent dat het Donald 73 jaar is. En daarom is het jaarlijks op deze dag ‘Donald Duck Day’.Hoog tijd om eens in de geschiedenisboeken te duiken van dit bijzondere personage. Al is zijn carrière lang, meest bijzondere tijd is de eerste tien jaar van zijn bestaan.

1. Het begin

Donald Duck was voor het eerste te zien in de korte animatie The Wise Little Hen die deel uitmaakte van de ‘Silly Symphony’ serie. Donald ziet er hier nog opvallend uit als een normale eend. Hij woont ook op een boot, wat een verklaring zou zijn voor het iconische marinekostuum. Als eend heeft hij natuurlijk goeie zeebenen.

2. De Stem

Walt Disney paste Donald aan na het horen van acteur Clarence Nash. Nash deed namelijk wel eens een praatje als eend en Walt was er gek op. De ietwat chagrijnige persoonlijkheid van Nash in zijn optreden, voegde Walt toe aan het personage. Nash heeft vijftig jaar lang de stem van Donald Duck ingesproken. Tony Anselmo, eerst een animator voor de studio, nam het van hem over. Tot de dag van vandaag doet Anselmo de stem. Anselmo zegt over de stem:

‘Ik ben drie jaar de leerling geweest van de originele stem. Het gaat meer om wat het personage wel en niet zou zeggen. Het gaat om de persoonlijkheid en de integriteit van het karakter en minder om het nadoen van de stem. Het is best ingewikkeld.’

3. Donald en Mickey

Na het inhuren van Nash verscheen Donald in zijn huidige vorm voor het eerst in de 1934 animatie Orphan’s Benefit. In het filmpje is er een talentenshow aan de gang voor een plaatselijk weeshuis. Donald is als laatste en zijn act gaat helemaal mis. De kinderen besluiten een grap met hem uit te halen. Natuurlijk is Donald hier niet helemaal blij mee.

4. In Latijns Amerika

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Disney filmpjes geweerd in het bezette Europa. Hierdoor moest Disney opzoek naar een nieuwe markt. Disney begon Donald Duck filmpjes te maken die zich afspeelde in Latijns Amerikaanse landen, in de hoop daar nieuwe populariteit te vinden. Hier kwamen klassiekers uit als The Three Caballeros en Saludos Amigos. In dit filmpje is Donald in Brazilië met The Three Caballeros en danst hij erop los. In The Three Caballeros reist Donald Latijns Amerika over en ontdekt hij de cultuur en omgeving kennen door prachtige muziek en dans.

5. Tweede naam

Donald Duck is het enige Disney personage dat officieel een tweede naam heeft. Tijdens Donald Gets Drafted uit 1942 leren kijkers dat hij Donald Fauntleroy Duck heet. Donald Gets Drafted is het eerste filmpje uit een zesdelige serie over Donald Duck tijdens de Tweede Wereldoorlog.

6. In het leger

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Disney een groot aantal ‘propaganda’ filmpjes gemaakt in teken van de strijd die gevoerd werd tegen Duitsland en Japan. Ook andere bekende animatiestudios zoals de Warner Brothers met de ‘Looney Tunes’ deden dit. In Commando Duck moet Donald Duck het opnemen tegen het Japans Leger. De personages spreken gebroken Engels met Japanse accenten. Uiteindelijk wint Donald door een waterval over hun basis te laten vallen. Dit is het laatste filmpje uit de Donald Duck serie over het Amerikaanse leger tijdens WO2.

7. Mascotte

Donald was ook officieel de mascotte voor een aantal legerafdelingen. Onder andere voor de luchtmacht en marine. De insignes met Donald Duck erop zijn nu erg gewild bij verzamelaars. Donald was echter niet de enige. Ook andere Disney personages waren te zien op de speciale insignes. Tijdens de oorlog was 90% van de studio bezig met de speciale productie voor de oorlog.

foto: James Vaughan via Flickr

8. Oscar

Het meest opvallende oorlogsfilmpje is misschien wel Der Fuehrer’s Face waar Disney een Oscar voor won in 1943. De animatie staat in het boek ‘The 50 Greatest Cartoons: As Selected by 1,000 Animation Professionals’ op nummer 22. Het filmpje toont Donald Duck die wordt meegenomen door de Nazi’s om gedwongen voor hem te werken. In het filmpje wordt Nazi taalgebruik en beeld weergegeven. Hij is hier te zien.

Afbeelding: © 1942 – The Walt Disney Co. All rights reserved.

Lees verder