favoriete kerstfilms
favoriete kerstfilms

De favoriete kerstfilms van de GiF redactie.

Kerstfilms. Je ontkomt er niet aan. Hier op kantoor hebben we deze week een gezellige discussie gehad over wat nu de allerbeste, leukste, meest tranentrekkende of klassieke kerstfilm is. Sommige gaan helemaal voor een romantische zwijmelfilm, anderen voor een film vol jeugdherinneringen. En weer anderen, zoals Sara, hebben gewoon een bloedhekel aan kerstfilms en noemen de kerstspecial van Star Wars hun favoriete kerstfilm (yeah right…). Met bepaalde films zitten we op één lijn, maar dus zeker niet bij allemaal. Want als de film het hele jaar door kan, is het dan überhaupt een echte kerstfilm? Onze onclusie is dat het eigenlijk allemaal goed is. Want hé, het is immers kerst, het feest van vrede op aarde en eensgezindheid andere de mensen. Hierbij een samenvattend lijstje van onze ultieme kerstfilms.

Kruimeltje (1999)

Kruimeltje

Rebecca. “Ieder jaar weer tref ik mijn zoon voor de buis. Dan herken ik een zin of de beelden en voel ik een scheut nostalgie en melancholie.Dan kruip ik naast hem op de bank en voor ik het weet zit ik alweer te janken. Gevoelige kerstmuts ben ik. Kinderen, honden en kerstbomen… Ja. Kruimeltje. En qua volwassen: Serendipity. Romantiek met een hoofdletter. Heerlijk.”

Kruimeltje kun je op zondag 25 december zien. 15:30 u op NPO3.

Love Actually (2003)

Als favoriet van zowel RachelIrene als Jill wint deze film.

Irene: “Natuurlijk om alle romantische scènes, maar vooral om de hilarische dans scène van Hugh Grant. Daar verheug ik me iedere keer op als ik de film zie.”

Jill: “Als ik aan kerst denk, denk ik aan Love Actually. Elk jaar voor de feestdagen moet ik deze film toch weer even kijken. ‘Rick’ uit The Walking Dead die Christmas-carols opzet voor Keira Knightley, Minister-president Hugh-Grant die zijn assistente zoent in het kerstspel, Bill Nighy als de foute zanger die nog één kersthit wil scoren en die heerlijke versie van ‘All I Want For Christmas’… ik heb er nu alweer zin in!”

Deze film is donderdag 22 december te zien op NET5 om 20:30. 

The Grinch (2000)

muziek uit onze favoriete kerstfilms

Sifra: “Als kind was ik he-le-maal compleet verzot op deze film. Doordat de wereld in de film zó niet lijkt op het “echte” leventje, vond ik het heel prima om keer op keer op te gaan in die fantasiewereld. Jim Carrey als Grinch is hilarisch en Taylor Momsen als Cindy Lou Who is ook perfect gecast. De hele film schreeuwt mierzoete zuurstok wereld, en dat is alles wat een meisje van 6 – en 21 en ver na de 50 – interessant vindt.”

Wil je The Grinch nog zien deze kerst? Kijk hem wanneer je wilt op Netflix! 

The Holiday (2006)

Vivian: The Holiday vind ik een heerlijke film. En niet alleen -maar zeker voor een groot gedeelte wel- door de aanwezigheid van Jude Law. Het Engelse landschap (doe mij ook zo’n huisje op het Engelse platteland!) en de 90-jarige buurman Arthur zijn zeer charmante ingrediënten van deze film die verder gewoon vrij plat over verbroken en nieuwe relaties gaat. Maar ik kan hem elk jaar weer kijken. En ook als het geen kerst is.”

 Home Alone (1990)

© 1990 Twentieth Century Fox Film Corporation
© 1990 Twentieth Century Fox Film Corporation

Favoriet van de Laura’s. Zou dat iets met de naam te maken hebben?

Laura de Vries: “Sowieso. Dat is nostalgie! Met de hele familie op de bank, dekentje, thee of chocolademelk, en dan waren we zo twee uur roerloos naar de televisie aan het kijken. Niet alleen met kerst trouwens. Deze film kan ik het hele jaar door kijken. Geen probleem.”

Laura Palthe: “Ik was altijd zelf tot ver in januari allemaal vallen voor mogelijke inbrekers aan het bedenken. Super inspirerend vond ik het! En nu is het een heerlijke portie nostalgie voor rondom de kerst.” 

Op Tweede Kerstdag om 20:00 op RTL8 kun je net zoals Laura de Vries met thee/chocolademelk en een dekentje roerloos naar Home Alone kijken. Nog drie keer zien? Dat kan! Hij staat namelijk op Netflix! 

Fijne kerstdagen!

photo-by-photo-credit-1glen-wilson-2016-paramount-pictures-a-all-rights-reserved

Lees verder