Gif tv-gids
Gif tv-gids

De GiF tv-gids van week 22: wat je niet mag missen

De zonuren per dag gaan flink omhoog. Avondjes terrassen, dagjes naar het strand, boottochtje over de grachten. Het kan met deze temperaturen. Maar af en toe een filmpje kijkje is natuurlijk ook lekker voor tussendoor. De leukste films op tv deze week vind je hieronder:

Maandag 29 mei

23.30 BBC Two – Song For Marion (2012)

Genre: Komedie, drama. Met o.a. Terence Stamp, Gemma Arterton

Marion houdt van optreden en zit dan ook in het lokale koor. Haar immer narrige man Arthur vindt dat maar niets. Wanneer Marions toch al belabberde gezondheid verslechtert, vraagt ze haar man om haar plek in het koor in te nemen. Arthur haat het om het middelpunt van de aandacht te zijn, maar is gek op Marion en gaat morrend akkoord. Met een beetje hulp van de charmante koorleidster Elizabeth kruipt Arthur langzaam uit zijn schulp.

Woensdag 31 mei

20.30 RTL7 – Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Genre: Actiefilm. Met o.a Russell Crowe, Paul Bettany, Max Pirkis, James D’Arcy, Billy Boyd

1805. Geheel onverwachts worden kapitein Jack Aubrey en zijn schip de Surprise aangevallen door een enorm huurlingenfregat. Aubreys schip is niet opgewassen tegen deze overmacht en na een ongelijke strijd blijft de Surprise zwaar gehavend achter. Aubrey besluit echter er zich niet bij neer te leggen en zet de achtervolging in, ook al kan dit de ondergang van zowel zijn schip als de bemanning betekenen.

Een mannenfilm. Maar Russell Crowe is hier de reden om te gaan kijken.. 

Vrijdag 2 juni

21.15 Canvas – A Royal Affair (2012)

Genre: drama. Met o.a Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boefolsgaard, Trine Dyrholm, David Dencik

In het 18de-eeuwse Denemarken wordt de jonge Engelse prinses Caroline Mathilde op vijftienjarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de Deense koning Christian VII. Van een sprookjeshuwelijk is geen sprake want de koning lijdt aan schizofrenie en is volkomen incapabel als echtgenoot en als vorst. Alleen de nieuwe lijfarts aan het hof, Johann Friedrich Struensee, weet tot koning Christian door te dringen. Bewust van zijn positie, grijpt idealist Struensee de kans om via de koning de ouderwetse regelgeving van Denemarken te veranderen. Hij zet echter alles op het spel wanneer er een hartstochtelijke romance tussen hem en de koningin ontstaat.

Een Deense film met latere Oscar winnares Alicia Vikander. 

23.30 EEN – V for Vendetta (2006)

Genre: Fantasy-film. Met o.a. Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt

Ver in de toekomst, is Engeland een totalitaire staat geworden. De jonge Evey wordt van de dood gered door een gemaskerde man, die bekend staat als “V”. Deze charismatische maar levensgevaarlijke meester in list en bedrog is zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee historische monumenten in Londen opblaast en de door de regering gecontroleerde mediazenders overneemt. V roept de burgers op in opstand te komen tegen de tirannie en de onderdrukking van dit schrikbewind. Als Evey de waarheid achterhaalt over V’s mysterieuze achtergrond, komt ze ook meer te weten over haar eigen verleden. Zo wordt ze zijn onverwachte bondgenoot in de strijd tegen de corruptie en voor de vrijheid.

In deze film herken je Nathalie Portman gewoon niet terug. 

GiF tv-gids van week 21
Natalie Portman in V for Vendetta (2005) Photo by 1996-98 AccuSoft Inc. – © 2006 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

23.55 NPO2 – Before Midnight (2013)

Genre: Romantisch drama. Met o.a. Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick, Jennifer Prior, Ariane Labed

Negen jaar na hun laatste rendez-vous in Parijs en bijna twee decennia sinds hun eerste ontmoeting in Wenen, brengen de Amerikaan Jesse en de Franse Celine hun vakantie door in Griekenland. Ze zijn inmiddels getrouwd met elkaar en hebben twee schattige dochtertjes. Hun vakantie zit er bijna op en geen van beiden staat te popelen om terug te keren naar de dagelijkse beslommeringen in Frankrijk. Tijdens een laatste nachtelijke wandeling op het eiland lijken ze op een kruispunt in hun leven beland.

Zaterdag 3 juni

20.25 SBS6 – Nanny McPhee (2005)

Genre: Familiefilm. Met o.a. Emma Thompson, Colin Firth, Kelly Macdonald, Thomas Sangster, Eliza Bennett

Weduwnaar Cedric Brown huurt de geheimzinnige Nanny McPhee in om voor zijn zeven onhandelbare kinderen te zorgen. Onder leiding van zijn oudste zoon Simon hebben ze al zeventien kindermeisjes weggepest en ze zijn ervan overtuigd dat ook nummer achttien geen probleem zal vormen. Maar Nanny McPhee blijkt taaier dan verwacht. Ze neemt de touwtjes stevig in handen en de kinderen merken dat hun wangedrag op de meest onverwachte, bijna magische manieren wordt bestraft.

Een heerlijk film om met het hele gezin te kijken. 

21.15 Een – Catch me if you can (2002)

Genre: Misdaadthriller van Steven Spielberg. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Martin Sheen, Christopher Walken, Nathalie Baye, Tom Hanks, Jennifer Gardner

Frank Abagnale Jr. lijkt op het eerste gezicht een gewone jongen. Wanneer zijn vader en moeder gaan scheiden, besluit hij de wereld in te trekken. Nog vóór zijn 21ste liegt hij zich drie carrières bij elkaar; Frank werkt achtereenvolgens als dokter, advocaat en copiloot, en dat zonder enige opleiding. Tegelijkertijd int hij voor miljoenen dollars aan ongedekte cheques. Hij verdwijnt keer op keer zonder een spoor achter te laten, tot de FBI een internationale klopjacht op hem opent.

Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Martin Sheen, Christopher Walken.. Vier redenen om deze film op te zetten.

23.03 NPO3 – Wolf (2013)

Genre: Misdaaddrama. Met o.a. Raymond Thiry, Chemseddine Amar, Marwan Kenzari, Bo Maerten

De jonge, veelbelovende kickbokser Majid werd geboren en getogen in een troosteloze achterstandswijk. Na het maken van allerlei verkeerde keuzes staat de jonge Marokkaan nu op een kruising in zijn leven. Met zijn talent in de ring kan hij het ver gaan schoppen, maar ondertussen lonkt ook de criminele weg naar snel en makkelijk geld. Verstoten door zijn familie en zonder opleiding is Majid aangewezen op zijn grootste talent: zijn vechtersinstinct.

Deze Nederlandstalige film was in 2013 genomineerd voor maar liefst 8 Gouden Kalveren.Er werden twee nominaties verzilverd. Marwan  Kenzari won in de categorie beste acteur en de regisseur Jim Taihuttu won beste regie. 

00.00 NPO2 – Manhattan (1979)

Genre: Komedie. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy, Meryl Streep

De 42-jarige Isaac woont en werkt in Manhattan. Hij is ontevreden over zijn werk als televisiescenarist en worstelt met de vele vrouwen in zijn leven. Zijn ex Jill woont samen met een vrouw, Connie, en bereidt een boek voor met onprettige details over haar huwelijk met Isaac. Zelf heeft Isaac iets met de 17-jarige scholiere Tracy. Zij houdt echt van hem, maar voor Isaac is hun relatie niet veel meer dan een flirt. Op een dag ontmoet hij Mary, de minnares van zijn beste vriend Yale. Die twijfelt nog tussen Mary en zijn echtgenote Emily. Wanneer Isaac een relatie begint met Mary heeft dat grote gevolgen voor het leven van verschillende mensen.

Een klassieker van Woody Allen met een jonge Meryl Streep. Een absolute aanrader voor als je nog niet kan slapen. 

Zondag 4 juni

10.00 RTL8 – Dolfje Weerwolfje (2011)

Genre: Familiefilm. Met o.a. Ole Kroes, Kim van Kooten, Remko Vrijdag, Trudy Labij, Maas Bronkhuyzen

Dolfje weet niet wat hem overkomt wanneer hij op de nacht van zijn zevende verjaardag verandert in een wit pluizig dier: een wolfje. Bij het licht van de volle maan springt hij uit het raam van zijn kamertje, de vrijheid tegemoet. Hij rent door het park en de tuin van de buren, vrolijk jagend op eenden en kippen. Als het licht wordt keert hij doodmoe huiswaarts, om een paar uur later wakker te worden als jongetje. Zijn pleegbroertje Timmie vindt het vet en doopt hem ‘Dolfje weerwolfje’. De gevoelige Dolfje wil helemaal geen weerwolfje zijn. Hij is bang dat zijn pleegouders hem niet meer willen als ze ontdekken wie hij werkelijk is.

Een film voor een heerlijke zondagochtend. 

Afbeelding boven artikel: Leonardo DiCaprio in Catch Me If You Can – Dreamworks LLC

Lees verder