De GiF tv-gids van week 8

De GiF tv-gids van week 8

De tv-gids van deze week zit vol met mooie films. Het duurt nog maar een week en dan weten we wie de Oscars van 2017 hebben gewonnen. Om alvast in de stemming te komen zijn er de komende dagen eerdere winnaars en genomineerde films te zien op de lineaire televisie. Veel drama, maar gelukkig ook een komedie en twee prachtige biografische films.

Maandag 20 februari

20:30 NET5 – Warhorse (2011)

Genre: Oorlogsfilm. Met Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, David Thewlis, Benedict Cumberbatch

De jonge Albert sluit een opmerkelijke vriendschap met het paard Joey. Wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, worden de twee echter van elkaar gescheiden. Gedurende de oorlog maakt het paard een bijzondere reis, waarbij hij de mensen die hij tegenkomt inspireert en hun levens verandert. Ondertussen meldt Albert zich aan bij het leger in de hoop Joey terug te vinden.

Deze film was genomineerd voor maar liefst zes Oscars in 2012. Helaas greep hij in alle categorieën naast de prijs. 

Woensdag 22 februari

20:30 RTL7 – Shutter Island (2010)

Genre: Thriller. Met Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams

U.S. Marshal Teddy Daniels moet in 1954 samen met zijn partner Chuck Aule de mysterieuze verdwijning van een gevangene uit een instelling voor geesteszieke criminelen onderzoeken. De moordenares is ontsnapt uit het psychiatrisch instituut op Shutter Island en vermoed wordt dat zij zich nog ergens op het eiland schuilhoudt. Tijdens zijn zoektocht stuit Teddy op een sinister web van misleiding en intriges. Hij bijt zich in de zaak vast en ontrafelt zo steeds meer geheimen over het eiland, zijn partner en zichzelf. Niets is meer wat het lijkt.

Donderdag 23 februari

20:30 NET5 – Memoirs of a Geisha (2005)

Genre: Drama. Met Ken Watanabe, Suzuka Ohgo, Youki Kudoh, Li Gong, Kaori Momoi

Kyoto in de jaren 30. De kleine Chiyo wordt op haar negende verkocht aan een geisha-huis. Naarmate ze ouder wordt, ontdekt ze dat het bestaan als geisha voor een vrouw een manier is om rijk en onafhankelijk te worden. De oppergeisha van het huis, Hatsumomo, is razend jaloers op Chiyo en dwarsboomt haar zoveel ze kan.

Deze film was genomineerd voor maar liefst zes Oscars in 2005. Uiteindelijk mocht hij drie Oscars mee naar huis nemen, waaronder voor: Best Achievement in Cinematography.

23:35 NET5 – The Kite Runner (2007)

Genre: Drama. Met Zekeria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmoodzada, Khalid Abdalla, Shaun Toub, Sayed Jafar Masihullah Gharibzada

De Afghaanse vrienden Amir en Hassan zijn bedreven vliegeraars. Amir woont in een grote villa in Kabul, waar de vader van Hassan werkt als bediende van de familie. Na een vliegerwedstrijd schept een groep jongens de vlieger van Amir uit de lucht en gaat Hassan achter de daders aan. Hij wordt zwaar mishandeld en Amir weet zich geen raad. De vriendschap tussen de jongens is voorgoed veranderd. Dan vallen de Russen Kabul binnen en moeten Amir en zijn vader het land uit vluchten. Ziet de volwassen Amir zijn vriend ooit nog terug en weet hij weer een band met zijn vaderland op te bouwen?

Zekeria Ebrahimi and Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner (2007)
Zekeria Ebrahimi and Ahmad Khan Mahmoodzada in The Kite Runner (2007)

Deze film was genomineerd voor de Oscar: Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score. Helaas wist hij deze nominatie niet te verzilveren.

Vrijdag 24 Februari

21:25 NPO3 – Dallas Buyers Club (2013)

Genre: Biografie. Met Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto, Denis O’Hare, Steve Zahn.

Dallas, 1985. Ron Woodroof, een drugsgebruiker en vrouwenversierder, wordt uit het ziekenhuis ontslagen wanneer bij hem aids is geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand, maar Ron accepteert dit niet. Hij begint met het smokkelen van illegale alternatieve medicijnen om zichzelf en zoveel mogelijk andere aidspatiënten een betere kans te geven. Het wordt het gevecht van één vastberaden man tegen de macht en corruptie van de Food and Drugs Administration en de grote farmaceutische bedrijven.

In 2014 was deze film genomineerd voor zes Oscars. Uiteindelijk won hij drie Oscars. Matthew McConaughey won ‘Best Performance by an Actor in a Leading Role’ en Jared Leto won ‘Best Performance by an Actor in a Supporting Role’. 

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

23:30 NPO2 – Selma (2014)

Genre: Biografie. Met David Oyelowo, Carmen Ejogo, Oprah Winfrey, Tom Wilkinson, Andre Holland.

Dit onvergetelijke, waargebeurde verhaal is een kroniek van drie tumultueuze maanden in 1965, toen dr. Martin Luther King Jr. een gevaarlijke campagne leidde om gelijk stemrecht te krijgen voor de Afro-Amerikaanse bevolking in de staat Alabama. Hij leidde een vreedzame mars tussen de steden Selma en Montgomery, die resulteerde in president Lyndon B. Johnsons historische ondertekening van de Voting Rights.

In 2015 was deze film genomineerd voor twee Oscars, maar won alleen de Oscar voor Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song. 

Zaterdag 25 Februari

20:30 SBS 9 – Papillon (1973)

Genre: Drama. Met Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Gordon Don, Anthony Zerbe

Henri Charrière, bijgenaamd Papillon vanwege de vlindertatoeage op zijn borst, werd naar eigen zeggen ten onrechte schuldig bevonden aan moord en tot levenslange dwangarbeid in Frans-Guyana veroordeeld. Op weg naar zijn ballingsoord raakt hij bevriend met Louis Degas, een zeer bedreven en beruchte vervalser van obligaties en andere waardepapieren. Na een eerste mislukte vluchtpoging krijgt Papillon twee jaar eenzame opsluiting. Nauwelijks weer op vrije voeten probeert hij het opnieuw. Samen met Degas en Maturette weet hij het eiland te ontvluchten, de wilde zee te trotseren en land te bereiken.

Deze film was genomineerd voor één Oscar, maar won deze niet.

21:15 EEN – Tootsie (1982)

Genre: Komedie. Met Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman, Bill Murray

Michael Dorsey, een getalenteerd off-Broadway-acteur, zit al een tijdje zonder werk. Als actrice Dorothy Michaels schrijft hij zich tenslotte in voor een auditie, en wordt prompt geëngageerd voor de rol van Emily in een populaire tv-reeks. De realistische uitspraken waarmee Dorothy, alias Tootsie, uitpakt op de set en daarbuiten, bezorgen haar een stevige reputatie.

Jessica Lange won voor haar rol in deze film een Oscar voor Best Actress in a Supporting Role in 1983. 

Foto boven artikel: Matthew McConaughey and Jared Leto in Dallas Buyers Club (2013) © 2013 – Focus Features

Bron: tvgids.tv

Lees verder