films over eten
films over eten

De lekkerste films over eten. Enjoy!

Aangezien het op 25 oktober ‘Wereld Pasta dag’ was, hebben wij de lekkerste films over eten even onder elkaar gezet. Want eten is toch wel een van de dingen die wij het allerliefste doen. Maak even een snelle spaghetti met Parmezaan, schenk een glas rode wijn in (Italiaanse wel te verstaan) en ga relaxt op de bank zitten. Want bij deze films kan je, net zoals met eten, compleet genieten.

LET OP! Deze films over eten zijn kokend heet, smeuïg grappig en je kan zo aanschuiven.

1 – No Reservations (2007)

Zo heb je Catherine Zeta Jones nog nooit gezien (of juist wel als je deze film net zoals ik al vijf keer hebt gezien). Zij speelt een serieuze chef in een sterrenrestaurant. Liefde staat op een laag pitje en de belangrijkste personen in haar leven zijn haar zus en nichtje. Na een verschrikkelijk ongeluk verandert haar leven en wordt het eventjes allemaal te veel, maar na regen komt zonneschijn en wordt haar leven alleen nog maar liefdevoller en lekkerder. Het klinkt een beetje cheesy en dat is het ook. Maar wel lekker om naar te kijken.

2 – Burnt (2015)

In Burnt vertolkt Bradley Cooper de rol van chefkok. Met zijn enorme passie voor koken, is deze chefkok gedreven en onwaarschijnlijk perfectionistisch. Het is agressie, liefde, druk, chaos, falen én succes. Een typische chef (althans als we Gordon Ramsey als standaard nemen) die alles vraagt van zijn personeel en zichzelf. En een redelijke eikel dus. Zijn hulpje in de keuken (Sienna Miller) heeft het er niet altijd even makkelijk mee. Maar goed, net als bij No Reservations kun je  wel raden welke kant het op gaat. De film is gewoon fijn om naar te kijken. Ook met een man naast je overigens.

3 – Julie & Julia (2009)

We hebben ons (bijna) allemaal wel eens volop in een te ingewikkeld recept gestort om het vervolgens gruwelijk te verknallen en via Thuisbezorgd.nl een alternatief te bestellen. De hoofdrolspeelsters van deze film (Meryl Streep & Amy Adams) hebben net een tikkeltje meer talent en doorzettingsvermogen. Het allerleukste? Meryl speelt een Amerikaanse die terug in de 1950’s een Frans kookboek maakte voor Amerikanen. Haar manier van praten in deze film is echt fenomenaal (check de eerste paar seconden van de trailer). Alleen daarom al moet je hem kijken!  Julie (Amy) is zo’n Amerikaanse. Zij probeert alle 524(!) recepten te maken in 1 jaar. Waar haalt ze de tijd een de motivatie vandaan?! Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Extra leuk dus.

4 – Chef (2014)

Chef is een mengeling van humor, passie, en creativiteit. Een snufje “bad language” gecombineerd met het motto “dream big”. Carl Casper, gespeeld door John Favreau, is de baas in de keuken, maar wordt van zijn troon gegooid door een belangrijk restaurant-recensent. Hij pakt zijn leven weer op door een foodtruck te kopen en tijdens een roadtrip door Amerika zijn passie voor lekker eten te herontdekken. Onderwijl zie je super lekkere broodjes en andere heerlijkheden voorbij komen (je wilt meteen zo’n broodje maken en verorberen met een lekker koud biertje). Ondertussen leert hij zijn (te schattige) zoontje ook de fijne kneepjes van het vak. Een heerlijke feel good film. Watertanden gegarandeerd.

films over eten

5 – The Trip (2010)

Steve Coogan wordt gevraagd door The Observer om een recensie-roadtrip te doen door Engeland. Hier mag hij bij de beste restaurants ontbijten, lunchen of dineren, waarna een recensie zal volgen. Best wel straight to the point qua verhaal. Maar de mensen maken deze film. Nadat Steve’s vrouw hem verlaat, moet hij iemand anders zoeken om met hem mee te gaan. Hij belt zijn beste vriend Rob Bryden. Dit is een gouden duo; ze doen geweldige imitaties van bekende acteurs. De komieken spelen in deze film een soort van fictieve versie van zichzelf. Iedereen komt voorbij in hun fantastische gesprekken (Al Pacino, Michael Caine, etc.). Een heel ander type genre dan de vorige vier films. Maar als je van droge humor tegen een atmosfeer van de mooiste restaurants en heerlijk eten houdt dan moet je deze zeker kijken!!! Zorg wel dat je het origineel kijkt uit 2010 en niet The Trip to Italy uit 2014. Die was veel minder.

– BONUS BONUS BONUS – 

6 – Ratatouille (2007)

Ratatouille is een klassieker! Als het over eten gaat in films kunnen wij deze animatiefilm van Disney zéker niet vergeten. Voor als je hem nog niet gezien hebt, even een korte samenvatting: Remy – de rat –  verdwaalt in het riool, nadat hij is weggestuurd van een boerderij.  Hij komt dan terecht in het wereldberoemde restaurant Auguste Gusteau. Remy ontmoet al gauw de onhandige keukenhulp Linguini. De twee besluiten samen te werken om Auguste Gusteau tot het beste restaurant van Parijs en omstreken te maken… Leuk om te kijken, ook zonder kinderen. Stiekem leer je er best nog wat van. Het eten en de manier waarop het bereid wordt, zijn behoorlijk geloofwaardig.

Hieronder de iconische scène waarin Remy de enige echte Ratatouille bereidt:

Goed. Na dit lijstje met onze lekkerste films over eten hebben we weer honger gekregen…. Deel jouw favoriete eetfilm met ons op Facebook. We just can’t get enough.

 

Lees verder