De machtig mooie inspiratiebronnen van Rebecca Bakker
inspiratiebronnen

De machtig mooie inspiratiebronnen van Rebecca Bakker

Clichés zijn niet voor niets clichés. Ook ik zou dit blog kunnen beginnen met het bekende geluid van “Als klein meisje speelde ik al graag toneel, zong ik…etc.” Klopt. Meedoen aan playbackshows als Madonna en Whitney Houston, de groep 8 musical die naar meer smaakte en aan de buis gekluisterd zitten als Hennie Huisman op tv was. gif-blog-foto5Toch, ik was een nakomertje en wilde nooit vroeg slapen. Daardoor zag ik veel films, series en programma’s waar ik veel te jong voor was en die een stuk minder clichématige inspiratiebronnen waren. Zo herinner ik mij de film Honeysuckle Rose (On The Road Again) met Willy Nelson en Dyan Cannon (zij met dat mooie haar onder de cowboyhoed). Ik begreep er toen geen drol van, behalve dat een man en een vrouw die verliefd zijn, op een dag moeilijk gaan doen. En dat ik ook in zo’n film wilde spelen.

Stapels videobanden

Ondanks dat ik vooral opgroeide met countrymuziek en cabaret (Johnny Cash, Dolly Parton, Toon Hermans en André van Duin) keken we thuis veel televisie en hadden we stapels videobanden met opgenomen films. Een dag ziek op de bank betekende voor de veertigste keer Dirty Dancing, Coming to America en Stripes kijken. Series als De Brug, De Fabriek en Medisch Centrum West waren ook favoriet. En, ik zeg het gewoon, As The World Turns. Al was ik te jong, daarmee begon gelukkig de intrige voor het vak.

Maar hoe speel je ooit IN een film?

Mijn familie had weinig met de film- en televisiewereld, al stond de tv vaak aan. Op de middelbare school maakte ik kennis met musical en ging mijn aandacht meer uit naar zingen en het Kleinkunst vak. gif-blog-foto2Het begon allemaal een beetje toen ik op mijn 17e deelnam aan de Soundmixshow en door de studio’s in Aalsmeer liep: daar was de camerakick. Ook al ging er een stukje magie verloren door te zien hoe het er in een studio of op een set werkelijk aan toe gaat. Ik ging naar de kleinkunstacademie en schreef me in bij castingbureaus. Zo speelde ik een paar maanden in Onderweg Naar Morgen en zag ik hoe al die scenes in een razend tempo werden opgenomen en hoe lang je soms, gek genoeg, moest wachten op de set. Maar het raakte.

Eigenlijk doe ik het nu allemaal.

gif-blog-foto3Al bleef een echte doorbraak als actrice uit, eigenlijk doe ik het nu allemaal. Ik sta regelmatig op een set van een serie, film of commercial. Stemmenwerk en theater maken het nog leuker, al blijft camera-acteren the magical number one. Door al die ervaring, het kijken en luisteren naar inspirerende mensen, zoals bijvoorbeeld Monic Hendrickx, Nasrdin Dchar en Diana Dobbelman, ben en blijf ik bezig met het cameravak, tegenwoordig vanuit een andere, hele fijne hoek!

Schrijftalent!

Tijdens mijn tweelingzwangerschap kon ik met die mega dikke toeter weinig anders dan zitten en strompelen. Niks voor mij en ik besloot een idee voor een serie uit te schrijven en op een dag heel dapper op te sturen naar het Schrijfpaleis, een podium voor scenarioschrijvers. Verrassing! Ik bleek een schrijftalent te hebben. Hoe fijn, want zo kon ik verder. Het prikkelt en maakt blij. Barstensvol ideeën ben ik nu nog lang niet uitgeschreven.

Girls in Film

Voor Girls In Film mag ik wekelijks woorden geven aan de afleveringen van Pim en de scenes van Erna & Louise. pim_5_fbEen feest. Plus, het geeft me de ruimte en tijd weer eens helemaal in de filmwereld te duiken. Als teamlid vroeg Girls In Film me dit blog te schrijven en er wat foto’s bij te zoeken. Dat blijkt een aardige verzameling aan avonturen. Eigenlijk word ik er een beetje stil van. Soms besef je niet wat je allemaal al aan mooie, leerzame, slechte, geestige, ontroerende en spannende dingen hebt mogen doen. En hoe alles je heeft gevoed. Ook dat wat je vroeger met de paplepel kreeg ingegoten. Hoera voor de makers van al die films en series van toen en nu. De enorme inspiratiebron waar je als maker uit kan putten. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Zowel spelend als schrijvend.

Groet!

gif-blog-foto4

gif-blogfoto-1

Volg Girls in Film op Facebook voor meer verhalen van girls in film.

Lees verder