Bezoek zelf de 10 mooiste locaties uit Dan Brown films!
Locaties Dan Brown films

Bezoek zelf de 10 mooiste locaties uit Dan Brown films!

Inferno is alweer het derde filmavontuur van professor Robert Langdon (Tom Hanks) geïnspireerd op de boeken van Dan Brown. Onze favoriete professor religieuze symboliek nam ons eerst mee naar Londen en Parijs (The Da Vinci Code). Daarna volgden we hem door Rome (Angels & Demons). In de laatste film Inferno leidt de prof ons door Florence, Venetië en Istanbul. Maar wat zijn nou de tien mooiste filmlocaties waar we in de drie films op zijn getrakteerd? En die we zelf ook kunnen bezoeken?

Gastredacteur Jeroen Huijsdens van Filmtaal en kenner van filmlocaties zette zijn favoriete locaties uit Dan Brown films voor ons op een rijtje.

10 – Temple Church in Londen

Verscholen tussen Fleet Street en de Theems ligt de kleine, maar mooie Temple Church. De Tempeliers bouwden deze kerk in de 12e eeuw. Robert Langdon en Sophie Neveu worden er in The Da Vinci Code met hun belager Silas geconfronteerd. Midden in Londen en dan zo veel rust, al geldt dat niet voor Robert en Sophie want die moeten rennen voor hun leven (Inner Temple Lane). Een must see.

Temple Church #templechurchlondon #architecture #architecture_london #travelingram #rukilondon

A post shared by ruki (@rukidays) on

9 – Pantheon in Rome

De race tegen de klok in Angels & Demons begint bij het Pantheon in Rome. Bij de graftombe van de beroemde Italiaanse schilder Rafaël ontdekken Robert Langdon en Vittoria dat ze op de verkeerde plek staan. Het indrukwekkende Patheon werd zo’n honderd jaar na Christus gebouwd. Het is nog steeds de grootste koepel van ongewapend beton ter wereld.

You never know what's just around the corner ✨ #mytinyatlas in #rome

A post shared by Scooteroma Tours (@scooteromatours) on

8 – Basiliek van San Marco in Venetië

De grootste kerk van Venetië ligt aan het imposante en wereldberoemde San Marcoplein. Het imposante bouwwerk werd rond 1060 gebouwd op de overblijfselen van de heilige Marcus. In Inferno denkt Robert Langdon er de bron van alle onheil te kunnen vinden. Ga net als Robert en Sienna wel naar boven, naar het balkon aan de voorkant van de basiliek, waar je bronzen paarden treft.

Dan Brown Robert Langdon
filmfoto uit Inferno

7 – Basilica Cisterne in Istanbul

De Basilica Cisterne werd vijftien eeuwen geleden gebouwd als ondergrondse wateropslag. Robert Langdon moet er het gevecht aangaan om de wereld van de ondergang te behoeden. Het bouwwerk was vier dagen gesloten voor de opnamen van Inferno. Regisseur Ron Howard bezocht de stad vier keer om de beste locaties voor filmopnamen te vinden.

6 – Westminster Abbey In Londen

Er valt heel veel te zien in de prachtige Westminster Abbey, maar fans van Robert Langdon moeten naar de tombe van Sir Isaac Newton. Belangrijke puzzelstukken van de Da Vinci Code vallen daar op hun plaats. Het interieur van de echte kerk is in de film niet terug te zien. Het moest in een studio worden nagebouwd omdat er in Westminster Abbey niet gefilmd mocht worden. De buitenopnames maken veel goed.

5 – De Zaal van de Vijfhonderd in Florence

In de Zaal van de Vijfhonderd, oftwel Salone dei Cinquecento, in het Palazzo Vecchio in Florence proberen Langdon en Sienna Brooks het geheim van de Italiaanse dichter Dante te ontmaskeren. Kun jij de boodschap Cerca Trova ook vinden op het immense doek van Giorgio Vasari? Wie zoekt, zal vinden…

Inferno
filmfoto uit Inferno

4 – Louvre in Parijs

‘Een litteken op het gezicht van Parijs’, noemde politiebaas Bezu Fache de piramide-ingang van het Louvre in The Da Vinci Code. Het beroemde museum is het plaats delict van een moordzaak met grote gevolgen voor Robert Langdom. Tip: bezoek de ingang van het Louvre als het donker is en de moderne piramide de klassieke omgeving indrukwekkend verlicht.

Photo Credit: Simon Mein
Photo Credit: Simon Mein uit The Da Vinci Code

3 – Sint-Pieter in Rome

Het plein voor het indrukwekkende bouwwerk werd gebouwd in de zeventiende eeuw en ontworpen door Bernini. In Angels & Demons voltrekt zich hier de roemruchte finale. Het werd de makers verboden te filmen in de Sint-Pieter. Een dus kwamen er heel wat special effects aan te pas. Dat doet niets af aan de grootsheid en het indrukwekkende karakter van de plek waar Petrus volgens de overlevering werd gekruisigd en begraven. En waar nog altijd het centrum van de katholieke kerk is gevestigd.

Dan Brown - © 2009 - Columbia Pictures.
Dan Brown – © 2009 – Columbia Pictures.

2 – Hagia Sophia in Instanbul

De Hagia Sophie was ooit een kathedraal en een moskee, maar tegenwoordig is het een museum. Het gebouw staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In Inferno gaat Robert Langdon direct naar het graf van Dandolo, terwijl er zoveel andere mooie dingen te zien zijn in het bouwwerk dat sommigen wel het achtste wereldwonder noemen.

1 – Sixtijnse Kapel in Rome

De Sixtijnse Kapel speelt eigenlijk een bescheiden rol in Angels & Demon. Maar een mooiere plek om een nieuwe Paus de kiezen is nauwelijks denkbaar. Ondertussen probeert Robert Langdom elders in Rome de moord op vier kardinalen te voorkomen en ondertussen de wereld te redden.

filmfoto Angels & Demons
filmfoto uit Angels & Demons

In veel van de steden worden speciale Dan Brown Tours georganiseerd als je all the way wilt gaan. Google even en je vindt een behoorlijk aanbod. En heb je nog geen tijd en/of geld om een stedentrip te maken, maak dan een tripje naar de bioscoop. Inferno draait daar nu.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer van dit soort artikelen. Vinden we leuk.

Lees verder