Roald Dahl
Roald Dahl

Dit zijn de vijf leukste films van Roald Dahl [kijktips]

Op 13 september is het internationale Roald Dahl-dag. 101 zou hij zijn geworden dit jaar: Roald Dahl. Misschien wel de meest geliefde schrijver van kinderboeken. Wie is er niet groot geworden met een van zijn verhalen?

Of je nu voorkeur had voor de magische literaire wereld van Matilda, ook zelf aan de slag ging met huis- tuin- en keukenmiddeltjes om een geheimzinnige toverdrank te brouwen zoals Joris of doodsbang was dat een buurtheks je in een muis zou veranderen na het lezen van De Heksen, er is geen twijfel over dat de schrijfsels van Roald Dahl een enorme invloed hebben gehad (en nog altijd heeft) op de levens van kinderen over de hele wereld. Dahl stond bekend om zijn uitzonderlijk beeldende manier van schrijven en daarom is het ook niet gek dat zoveel van zijn verhalen zijn vertaald naar het witte doek. Ter ere van zijn verjaardag de vijf leukste verfilmingen op een rij. 

Matilda

In mijn persoonlijke favoriet en nog altijd een van de populairste films uit Roald Dahl’s oeuvre zien we de jonge Mara Wilson shinen als Matilda. En dit terwijl ze tegen de grote vijanden in haar leven vecht (haar onverschillige ouders en het gestoorde schoolhoofd) en ondertussen de magie in haar leven ontdekt. Vrij letterlijk! Bijzonder is hoe de oprecht enge groteske karakters en de magische trucjes die Matilda steeds beter in de vingers begint de krijgen, nooit aanvoelen als een overdadig sprookje of fantasie. Als klein meisje ga je door dit verhaal in je eigen magie geloven. Maar ook als volwassen vrouw is dit nog altijd een heerlijke film om te kijken. Niet op z’n minst omdat het voor mijzelf het feit bevestigt dat het okee, en zelfs leuk is, om op alle vrije uurtjes op de dag met je neus in de boeken te zitten. 

Photo by Columbia TriStar - © 1996 TriStar Pictures
Photo by Columbia TriStar – © 1996 TriStar Pictures

Fun facts over de film: Danny Devito speelde niet alleen met verve de vervelende vader van Matilda. Ook regisseerde hij de film en is die vriendelijke voice-over die je de hele tijd hoort. En Mara Wilson, de actrice die Matilda speelt, is tegenwoordig erg actief op Twitter en is eigenlijk precies zoals je zou verwachten dat Matilda zou zijn als volwassen dame: eigengereid, intelligent, feministe en vooral erg grappig.

Matilda kijk je oa bij Pathé Thuis of via iTunes.

The Witches

Oh, wat vond ik deze film eng. Ik heb hem één keertje gezien, op school, en wekenlang slapeloze nachten gehad. Om heel eerlijk te zijn zou ik hem nu met mijn volwassen 28 jaar nog steeds liever skippen. Maar dat zou zonde zijn, want het is en blijft een geweldig verhaal die precies die bijzondere mix van kindersprookje en halve horror heeft die Roald Dahl in al zijn verhalen stopte. Met een supersterke rol van Angelica Huston als de opperheks, is The Witches perfect om aan te zetten wanneer je in oktober je Halloweenfeestje organiseert.

The Witches kijk je oa via iTunes of Google Play.

Willy Wonka & The Chocolate Factory

Onlangs overleed Gene Wilder, een befaamd acteur met een enorme waslijst aan prachtige rollen. Maar waar ik hem het beste van ken is deze verfilming van Dahl’s boek uit 1971. Een heleboel generatiegenoten kennen misschien alleen Johnny Depp’s filmversie van Willy Wonka & The Chocolate Factory, maar deze originele is zeer zeker het kijken waard. Vooral omdat deze film niet bang is de wat lugubere elementen van het verhaal te tonen. Maar stiekem ook omdat het gebruiken van de beroemde meme na het zien van deze film extra leuk is.

De filmversie met Johnny Depp bekijk je oa via Ziggo on Demand en KPN on demand

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox is (in ieder geval in Nederland) een iets minder bekend Roald Dahl verhaal. Maar wel verfilmd met zo’n beetje de beroemdste cast en crew die je maar kunt bedenken. George Clooney, Bill Murray, Meryl Streep en Owen Wilson zijn slechts een paar van de sterren die hun stem leenden aan deze verfilming. Wes Anderson regisseerde deze animatie/stop motion film en dat zie je er aan af: het heeft de echte Wes Anderson touch die je vast kent van zijn andere films zoals The Royal Tenenbaums of The Grand Budapest Hotel. En als je er zo over nadenkt is het eigenlijk een super logische combinatie, of niet? Roald Dahl’s fantasierijke verhaal in de handen van de meest fantasierijke filmmaker van de recente jaren.

Fantastic Mr. Fox bekijk je via iTunes.

Chitty Chitty Bang Bang

Pardon? Denk je nu misschien. Welk Roald Dahl boek is dit precies? Nou, geen een dus. Sterker nog, het boek waar deze film op is gebaseerd is geschreven door niemand minder dan Ian Fleming, Mr Bond himself. Maar Roald Dahl schreef het script voor Chitty Chitty Bang Bang en daarom hoort deze zeker op dit lijstje thuis. Een film uit het einde van de jaren 60, in vol Technicolor, met de bizarre mix van kinderlijke magie en enge gruwel elementen zoals we die van Roald Dahl gewend zijn. In de hoofdrol zien we Dick van Dyke die je vast kent als de leuke schoorsteenveger uit Mary Poppins. Deze film is een groot fantasiespektakel dat je als echte Roald Dahl fan niet gemist mag hebben. Maar mocht je het teveel gedoe vinden, kan ik je deze recap van Tom en Lorenzo ook van harte aanraden.

© Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.
© Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.

Bonus: Tales of the Unexpected

Hoe sterk Roald Dahl ook was in het schrijven van verhalen voor kinderen, hij heeft ook een heel oeuvre aan volwassenen proza op zijn naam staan. Mijn favoriete boeken van hem zijn The Tales of the Unexpected. Korte verhalen in een aantal bundels, die allemaal op het eerste gezicht heel onschuldig lijken maar eindigen in Hitchcock-esque horror twists. Lamb to the Slaughter is misschien nog wel het bekendste verhaal, over een vrouw die haar man doodslaat met een bevroren lamspoot en deze vervolgens kookt en serveert aan de agenten die op inspectie komen (oeps, sorry, spoilers). De verhalen werden eind jaren 70 vastgelegd in serievorm en doen heerlijk Brits en BBC aan, maar daardoor zeker niet minder griezelig.

Wat is jouw favoriete verhaal van Roald Dahl?

 

Lees verder