films en series over mentale gezondheid
films en series over mentale gezondheid

Deze films en series maken mentale stoornissen bespreekbaar.

Het weergeven van mentale gezondheid in films en series lijkt de laatste tijd veel vooruitgang te boeken. En dan met name de bespreekbaarheid van het onderwerp. 

Het komt zeker nog voor dat mentale stoornissen alsnog worden neergezet als iets engs, of iets onbegrijpelijks. Denk maar aan de recente film Split, met James McAvoy. Hier speelt hij een man met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Maar liefst 23 verschillende persoonlijkheden passeren de revue, en uiteindelijk blijkt zijn laatste persoonlijkheid een monster. Niet echt een leuke manier om de stoornis neer te zetten.

Maar er zijn ook een aantal films en series gemaakt die wellicht het onderwerp op een grappige of luchtige manier brengen, maar wel erg correct. En dat maakt mentale ziektes bespreekbaar en minder een taboe. En hopelijk zorgen dit soort films en series ervoor dat mensen meer uit durven te komen voor hun mentale gesteldheid. Wij selecteerden een aantal films en series in deze  laatste categorie!

FILMS

#1 – Little Miss Sunshine (2006)

Wanneer de 7-jarige Olive erachter komt dat ze genomineerd is voor de Little Miss Sunshine wedstrijd (een soort missverkiezing voor kinderen), vertrekt het hele gezin naar California in een Volkwagenbusje. Elk huisje heeft zijn kruisje, maar deze familie is wel erg bijzonder. De moeder is nog redelijk stabiel en zorgt ervoor dat niet alles uit elkaar valt. Haar vader is een heroïneverslaafde chagrijnige man die uit een bejaardentehuis is gezet. Haar man schrijft zelfhulpboeken om succesvol te worden maar is dat zelf totaal niet. Zoonlief heeft al negen maanden lang geen woord gesproken, na het werk van filosoof Nietzsche te hebben gelezen. En dan is er nog haar depressieve broer die in huis genomen is na een zelfmoordpoging.

Klinkt niet als een grappige film, maar toch weet Little Miss Sunshine de zware thema’s op een luchtige manier te benaderen. De film laat zien wat depressie met een mens kan doen. Maar ook hoe steun en hulp van anderen het soms een beetje beter kan maken.

LEES OOK: ons portret van Toni Collette die een hoofdrol speelt in deze film.

#2 – Silver Linings Playbook (2012)

Soms gaan dingen even niet zoals jij het wil. Pat Solatano (Bradley Cooper) is alles kwijtgeraakt: z’n huis, z’n baan en zijn vrouw. Hij moet weer bij zijn ouders gaan wonen na acht maanden in een psychische inrichting te hebben gezeten. Pat heeft een bipolaire stoornis, zo bleek in deze inrichting.

Hij is vastbesloten zijn vrouw terug te winnen en zijn leven op de rit te krijgen. Maar dan ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence). Zij heeft zo haar eigen (mentale) problemen, maar besluit wel om Pat te helpen. In ruil voor een gunst. Ondanks dat hun relatie in eerste instantie alleen bestaat door hun afspraak, blijken ze toch belangrijker voor elkaars herstel dan in eerste instantie gedacht.

Niet iedereen was positief over de film, en vonden dat een zware mentale stoornis niet opgelost kan worden met een stom dansje. Maar volgens diverse artikelen, geschreven door professionals en patiënten, is Silver Linings Playbook een goede weergave van de stoornis en hoe het zich kan uiten. In onderstaande scène botsen de heftige persoonlijkheden van Pat en Tiffany gigantisch, wanneer Tiffany het idee heeft dat Pat denkt dat zij ‘gekker is dan hij’.

#3 – It’s Kind of a Funny Story (2010)

Craig zit op de middelbare school in een speciaal programma voor kinderen met talent. Hij is geobsedeerd door het vriendinnetje van zijn beste vriend. Wanneer hij zich realiseert dat hij suïcidaal is, checkt hij zichzelf in bij de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Hij denkt een observatie te krijgen en wat hulp. En dat hij op tijd weer naar huis kan voor school de volgende dag. Maar de behandelaars hebben wat anders in gedachten: hij moet een week blijven. Omdat er niet genoeg plek is op de jongerenafdeling, moet hij tussen de volwassenen zitten. Eerst heeft Craig er maar weinig vertrouwen in, vooral door het gebrek aan leeftijdsgenoten. Maar naarmate de dagen verstrijken maakt hij toch nieuwe vrienden en komt tot nieuwe inzichten.

Aandoenlijke film met een komisch randje over een heel zwaar onderwerp: klinische depressie. En ja, dat kan ook gebeuren als je gewoon uit een happy family komt en alles hebt wat je hartje begeert.

OOK INTERESSANT: Autisme in films; van Leonardo diCaprio tot Zac Efron.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

SERIES

#4 – 13 Reasons Why (2017-)

13 Reasons Why is een serie op Netflix, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Jay Asher. Het gaat over de tiener Clay Jensen, die op een dag een mysterieuze doos vindt bij de voordeur. Hierin liggen een aantal cassettebandjes, met daarop de stem van Hannah Baker. Hannah was zijn klasgenootje en crush, en heeft twee weken eerder zelfmoord gepleegd. Op de tapes vertelt Hannah over de dertien redenen waarom ze haar eigen leven nam. Iedere persoon die de tapes ontvangt, had volgens haar te maken met haar dood.

De serie is gemengd ontvangen. Feit blijft dat de serie dit zware onderwerp van zelfmoord een platform heeft geboden voor iedereen die ook depressief of suïcidaal is. Netflix heeft ook een website opgezet waar iedereen die zich niet goed voelt terecht kan om met iemand te praten.

#5 – Please Like Me (2013-2016)

Josh Thomas, die zelf de hoofdrol speelt en de serie heeft geschreven, baseerde de verhalen van Please Like Me op zijn eigen leven. We volgen Josh, een jonge man van ergens in de twintig. Er vinden een aantal grote veranderingen plaats in zijn leven. Eerst maakt zijn vriendin het uit omdat ze het idee heeft dat hij gay is. Tot zijn grote schrik is hij dat ook wanneer hij gaat experimenteren met een man.

Daarna verhuist hij terug naar zijn ouderlijk huis nadat zijn moeder een zelfmoordpoging heeft gedaan. Omdat dat ook niet de oplossing blijkt verhuist Josh dan toch maar weer terug naar het huis van zijn beste vriend Tom. Z’n leven is niet meer zo stabiel als het was, en hij vindt het vreselijk. Josh heeft namelijk een grote hekel aan drama en emoties, laat staan het dealen daarmee. Hij gaat daarom om met al deze dingen op de enige manier waarop hij het kan: ongemakkelijk en egocentrisch.

Er gebeuren een aantal heftige dingen in deze serie, ook een paar die je niet aan ziet komen. Maar de serie is heel slim geschreven en weet op de juiste momenten luchtig te worden, en op andere momenten zwaar genoeg. Een erg ondergewaardeerde serie als je het ons vraagt!

Bekijk hier ook ons lijstje van meest underrated comedyseries op Netflix!

#6 – BoJack Horseman (2014-)

Deze animatieserie voor volwassenen speelt zich af in een soort weerspiegeling van onze wereld. Alles is hetzelfde, maar de mensen zijn antropomorf: deels dier en deels mens. BoJack Horseman is de hoofdpersoon. Deze man was vroeger een grote ster in de serie Horsin’ Around, en probeert nu weer een comeback te maken in Hollywood (waar het grootste gedeelte van de serie zich ook afspeelt). Zijn agent, knipperlichtrelatie en huisgenoot zijn eigenlijk zijn enige vrienden. BoJack is een bittere man/paard geworden en zit middenin een gigantisch diepe depressie.

Wat ongezellig klinkt dat, zul je nu denken. Is het ook af en toe, maar meestal is deze serie zwartkomisch. En wat betreft de representatie van depressie: volgens vele mensen is BoJack Horseman een van de weinige series die de spijker op z’n kop slaat.

Vooral de scène ‘Piece of Shit’ in seizoen 4 wordt genoemd als een van de beste weergaves van een depressie.

Little Miss Sunshine en Silver Linings Playbook zijn beide te zien via Pathé Thuis. De rest van de films en series staan op Netflix!

Foto bovenaan: still uit Please Like Me.

Lees verder