GiF tvgids week 18
GiF tvgids week 18

Deze week op TV: de GiF-gids van week 18

In de week van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag kan je verwachten dat er aardig wat films over het thema oorlog te zien zijn. En dat klopt dan ook. Verder zijn er zowel op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag films te zien met Julia Roberts. Ook zijn er een aantal Oscargenomineerde films, Nederlandstalige films en heel veel dramafilms. Kortom; een tv-week om de doos met zakdoekjes naast je op de bank te hebben staan. Bekijk onze selectie hieronder:

Maandag 1 mei

20.36 RTL 8 – Mona Lisa Smile (2003)

Genre: Tragikomedie. Met Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Dominic West, Marcia Gay Harden

New England, 1953. De ambitieuze lerares Katherine Watson trekt naar het Wellesley College, een van de meest prestigieuze meisjesscholen van de Verenigde Staten, om er kunstgeschiedenis te doceren. De aanpassing aan haar nieuwe omgeving verloopt echter moeizaam. Haar liefde voor moderne kunst en haar uitgesproken mening over de rol van de vrouw worden allesbehalve gewaardeerd door haar conservatieve collega’s. Katherine volhardt echter in haar idealen en ze laat zich niet intimideren. De jonge lerares spoort haar leerlingen aan om een eigen mening te ontwikkelen en verder te studeren in plaats van meteen te trouwen.

Lees ook: Interview met Julia Roberts: ‘Ik ben nooit woest ambitieus geweest.’

21.30 BBC One – Saving mr. Banks (2013)

Genre: Comedy. Met Tom Hanks, Colin Farrell, Emma Thompson, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Bradley Whitford, Ruth Wilson, B.J. Novak, Rachel Griffith, Annie Rose Buckley, Kathy Baker, Melanie Paxson

Toen de dochters van Walt Disney hem smeekten om hun favoriete boek ‘Mary Poppins’ van auteur P.L. Travers te verfilmen, beloofde hij dat. Op dat moment wist hij niet dat het twintig jaar zou duren voordat hij die belofte in vervulling kon laten gaan. Tijdens zijn missie om de rechten te verwerven, stuit Walt namelijk op een humeurige, onbuigzame schrijfster die er niet aan denkt om haar geliefde kinderjuffrouw ten prooi te laten vallen aan de Hollywood-machine.

Dit is een heerlijke film om te kijken op de maandagavond. 

Donderdag 4 mei

20.05 SBS 6 – Schindler’s list (1993)

Genre: Historisch drama. Met Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall

Oskar Schindler is een geboren zakenman, een onverbeterlijke gokker, een vrouwenloper én een lid van de nazipartij. Aan de opheffing van het eigendomsrecht voor Joden heeft hij in het bezette Polen een emailfabriek overgehouden, die hij draaiende houdt met goedkope Joodse arbeidskrachten. Met politiek houdt hij zich niet bezig, zijn contacten met de nazi’s onderhoudt hij alleen uit puur opportunisme. Terwijl de berichten over de Holocaust steeds nadrukkelijker worden, is Schindler getuige van de ontruiming van het getto van Krakau.
Dit zet hem aan het denken en confronteert hem met zijn eigen geweten en uiteindelijk kiest Schindler de zijde van de Joden en slaagt hij er in om zo’n 1.100 gedeporteerden van een gewisse dood te redden.

20.30 RTL5 – Oorlogswinter (2008)

Genre: oorlogsfilm. Met Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower, Raymond Thiry, Melody Klaver

Het is de ijskoude winter van 1944-1945. De oorlog is nog in volle gang. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de 14-jarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, neemt Michiel eindelijk serieus. Wanneer de overval wordt verraden, moet Michiel uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.

Anneke Blok en Martijn Lakemeier in Oorlogswinter (2008)

20.30 Net 5 – The boy in the Striped Pyjamas (2008)

Genre: oorlogsfilm. Met Asa Butterfield, Zac Mattoon O’Brien, Domonkos Németh, Henry Kingsmill, David Thewlis

De achtjarige Bruno verhuist tijdens de WO II met zijn familie naar een mooi huis op het platteland. Er is echter niets te doen en niemand om mee te spelen, totdat Bruno op ontdekking gaat en over het hek van hun huis klimt.Daar ontmoet hij Shmuel, een jongen in een gestreepte pyjama die achter een hek woont met een heleboel andere mensen met dezelfde pyjama. De twee jongens sluiten vriendschap, maar dat blijft niet zonder gevolgen.

Asa Butterfield in The Boy in the Striped Pyjamas (2008)

Wil je de trailer bekijken? Deze staat in in de GiF gids van week 16. Ook interessant: Boys in Film; indrukwekkende jonge acteurs.

22.15 NET 5 – Sophie’s Choice (1982)

Genre: Drama. Met Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin

Een jonge aspirant-schrijver huurt vlak na WO II een kamer in Brooklyn. Hij raakt daar al snel bevriend met zijn bovenburen, een Poolse katholieke vrouw die in een concentratiekamp heeft gezeten en haar emotioneel labiele joodse vriend. Langzaam ontrafelt de auteur de persoonlijke tragedies en de duistere geheimen van de gefolterde geliefden.

Lees ook: Interview Meryl Streep: ‘Heerlijk als ik geen glamourpoes hoef te zijn.’

22.35 RTL 5 – Zwartboek (2006)

Genre: Actiefilm. Met o.a Carice van Houten, Thom Hoffman, Kobus Waldemar, Sebastian Koch, Halina Reijn

De oorlog loopt op zijn einde, maar toch wordt de boerderij gebombardeerd waar de joodse revuester Rachel Stein samen met haar familie ondergedoken zit. Ze worden opgevangen door een lokale zeiler, maar krijgen dezelfde avond nog bezoek van verzetsman Van Gein, die hen waarschuwt dat de Duitsers dit nieuwe adres al op het spoor zijn, en hen een veilige doorvaart aanbiedt door de moerassige Biesbosch naar het bevrijde zuiden van Nederland.Het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt echter niet zo gemakkelijk als ze hadden gedacht. Rachel weet te ontsnappen en sluit zich aan bij het verzet onder de naam Ellis de Vries. Ze weet het vertrouwen te winnen van de hoge Duitse officier Müntze en ontdekt waarom hun vlucht door de Biesbosch zo rampzalig is verlopen.

Volg Girls in Film op Facebook. Dan verschijnen de nieuwste kijktips in je timeline.

Vrijdag 5 mei

22.15 Canvas – The Imitation Game (2014)

Genre: Biografie. Met o.a Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lijken de nazi’s aan de winnende hand te zijn onder meer dankzij hun zogeheten Enigma-codeermachine, die ze gebruiken voor hun militaire communicatie. In Groot-Brittannië wordt onder leiding van wiskundige Alan Turing dag en nacht gewerkt om deze code te ontcijferen. Turings genie wordt overschaduwd door zijn sociale handicap, waardoor de samenwerking met zijn team van cryptologen verre van vlot verloopt. De druk om te presteren wordt steeds meer opgevoerd, zeker wanneer de decodeermachine die is ontwikkeld niet naar behoren lijkt te werken. Ook het geheim wat Alan met zich meedraagt blijkt steeds meer zijn tol te eisen.

Deze film had 8 Oscarnominaties. Een absolute aanrader voor je vrijdagavond.  

GiF tvgids week 18
Keira Knightley, Mark Strong en Benedict Cumberbatch in The Imitation Game (2014)
© 2014 – The Weinstein Company

23.00 NPO2 – De Tweeling (2002)

Genre: Drama. Met o.a Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel, Gudrun Okras

Keulen, 1926. Na de dood van hun ouders worden de zesjarige tweelingzusjes Lotte en Anna van elkaar gescheiden: de ziekelijke Lotte wordt naar een welstellende verre tante in Nederland gestuurd en Anna moet bij een strenge oom in Duitsland op een boerderij gaan wonen. Wanneer de meisjes opgroeien, willen ze opnieuw met elkaar in contact komen, maar dat wordt hen onmogelijk gemaakt, eerst door hun familieleden en later door de oorlog, die hen in twee vijandige kampen plaatst. Toch proberen ze ook op latere leeftijd om contact te zoeken en hun verschillen te overbruggen.

Tranentrekker. 

Zaterdag 6 mei

20.00 Veronica – Valkyrie (2008)

Genre: Historisch drama. Met o.a Tom Cruise, Carice van Houten, Kenneth Branagh, Tom Wilkinson, Bill Nighy

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt de Duitse kolonel Claus von Stauffenberg in Afrika zwaargewond. Hij wordt overgebracht naar Duitsland, waar hij zich aansluit bij het Duitse verzet. Samen met enkele andere verzetsleden zet hij ‘Operatie Walküre’ op, een plan waarmee hij Adolf Hitler wil vermoorden, waarna een schaduwkabinet de leiding zal overnemen. Von Stauffenberg neemt niet alleen de verantwoordelijkheid voor de leiding van de groep op zich, maar ook die voor de aanslag op Hitler.

21.40 EEN – Eat Pray Love (2010)

Genre: Romantisch drama. Met o.a  Julia Roberts, Javier Bardem, James Franco, Billy Crudup, Mike O’Malley

Elizabeth Gilbert heeft alles wat een moderne vrouw zich maar kan wensen: een echtgenoot, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn, wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Wanneer zij en haar man scheiden, besluit Elizabeth een jaar lang alleen op reis te gaan.

22.15 Veronica – Inglourious Basterds (2009)

Genre: Oorlogsfilm. Met o.a Brad Pitt, Melanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender

WO II. In het door Duitsers bezette Frankrijk is de Joodse vluchtelinge Shosanna Dreyfus getuige van de moord op haar familie, het werk van de gewetenloze nazikolonel Hans Landa. Shosanna ontsnapt ternauwernood en trekt naar Parijs, waar ze een nieuwe identiteit aanneemt en een baantje in een bioscoop vindt. Elders in Frankrijk zaait een groep Joods-Amerikaanse guerrillasoldaten, onder leiding van luitenant Aldo Raine, terreur onder de nazi’s. Tijdens hun wraakmissie doden de mannen, die als The Basterds bekendstaan, elke Duitser die hun pad kruist.

Zondag 7 mei

20.00 RTL 7 – The Great Escape (1963)

Genre: Oorlogsfilm. Met o.a Steve McQueen, Richard Attenborough, Donald Pleasence, James Garner, Charles Bronson

Sinds hij door de nazi’s gevangengenomen werd, heeft de Amerikaanse legerpiloot Hilts al 18 ontsnappingspogingen ondernomen. Om de vluchtpogingen tot een minimum te herleiden, brachten de nazi’s de risicogevangenen samen in aparte, strengbewaakte afdelingen. Samen met de geniale strateeg Bartlett en de slechtziende Blythe werkt Hilts echter alweer aan een plan dat mogelijk voor veel gevangenen een weg naar de vrijheid kan betekenen.

GiF tvgids week 18
Donald Pleasence and James Garner in The Great Escape (1963) © Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Bron: tvgids.tv

Afbeelding boven artikel: Carice van Houten en Sebastian Koch in Zwartboek (2006) © Joeri Lammers

Lees verder