Dit zijn dé <i>filmklassiekers</i> van Netflix
Filmklassiekers Netflix

Dit zijn dé filmklassiekers van Netflix

Heb je alle nieuwe blockbusters wel gezien? Kijk dan eens naar dit lijstje met absolute must-see classics! De mooiste klassiekers uit de geschiedenis van film die je gewoon on demand op Netflix kan zien.

Want ja, soms is het ook gewoon heel verademend om een film te kijken waar de hoofdpersonages geen smartphone hebben en van social media nog lang geen sprake was.

#1 Breakfast at Tiffany’s (1961)

Genre: Komedie, Drama, Romantiek | Regie: Blake Edwards | Cast: Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen e.a. | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 88%

Filmklassiekers NetflixBreakfast at Tiffany’s, naar het boek van Truman Capote, gaat over Holly Golightly. Een New Yorkse socialite die zich laat onderhouden door rijke mannen en ervan droomt te winkelen bij juwelier Tiffany’s. Maar dan wordt ze verliefd op een arme schrijver…

Breakfast at Tiffany’s betekende de definitieve doorbraak voor Audrey Hepburn dankzij haar vertolking van een van de meest iconische characters in de geschiedenis van film. En dat terwijl Capote oorspronkelijk Marilyn Monroe wilde hebben voor de hoofdrol. Maar zij wees deze af omdat ze bang was als een prostituee te worden gezien.

#2 West Side Story (1961)

Genre: Musical, Drama | Regie: Jerome Robbins & Robert Wise | Cast: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno e.a. | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 94%

Filmklassiekers NetflixMusicalklassieker gebaseerd op het verhaal van Romeo & Julia. In New York dagen twee rivaliserende gangs, de Sharks en de Jets, elkaar uit. Tony (leider van de Jets) en Maria (zusje van de Sharks-leider) worden hopeloos op elkaar verliefd. Een liefde die gedoemd is te mislukken…

West Side Story is de musical met de meeste Oscars ooit. De klassieker werd in elf categorieën genomineerd en verzilverde er tien! Op de set kregen de acteurs de opdracht om pranks met elkaar uit te halen, om voor een bepaalde spanning te zorgen tussen de gangs. De producers wilden oorspronkelijk Elvis Presley en Audrey Hepburn voor de hoofdrollen, maar wist hun niet te strikken.

LEES OOK: 5x de leukste musical filmklassiekers

#3 To Kill a Mockingbird (1962)

Genre: Misdaad, Drama | Regie: Robert Mulligan | Cast: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Rosemary Murphy e.a. | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 91%

Filmklassiekers NetflixAtticus Finch is een advocaat in een  door ras verdeeld dorp in Alabama in de jaren ’30. In een zaak verdedigd hij een jonge zwarte man die ervan wordt beschuldigd een blanke vrouw te hebben verkracht. Veel van de inwoners van het dorpje proberen ervoor te zorgen dat Atticus zich terugtrekt uit de rechtszaak. Maar Atticus zet door.

To Kill a Mockingbird is de verfilming van het Pullitzer prijswinnende boek van Harper Lee. De film won drie Oscars, waaronder een voor Best Actor voor Gregory Peck, die daarvoor vier keer eerder was genomineerd maar nooit had gewonnen. Zijn bekende 6,5 minuut durende closing argument monoloog was een one-taker. Uiteraard.

#4 The Godfather (1972)

Genre: Misdaad, Drama | Regie: Francis Ford Coppola | Cast: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Diane Keaton, Robert Duvall e.a. | IMDb: 9.2 | Rotten Tomatoes: 98%

Filmklassiekers NetflixHalverwege de jaren ’40. Don Vito Corleone (Marlon Brando) staat aan het hoofd van een maffia familie in New York. Als een gangster van een andere familie besluit drugs te gaan verkopen in heel New York, ontstaan er problemen. Don Vito is tegen de handel in drugs en laat dit ook blijken. Dit leidt tot een aaneenschakeling van situaties met destriasieuze gevolgen.

Deze klassieker (vaak beschouwd als een van de beste aller tijden) zette regisseur Francis Ford Coppola op de kaart, en dat terwijl Paramount hem bijna had ontslagen. Ze waren het niet eens met de castingkeuze van Brando en Pacino en bovendien werd het budget ver overschreden. Ter voorbereiding op het filmen organiseerde Coppola grote diners waarbij de acteurs moesten eten, drinken en spreken als hun personage. The Godfather blies het gangstergenre nieuw leven in en liet als eerste de hechte familiekant van de maffia zien. “I’m gonna make him an offer he can’t refuse” werd door het American Film Institute verkozen tot de op één na beste filmcitaat, na “Frankly my dear, I don’t give a damn” van Gone With the Wind (1939).

#5 Jaws (1975)

Genre: Avontuur, Thriller, Drama | Regie: Steven Spielberg | Cast: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary e.a. | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 97%

Filmklassiekers NetflixHet lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

Jaws wordt gezien als een van de greatest movies ever made en won drie Oscars. Grappig feitje: de bekende oneliner “You’re gonna need a bigger boat“, stond niet in het script maar werd geïmproviseerd door Roy Scheider. De haai werd door regisseur Steven Spielberg omgedoopt tot ‘Bruce’, vernoemd naar zijn advocaat. Toen deze werd gebouwd was ‘ie nog nooit in water getest. Toen ‘Bruce’ voor het eerst op de set kwam en in het water werd gezet zonk de haai meteen naar de bodem. Er moest een heel team duikers aan te pas komen om de prop weer naar boven te krijgen.

LEES OOK: 10x Steven Spielberg on demand

#6 Network (1976)

Genre: Drama | Regie: Sidney Lumet | Cast: Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall e.a. | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 92%

Filmklassiekers NetflixHoward Beale (Peter Finch), nieuwslezer van een televisiezender, wordt ontslagen vanwege tegenvallende kijkcijfers. Howard reageert hierop door live op televisie aan te kondigen dat hij in zijn laatste uitzending zelfmoord zal plegen. Deze mededeling zorgt ervoor dat de kijkcijfers meteen omhoog schieten en Howard krijgt zijn eigen show.

Het idee voor een on-air zelfmoord komt van een dergelijke waargebeurde situatie van verslaggever Christine Chubbuck die in ’74 op live televisie zichzelf in het hoofd schoot. Network won drie van de vier Oscars in de acteercategorie (Best Actor, Best Actress, Best Supporting Actress). Uitzonderlijk, want naast A Streetcar Named Desire (1951) is dit geen enkele productie gelukt. Peter Finch kon zijn Oscar spijtig genoeg nooit in ontvangst nemen. Hij overleed kort voor de uitreiking aan een hartaanval. Het maakte hem de eerste acteur die een posthumous award bij de Oscars kreeg. In 2008 gebeurde dit voor de tweede keer bij mede-Australiër Heath Ledger.

#7 Annie Hall (1977)

Genre: Komedie, Romantiek | Regie: Woody Allen | Cast: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts, Carol Kane, Paul Simon e.a. | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 97%

Filmklassiekers NetflixKomiek Alvy Singer (Woody Allen) probeert erachter te komen waarom zijn relatie met Annie Hall (Diane Keaton) een jaar eerder is gestrand. De rol van Annie Hall is speciaal voor Diane Keaton geschreven. Veel referenties uit de film lijken gebaseerd te zijn op de regisseur’s eigen leven. Zo was hij ook een komiek, is Diane’s echte achternaam Hall en haar bijnaam Annie, én waren de twee ook ooit eens romantically involved. 

Annie Hall wordt vaak als Woody Allen’s beste werk gezien en won vier Oscars, waaronder voor Beste Film en versloeg hiermee verrast genoeg Star Wars. Diane Keaton won voor haar rol een Oscar, Golden Globe en BAFTA. Haar titelrol met haar man pants groeide in de jaren ’70 zelfs uit tot een waar stijlicoon.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#8 Grease (1978)

Genre: Musical, Romantiek | Regie: Randal Kleiser | Cast: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway, Didi Conn e.a. | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 74%

Filmklassiekers NetflixGrease is the word, it’s got a groove, it’s got a meaning… Zeven jaar na de originele stage musical verscheen de bioscoophit Grease. John Travolta als bad boy Danny en Olivia Newton-John als het brave meisje Sandy. De twee ontmoeten elkaar in de jaren ’50 tijdens een romantische zomer, maar wanneer ze elkaar daarna op school zien is Danny zogenaamd te cool voor Sandy.

De musicalklassieker werd een gigantische hit en vierde dit jaar haar 40e verjaardag. Grappig genoeg waren zo’n beetje alle acteurs veel ouder dan de high school personages die ze speelden. Stockard Channing (Rizzo) was 33, Michael Tucci (Sonny) was 31, Jamie Donnelly (Jan) was 30, Olivia Newton-John 28 en John Travolta 23. De ballad Hopelessly Devoted To You werd genomineerd voor een Oscar. En dat terwijl het nummer bijna niet in de film zat. Hij werd pas na de wrap geschreven en alsnog na de draaiperiode opgenomen.

Foto’s: Paramount, Metro Goldwyn Meyer Studios, Universal, Bettmann

Lees verder