Dit zijn de winnaars van de <i>Talent Awards 2017</i> #NFFReport
winnaars Talent Awards

Dit zijn de winnaars van de Talent Awards 2017 #NFFReport

Het Nederlands Film Festival is een festival dat in het teken staat van de Nederlandse film. Niet alleen van doorgewinterde makers, maar juist ook van nieuw talent! Het festival is een kweekvijver voor jonge makers die aan de rand staan van een carrière in de filmindustrie.

Talent Awards

Om deze talenten een podium te geven worden jaarlijks de Talent Awards uitgereikt in de Stadsschouwburg van Utrecht. Een awardshow waar jonge makers worden beloond met prijzen van de NFF Debuutcompetitie, NFF Studentencompetitie en Wildcards van het Filmfonds. Een goed moment om de nieuwe generatie filmtalenten te ontdekken. Wij waren erbij!

De spanning in de zaal was voelbaar. Na een jaar vol bloed, zweet en tranen hoopt iedereen op een bekroning op het harde werk. Er werd zenuwachtig naar elkaar gelachen en gezwaaid. Iedereen lijkt elkaar te kennen en iedereen wil winnen.

Maatschappelijke thema’s

Opvallend was dat de genomineerde makers vaak maatschappelijke thema’s aanpakten in hun films. Verschillende onderwerpen passeerden de revue zoals gender, klimaatverandering, integratie en zelfdoding. De documentaires werden vaak gemaakt vanuit persoonlijke verhalen van de makers zelf. Voor sommigen waren de films een verwerkingsproces van gebeurtenissen. Voor anderen een antwoord op vragen die ze zichzelf stelden.

Kortom, bijzondere onderwerpen en een overdosis aan creativiteit. Van een film in videoclipvorm tot aan poëtische animaties. Van coming-of-age films tot licht absurdisme. Wij vonden het een inspirerende dag vol ambitieuze nieuwe makers waar de passie vanaf straalde!

Wie zijn de winnaars en moeten we in de gaten houden?

Talent Awards

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Tuschinski Award

De Tuschinski Award is de prijs voor beste afstudeerfilm van het afgelopen jaar. Dit jaar werd deze uitgereikt aan Noah Suhartono voor How To Uninstall Life. Noah studeerde met deze film af aan de Willem de Kooning Academie. How To Uninstall Life is een documentaire over een jongen die zich staande probeert te houden in een maatschappij die veel van hem vraagt. De jury noemt de film goed geslaagd met een goede storytelling waarin vorm en inhoud samenvallen.

How To Uninstall Life is vrijdag 22 september en dinsdag 26 september te zien op het Nederlands Film Festival. Meer hierover vind je hier.

Speciale Jury Award

De Speciale Jury Award is een award die wordt uitgereikt aan een crewlid die een opvallende prestatie heeft geleverd tijdens het maken van een film. Deze ging dit jaar naar Marie-Anne Faustinelli voor Maar Als Iedereen Zo Denkt. Marie-Anne studeerde met deze film af aan de HKU. Een opvallende prestatie is het zeker. Maar Als Iedereen Zo Denkt is een monoloog in de vorm van een videoclip. De film toont de gedachten van een gemiddelde jongere anno 2017. Druk, chaotisch en overprikkeld. Een weids uitlopend project met een eigen stemgeluid, volgens de jury. Een indrukwekkende prestatie, in een duizelingwekkende verpakking.

Ook genomineerd voor deze award was Maria Philips, die met haar film WK Cavia afstudeerde aan de HKU. Wij spraken Maria na afloop van de uitreiking en vroegen haar wat haar inspireert en wat haar ambities zijn.

Maar Als Iedereen Zo Denkt is zondag 24 september en woensdag 27 september te zien op het Nederlands Film Festival. Meer hierover vind je hier.

Filmproducenten Nederland Award

De Filmproducenten Nederland Award is een prijs die is bestemd voor de beste producent van een afstudeerfilm. Dit jaar werd deze prijs uitgereikt aan Maxime Rozestraten voor de films Sirene en The Boys Next Door. Maxime studeerde dit jaar af aan de Filmacademie. De jury prijst haar inzet voor het verduurzamen van de industrie. Ze heeft grote ambities en blijft loyaal aan haar eigen identiteit.

Ook genomineerd voor deze award was Valerie Bisscheroux, die afstudeerde aan de Filmacademie richting productie. Wij spraken Valerie na afloop van de uitreiking over haar passie voor film en haar nieuwe webserie Anne+.

Sirene is zaterdag 23 september, dinsdag 26 september en donderdag 28 september te zien op het Nederlands Film Festival. Meer hierover vind je hier.

Filmprijs van de stad Utrecht

De winnaar van de NFF Debuutcompetitie wordt bekroond met de Filmprijs van de stad Utrecht. Deze prijs is voor filmmaker met de beste debuutfilm. Dit jaar werd de prijs uitgereikt aan Sophie Dros voor haar film Genderbende. Een film over vijf jonge mensen die zich geen man of vrouw voelen, maar iets er tussenin. Het is een openhartig groepsportret dat de kaders rond gender doorbreekt. Volgens de jury is Sophie erin geslaagd het publiek van deze mensen te laten houden. Een indringende, humorvolle en soms ontroerende film.

Genderbende is zondag 24 september en donderdag 28 september te zien op het Nederlands Film Festival. Meer hierover vind je hier.

Filmfonds Wildcards

Naast de Debuutcompetitie en de Studentencompetitie werden ook de winnaars van de Wildcards van het Nederlands Filmfonds bekend gemaakt. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt in het kader van talentontwikkeling. Er zijn zeven wildcards uitgereikt in drie verschillende categorieën. Bijna al deze films zijn ook nog te bewonderen op het festival.

Animatie

– Fokke Mars met Routine, HKU

– Michelle Verkhoeks met Diep, AKV | St. Joost

Documentaire

– Arjen Sinninghe Damsté met De Nieuwe Man, Filmacademie

– Claudio De Oliveira Marques met Een Onvergetelijk Afscheid, Filmacademie

– Simone Peelen met Niemand echt niemand vindt dit leuk, Artez

Fictie

– Laras Rienstra met Bloed Kruipt, Filmacademie

– Amy met Rascals, HKU

Genoeg talent om de komende tijd in de gaten te houden dus! Bekijk de complete lijst genomineerden van de NFF Studentencompetitie en genomineerden voor de NFF Debuutcompetitie.

Lees verder