film Dorst
film Dorst

DORST: prachtig tragikomisch familiedrama #GiFkijkt #video

”Ik ga dood.” Het zijn de eerste woorden van Elisabeth (Simone Kleinsma), direct afvurend in de camera. “De dokter zegt dat ik het moet delen,” vervolgt ze. Na een korte stilte: “Ik heb het de kapper verteld.”

Het is een openingsscène die meteen de toon zet. Een zwaar onderwerp geserveerd met een bepaalde luchtigheid, humor en ongemak. Zwarte komedie blijkt een genre die regisseur Saskia Diesing en schrijver Esther Gerritsen perfect beheersen. Ik sprak hen aan de rode loper tijdens de première.

lees verder onder de video

We bellen, hè?

Elisabeth heeft dus kanker, en woont alleen in een prachtig kasteel van een huis. Ze heeft een dochter, Coco (Elise van ’t Laar). Maar, opnieuw in de camera: “Ik weet nooit wat ik tegen haar moet zeggen.” Wanneer de twee elkaar toevalligerwijs tegenkomen op straat vertelt Elisabeth het toch maar. Van die kanker. Terwijl Coco haar vol ongeloof aanstaart sluit Elisabeth het gesprek af met: “Nou. We bellen, hè?”

Onbereikbaar verlangen

Coco, die zelf vooral geen flauw idee heeft wat ze met haar leven aan moet, ziet dit als een kans op haar verstoorde relatie met haar moeder te herstellen. Zo impulsief als ze is staat ze niet veel later op de stoep van haar ouderlijk huis, compleet met cactus onder haar arm. Het is het begin van mooi uitgediept familiedrama tussen twee karakters die maar niet tot elkaar lijken te komen. Een moeder die haar tekortkomingen in het moederschap probeert te redden en een dochter die hunkert naar aandacht en erkenning.

lees verder onder de foto

film Dorst

Cast en makers

Simone Kleinsma en Elise van ’t Laar zijn geknipt voor de hoofdrollen, waar geen auditie voor nodig was. Net zoals de overige rollen trouwens, die onder andere zijn weggelegd voor Leopold Witte, Stefan de Walle en Margôt Ros. Een droomcast voor een echte acteursfilm.

Een acteursfilm die is gebaseerd op het boek van Esther Gerritsen. Samen met regisseur Saskia Diesing schreef ze het scenario. Fijne dialogen van korte zinnen zonder poespas, gewoon recht voor z’n raap. Ik hou ervan. De twee werkten eerder al samen bij het schrijven van de film Nena (2014).

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Shoutout

Dikke shoutout ook naar het production design want wauw wat zag deze film er mooi uit! Van het kleurgebruik tot de zorgvuldig ingerichte kamers. Een soort mix van vintage, pastelkleuren, planten en antiek. Love it!

Waarom je deze film moet zien

DORST is een succesvolle verfilming van en net zo succesvol boek. Goede teksten, sterk spel, ondersteund met prachtige muziek. Het verhaal doet af en toe misschien wat traag aan, maar dat past tegelijkertijd ook wel weer heel goed bij de aftakeling van Elisabeth en haar voortkabbelend ziektebed. Ik vind DORST een aanrader, waar je Simone Kleinsma ziet spelen zoals je haar nog nooit zag, en onmiddellijk fan wordt van Elise van ’t Laar.

Dorst is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

Lees verder