Een geweldige Bradley Cooper en Lady Gaga in <i>A Star is Born</i> #GiFKIJKT

Een geweldige Bradley Cooper en Lady Gaga in A Star is Born #GiFKIJKT

Toen ik de trailer van A Star is Born voor het eerst bekeek, moest ik een paar keer met mijn ogen knipperen. Popicoon Lady Gaga staat haast onherkenbaar naast Hollywood Heartthrob Bradley Cooper. Die op zijn beurt juist staat te zingen.

Een wereldberoemde muzikant die de hoofdrol gaat spelen in een gigantische film met een zeer ervaren acteur die ineens gaat zingen. Sterker nog: dit is ook nog eens Bradley’s (nu al zeer geprezen) debuut als regisseur! Of deze omgekeerde wereld zou gaan werken moest ik nog maar eens even zien…

Het enige wat ik kan zeggen is: wauw, wat had ik het bij het verkeerde eind! Alle award buzz en lovende recensies rondom A Star is Born zijn volkomen terecht en ik ben in geen tijden zo onder de indruk een bioscoopzaal uit gelopen.

Het verhaal

De film zelf is al een oud verhaal, en er bestaan al drie eerdere versies. De eerste A Star is Born verscheen in 1937 met Janet Gaynor, in 1954 met Judy Garland en in 1976 met Barbra Streisand. De basis van het verhaal is in elke film hetzelfde: een reeds beroemde artiest ontdekt een talentvolle dame die vervolgens het een stuk beter gaat doen dan hij. In de meest recente aanwinst speelt Bradley Cooper een country-muzikant op z’n retour Jackson Maine. Hij drinkt te veel, heeft een gehoor wat steeds verder verslechterd en lijkt geen enkele intentie te hebben om terug op het rechte pad te komen. Zijn broer en manager Bobby doet zijn best, maar het lijkt allemaal niet te baten. Wanneer Jackson wederom op zoek is naar zijn volgende drankje, wandelt hij bij toeval een drag bar binnen. Ally (Gaga), een serveerster met een stem waar je u tegen zegt, treedt zo nu en dan op. Zoals ook die avond. Jackson is, uiteraard, ontzettend onder de indruk van haar performance.

Vanaf het moment dat de twee personages elkaar ontmoeten is het duidelijk: deze twee mensen horen bij elkaar. Jackson neemt Ally mee op tour. Ze zijn onafscheidelijk: samen schrijven ze de mooiste nummers en laten ze de meest fantastische shows zien op het podium. Maar de problemen van Jackson zijn daarmee nog verre van verdwenen. En terwijl Ally langzaam steeds verder op de ladder naar succes klimt, lijkt Jackson hopeloos achter te blijven.

a star is born lady gaga

Bradley en Gaga: een gouden combinatie

Bradley Cooper en Lady Gaga hebben een chemie die van het scherm afspat. Ik was zo onder de indruk van beide dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen met alle lof. Laat ik beginnen met Bradley: de ervaren acteur. Dat hij kan acteren heeft hij allang bewezen, maar in deze film gaat hij nog een stapje verder – hij zingt. Als Jackson Maine lijkt Bradley moeiteloos het acteren en zingen te combineren. Hij zingt namelijk zoals zijn personage is: aandoenlijk, hartverwarmend maar met veel verdriet. De hele film door wil je eigenlijk maar één ding: hem een heel dikke knuffel geven en hem vertellen dat het allemaal wel goedkomt.

Gelukkig doet Lady Gaga dat als Ally. Waar Gaga normaal gesproken een wervelwind aan extravagantie is, speelt ze hier iemand die daar verder vanaf staat dan ooit iemand had durven dromen. Ally heeft geen muur van make-up of extreme outfits om zich achter te verstoppen: ze is wie ze is. En dat is een vrouw met onconventionele schoonheid en een talent waar ze zelf ook bewust van is. Al heel snel blijkt zij niet degene die Jackson nodig heeft – eerder andersom. En Lady Gaga speelt dit allemaal, scène voor scène, weergaloos. Wat mij betreft is zij de ster die geboren is.

En dan nog de liedjes (Shallow staat al op Spotify!), de optredens (opgenomen op Coachella en Glastonbury), de andere acteurs, de stem van Gaga, ik kan nog wel een half uur doorgaan over waarom deze film zo goed is. Daarom kan ik maar beter afsluiten door te zeggen: ga deze film zien. Het is meer dan de moeite waard.

A Star is Born is vanaf vandaag te zien in de bioscoop.

Lees verder