een komedie over de vluchtelingencrisis
een komedie over de vluchtelingencrisis

Een komedie over de vluchtelingencrisis?!

Stel je eens voor, morgen verschijnt er een trailer voor een nieuwe Nederlandse komedie. Monique van de Ven speelt een rijke vrouw die samen met Derek de Lint als haar man in ’t Gooi in een kast van een huis woont. Hij is een chirurg in ontkenning dat hij een dagje ouder wordt, met botox behandelingen en een gênant Facebookprofiel tot gevolg. Zij zit met een lactosevrije kaas en chardonnay te bedenken hoe ze meer geëngageerd zijn kan. Zoonlief, bijvoorbeeld Benja Bruijning, is een te ambitieuze zakenman terwijl dochter, laten we zeggen Hanna Verboom, op het punt staat studie nummer tien op te geven. Tijdens een familie-etentje heeft moeders een mededeling; ze heeft besloten dat ze een vluchteling in huis gaan nemen! Een rete commerciële komedie met allemaal stereotypes. Hoe zou Nederland reageren? Ik vroeg het me af. Ik vermoed dat er zeker een paar columns en een avond in een praatprogramma aan gewijd zouden worden. Met de vraag ‘of dit wel kan’ of niet.

Zie daar: Wilkommen zu den Hartmanns

Ik was afgelopen weekend in München en we wilden op zaterdagavond naar de film. De selectie ging vooral samen met wat op een gunstige tijd die avond draaide. Omdat ik weinig zin had in een Duitsgeproken Amerikaanse film kwamen we bij een Duitse film uit: Wilkommen bei den Hartmanns. Daar had m’n vriend op de radio al het een en ander over gehoord, was iets met een komedie rondom een vluchteling en door al die aandacht was hij best benieuwd. Zo stonden we in de rij voor een kaartje en wat bleek, meer mensen waren erg benieuwd. We konden de laatste twee kaartjes bemachtigen die net weer vrij kwamen (thank god op goede plaatsen). De zaal was dus uitverkocht en toen de film eenmaal van start ging (na drie kwartier(!!!) aan reclame, valt best mee hier in NL dus) had ik weinig verwachtingen. Behalve dat het wel een grote film zou zijn, want hij is van de maker van Männerherzen. En Elyas M’Barek (als love interest voor ‘Hanna’) speelt erin, die ik maar even simpel de Duitse Barry Atsma noem. Type ‘zit in heel veel films’.

mv5bzmq4odu4ymmtmgvhoc00ndlilthhnwitymnmnguyzmvmotbkl2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvynty2ndi2mze-_v1_

Volg Girls in Film op Facebook voor meer bijzondere films en verhalen.

Applaus!

Ik vond het een bijzondere ervaring. Ja, het waren natuurlijk allemaal stereotypen, maar niet alleen over deze vluchteling, ‘de ander’. Juist ook heel erg over de Duitsers zelf. De grappen waren soms behoorlijk bot, zoals een Duitser die inspringt wanneer een blond meisje op straat wordt lastig gevallen door een aantal mannen met donkere huidskleur. Hij roept: “Hé, we zijn hier niet in Keulen!” Toch is de film juist over het algemeen luchtig. En grappig. Ik heb me prima vermaakt en de rest van de uitverkochte zaal, afgaand op het hardop lachen en het applaus aan het eind, blijkbaar ook.

Een luchtige film over een gevoelig onderwerp

En juist dat vond ik eigenlijk heel mooi. Dat je in een volle zaal in München, toch een stad die zowel met heel veel vluchtelingen als met terreur in aanraking is gekomen de afgelopen tijd, even kan lachen over een onderwerp dat zo gevoelig ligt. Dat geeft voor mijn gevoel toch weer even lucht tussen al die spanningen van het afgelopen jaar, omdat álles een keertje politiek incorrect mag zijn in het format van een romantische komedie.

Ook iets voor Nederlandse makers?

Uiteraard moet je als maker wel sterk in je schoenen staan, want je gaat natuurlijk een shit-load aan kritiek over je heen krijgen. Even googlen en het eerste wat ik las was een discussie tussen de regisseur en een website die de film had neergesabeld na aanleiding van de trailer. Daarop vroeg ik me dus af hoe men hier in Nederland zou reageren. Of wat als er volgend jaar rond deze tijd ineens een trailer verschijnt voor een komedie over Zebra Piet?

Bekijk zelf de trailer voor Willkommen bei den Hartmanns (niet ondertiteld). Ik ben benieuwd wat jouw eerste reactie is.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer bijzondere films en verhalen.

Lees verder