Een lesje <i>geschiedenis</i> van series als Outlander en Poldark
wat je kunt leren van series als outlander

Een lesje geschiedenis van series als Outlander en Poldark

Als vrouw van 33 jaar heb ik een aparte smaak qua series. Mijn liefde gaat vooral uit naar super romantisch. Maar de laatste tijd kijk ik ook veel series waar veel geweld in voorkomt. Niet omdat ik van geweld hou. Het is als het ware een uitlaatklep en het staat zo ver van mijn bed, dat ik er zo nu en dan best van kan genieten. Helemaal als ik even klaar ben met alle zoetsappigheid van de liefde.

Dus hoofden die op agressieve wijze worden afgehakt, zwaarden die diep in het borst van de tegenstander worden gestoken en gewelddadige veldslagen, zijn een leuke afwisseling. Er zijn drie series waar ik echt met hart en ziel ben in gedoken en die mij keer op keer verrasten: VikingsOutlanderPoldark. Deze series gaan over de geschiedenis. In alle drie spelen ruige mannen de hoofdrol. Een genot om naar te kijken en iets dat nooit verveeld. Nooit geweten dat ik zo van ongewassen mannen hield 😉 Alle drie zijn toppertjes en aanraders wat mij betreft.

Vikings

Er zijn alweer vijf seizoenen van deze geweldige serie. Het verhaal gaat over de beruchte viking Ragnar Lothbrok. Hij is anders dan de meeste vikings in zijn gemeenschap. Hij heeft een droom om naar het Westen te varen. Een gebied waar ze nog nooit eerder geweest zijn, want de meeste plunderingen vinden plaats in het Oosten. Samen met Floki, de botenbouwer, bouwt hij een schip en vaart hij samen met anderen zijn droom achterna. Vele avonturen, plunderingen en heftige veldslagen vinden plaats.

Je ziet tegelijk ook hoe de mensen in Engeland (het Westen), moeten omgaan met deze afgrijselijke gebeurtenissen en zo kan je als kijker kiezen voor wie je bent. Natuurlijk ben ik voor de Vikings, want zij zijn stoer, berucht en laten zich door niets of niemand tegenhouden. In de laatste paar seizoenen gaat het vooral om de zonen van Ragnar en zie je hoe zij zich staande weten te houden in een wereld waar continu oorlog heerst.

foto: Bernard Walsh

Grappig is dat de serie gebaseerd is op waargebeurde feiten. Volgens Wikipedia was Ragnar Lodbrok een held, die veelvuldig voorkwam in Oudnoorse poëzie en legendarische saga’s. Hij was de plaag van Frankrijk en Engeland tijdens de 9deeeuw. Toch leuk om zo anno 2019 wat te weten te komen over de 9deeeuw en de vikings die toen leefden.

Vikings is te zien bij Ziggo Movies & Series XL.

Outlander

Outlander is een geweldige vrouwenserie. Het heeft drama, liefde en zwaardgevechten. Wat wil je nog meer? Na de eerste aflevering was ik in de ban en heb ik alle afleveringen in twee weken gekeken. Maar waar gaat het over? Het gaat over Claire die een verpleegster is tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Na de oorlog gaat zij samen met haar man Frank Randall naar het Schotse Iverness om meer te weten te komen over de familiegeschiedenis van Frank.

Je moet wel wat fantasie hebben wil je van Outlander genieten. Het gaat namelijk over tijdreizen. Als Claire tijdens dit bezoek bij de stenen van ‘Craigh na Dun’ komt, reist zij door de tijd en belandt zij in het jaar 1743. Best wel choquerend om zo ver in de tijd te reizen, maar het lukt Claire aardig om haar mannetje te staan. In 1743 ontmoet zij Jamie en wordt verliefd. Jamie, één van de redenen dat ik bleef kijken, is zo ontzettend handsome. En we zien hem behoorlijk vaak in een ontbloot bovenlijf, wat zeker niet verkeerd is.

Maar goed, Claire komt in tweestrijd omdat zij eigenlijk Frank heeft, maar die leeft in een hele andere tijd. Welke keuze maakt zij? Jamie of Frank? Het is moeilijk hoor. Er is ook nog een slechterik Jack Randall, een verre familielid van Frank. Hij zorgt ervoor dat het leven van Jamie hel wordt en speelt continu een vuil spelletje, om het maar zacht uit te drukken.

Het leuke aan deze serie is dat het niet alleen vermaak is, het is namelijk ook gebaseerd op de geschiedenis. Je ziet namelijk de Schotse opstand tegen de Engelsen, de ‘Jaccobite Rebbelion’. Dus naast alle drama en liefde kun je ook nog genieten van een beetje cultuur snuiven al lá 18deeeuw.

Op Ziggo Movies & Series XL staan alle vier de seizoenen van Outlander. Op Netflix staan drie seizoenen. Wanneer seizoen vier daar te zien is, is niet bekend.

Wist je dat er een hele actieve fan-community is op Facebook van Outlander? Hier lees je er meer over.

Poldark

Een andere serie waar ik ontzettend van heb genoten is Poldark. Deze serie gaat over kapitein Ross Poldark, die aan het einde van de 18deeeuw naar Cornwall terugkeert nadat de Britten net de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog hebben verloren. Bij terugkomst komt hij erachter dat zijn grote liefde gaat trouwen met zijn neef Francis. Vervuld met liefdesverdriet probeert hij zijn leven weer op te pakken.

Poldark is een dramaserie en kostuumdrama. De kostuums zijn prachtig, het verhaal doet je opleven en ondanks dat er iets minder zwaardgevechten en actie is dan bij de voorgaande series die ik heb benoemd, zeker de moeite waard. Je leert hoe men leefde in de 18deeeuw. Ziektes die ervoor zorgen dat mensen die lang te leven hadden, het harde leven in de mijnen en onrechtvaardige rechtszaken. Het zit er allemaal in en dit zorgt ervoor dat je heel wat uurtjes kan genieten van deze geweldige serie.

Je kunt Poldark bekijken op NPO Start en NPO Plus.

Dikke voldoende

Zowel Vikings met de legendarische Ragnar Lothbrok, Outlander met de opstand van de Schotten tegen de Engelsen en Poldark met het alledaagse leven in de 18deeeuw, zijn elk op zich een prachtige lesjes in geschiedenis. Natuurlijk zit er in alle drie de series veel fantasie en fictie. Toch is het leuk dat als je er naar kijkt, je er iets van opsteekt. Waren deze series maar op de televisie toen ik nog jong was… Dan had ik zeker een dikke voldoende gehaald voor geschiedenisles.

OOK INTERESSANT: 8x de leukste kostuumdrama’s on demand

Foto boven artikel Outlander: Steffan Hill – © 2016 Sony Pictures Television Inc.

Lees verder