Emilia Clarke is verfrissend niet altijd likeable in sprankelende <i>Last Christmas</i> (***)
Last Christmas recensie

Emilia Clarke is verfrissend niet altijd likeable in sprankelende Last Christmas (***)

Emilia Clarke (!). In een kerstfilm (!!). Geschreven door Emma Thompson (!!!). Met de muziek van George Michael (!!!!). Deze optelsom zorgde ervoor dat ik reikhalzend naar de nieuwste kerstfilm Last Christmas uitkeek. En ik kan je zeggen, ik liep verrast de zaal uit.

Muzieksterren-trend

Het lijkt een trend te zijn: bioscoopfilms met als leidraad de herkenbare deuntjes van grote muzieksterren. Een trend die misschien ruim 10 jaar geleden begon met Mamma Mia! (Abba) maar ook dit jaar lekker voortzet. Denk aan Blinded by the Light (Bruce Springsteen) en Yesterday (The Beatles). Geen biografische films waar het verhaal echt over de artiest gaat (zoals Bohemian Rhapsody of Rocket Man), maar waar de muziek puur als rode draad fungeert in het verhaal.

En nu is daar Last Christmas, puur geïnspireerd op dé – door George Michael geschreven – ultieme kersthit van Wham!. Emma Thompson schreef het verhaal met de blessing van George Michael, die spijtig genoeg al voor de eerste versie van het script overleed maar wel betrokken was bij de totstandkoming van de film. De regie ligt in handen van Paul Feig, die eerder o.a. Bridesmaids maakte.

Uitgelopen mascara

Het verhaal centreert rondom Kate (Emilia Clarke), of nou ja eigenlijk Katarina, want “Kate is not a name” volgens haar Joegoslavische moeder (een met zwaar accent spelende Emma Thompson). Kate is, naar eigen zeggen, “a mess.” Een verloren ziel die met standaard uitgelopen mascara en in haar faux panterbontjas door de straten van Londen zwerft, haar met stickers beplakte rolkoffer achter zich aan sleurend. Want Kate heeft geen huis, of nou ja die hád ze, totdat ze de vis van haar huisgenoot per ongeluk elektrocuteerde. Praktisch dakloos dus, maar gelukkig is er altijd wel een one-night-stand waar ze terecht kan. Tenminste, op de momenten wanneer ze niet door de-vrouw-van ontdekt wordt dan.

Last Christmas recensie

Elfkostuum

Het enige constante in haar leven is haar baantje bij een 365 dagen per jaar geopende kerstwinkel, compleet in elfkostuum. Haar bazin (een komische Michelle Yeoh) houdt haar tegen wil en dank toch maar in dienst, al noemt ze haar wel ‘lazy the elf’ of ‘crushing dissapointment the elf’. Maar goed, dit is dan ook niet haar échte baan, zo legt Kate het uit aan Tom (Henry Golding), de handsome stranger die ze ontmoet wanneer er een vogel in haar oog poept. “It’s not what I do-do, I’m not career-elf”. Want wat ze het liefste doet is zingen. Maar sinds ze haar leven terug heeft na een tijdlang ziek te zijn geweest, is ze de koers erover compleet kwijt geraakt.

Last Christmas recensie

Niet zo likeable

Er valt van alles van Last Christmas te vinden. Dat de romance tussen Kate’s bazin en een zuurkoolfermenteerder ridicuul is, dat het accent van Emma Thompson er wel heel dik en bijna cartoonesk bovenop ligt, dat het een mierzoete romcom is met de standaard ingrediënten zoals de meet-cute en een schaatsscène… Maar op de een of andere manier maakt dat allemaal weinig uit.

Last Christmas recensieWant wat ik juist zo verfrissend aan deze film vond, is dat hoofdpersoon Kate helemaal niet altijd zo likeable is. Geen perfect personage, maar eentje die grotendeels van de tijd totaal onsympathiek is. Een te gekke post-GOT rol voor Emilia Clarke, die daarmee niet alleen de Khaleesi van zich af schudt, maar ook haar komische talent laat schitteren. Bovendien ga je Kate als kijker nooit écht irritant vinden en dat is te danken aan de charme van Emilia Clarke, die net zo makkelijk ontwapenend en kwetsbaar speelt, en 103 minuten lang van het scherm sprankelt.

Daar komt nog eens bij dat de film vol zit met spitse dialogen en komische personages. Alle, ook de kleinste, rollen voegen echt wat toe – met een shoutout naar de twee vrouwelijke politieagenten die te pas en onpas komen aanwaaien. Last Christmas is een fijne film met alles wat je wilt in een kerstfilm. Verfrissend, sprankelend en met Emilia Clarke op haar best.

Last Christmas draait vanaf donderdag 7 november in de bioscoop.

Lees verder