Emma Watson
Emma Watson

Emma Watson:‘Het is een groot compliment als mensen me feministe noemen’

Emma Watson is een van de weinige actrices die moeiteloos de transformatie van kindster naar een volwassen carrière heeft gemaakt. We zagen haar niet dronken uit clubs rollen of iedere week met een andere man aan haar arm gefotografeerd worden. Ze is met haar bijna 27 jaar een stuk serieuzer dan de meeste van haar leeftijdsgenootjes. Wanneer ik haar ontmoet in Londen om te praten over haar succesfilm Beauty and the Beast, heeft ze het liever over haar werk als goodwill ambassador voor de Verenigde Naties dan over kleding of vriendjes.

Interviewing Dan Stevens and Emma Watson for Beauty and the Beast.

A post shared by Jill Waas (@jillfemke) on

Sowieso bespreekt ze haar privéleven niet in interviews, vertelt ze. “Als ik daar eenmaal aan begin, ben ik vogelvrij. Ik kan niet over mijn relatie praten en vervolgens verwachten dat de paparazzi mij en mijn vriend met rust laten. Daarnaast wil ik hem ook niet betrekken in het mediacircus om me heen, dat voelt gewoon niet goed.” Een sterk statement in het Hollywood waar sterren zoveel van hun persoonlijke leven moeten inleveren. Gelukkig zijn er genoeg andere onderwerpen om over te praten met La Watson…

1. Hoe is het jou gelukt om zo moeiteloos over te gaan van kindster naar volwassen actrice?

“Moeiteloos leek het misschien voor de buitenwereld, ik ben zelf juist jaloers op actrices die van het ene op het andere moment volwassen werden. Ik heb de afgelopen jaren heel veel momenten gehad dat ik het eventjes niet meer wist. Toegeven dat het oké was om onzeker te zijn en het allemaal niet op een rijtje te hebben, was volgens mij de belangrijkste stap naar mijn volwassenheid. Vroeger dacht ik dat ik op jonge leeftijd mijn hele carrière uitgestippeld moest hebben, nu durf ik het veel meer op zijn beloop te laten.”

2. Hoe blijf jij nuchter in het hysterische Hollywood?

“Mijn leven speelt zich alleen af in het zogenaamde Hollywood als ik films maak, daarnaast heb ik er weinig te zoeken. Ik ben gaan studeren, zoals andere meiden van mijn leeftijd, en heb recent een jaar vrij genomen om me op andere dingen te focussen dan acteren. Ik ben heel veel boeken gaan lezen voor mijn eigen ontwikkeling; minimaal één per week had ik me ten doel gesteld. En ik heb als UN Women Goodwill Ambassador geholpen de HeForShe-campagne te lanceren, waarmee we strijden voor gendergelijkheid.”

#internationalwomensday

A post shared by Emma Watson (@emmawatson) on

3. Mensen noemen jou een feministe, is dat een compliment?

“Ja, ik durf inmiddels te zeggen dat het een groot compliment is. Vroeger werden feministes nogal eens neergezet als mannenhaters, maar met een hekel hebben aan het andere geslacht heeft het juist helemaal niets te maken. Ik kom op voor de rechten van vrouwen én mannen; het is voor mij anno 2017 niet meer dan normaal dat we allemaal gelijk zijn op economisch én sociaal gebied. Ik ben blij dat ik mijn bekendheid kan gebruiken om feminisme uit dat negatieve hoekje te halen.”

4. Je kreeg recent kritiek omdat je je halfnaakt liet fotograferen voor Vanity Fair. Niet echt feministisch, riepen critici.

“Daar heb ik me heel boos over gemaakt. Dat mensen dit zeggen, bewijst maar weer hoeveel misvattingen er nog zijn over feminisme. Mijn blote borsten hebben hier namelijk helemaal niets mee te maken. Feminisme gaat over gelijkheid en vrije keuzes en ik bepaal dus ook zélf wat ik met mijn lijf doe. Die shoot is iets waar ik honderd procent achter stond en waar ik juist ontzettend trots op ben.”

Thank you @oneyoungworld! #goal5 #heforshe #equality Black top by @behno_official. behno's mission is to redefine and bring awareness to the craft and character of “made in India”. behno aims to inspire change and improve factory conditions globally to better the quality of life and safety of individuals in the garmenting trade in developing countries. They work in partnership with international factories that adhere to rigid factory compliances. Trousers by @dior #thewomenbehindmydress #artisans #30wears Jewellery by @allbluesofficial a Stockholm based jewellery studio. Every piece is handcrafted in a local, third generation foundry using recycled 925 silver and 18ct gold. All Blues aims to create pieces of jewellery people want to collect and wear for a lifetime, independent of seasonal trends. #ecoloves fashion information in association with @ecoage

A post shared by Emma Watson (@emmawatson) on

5. Hoe sluit de rol van Belle aan bij jouw feministische boodschap?

“Belle is een sterke, slimme jonge vrouw die zich niet conformeert aan haar omgeving. Ze volgt niet het pad van de vrouwen in haar dorp die trouwen en voor hun echtgenoot gaan zorgen, maar trekt eropuit om nieuwe werelden te ontdekken. Ik heb me op de set best veel met de rol bemoeid, omdat ik Belle weg wilde houden van het cliché van de Disney-prinses in een mooie jurk. Ze draagt bijvoorbeeld geen korset, maar een broek met laarzen onder haar jurk zodat ze goed kan paardrijden. Dat zijn dingen die ik erdoor heb kunnen duwen zonder ontslagen te worden haha.”

Beauty and the Beast draait nu in de bioscoop. The Circle vanaf 11 mei.

Afbeelding boven artikel: Emma Watson in The Circle

Lees verder