Emmy Awards
Emmy Awards

Emmy Awards: de Oscars onder de televisieseries

Zet die popcorn maar klaar want zondag 17 september worden de Primetime Emmy Awards uitgereikt! De Oscars onder de televisieseries, zeg maar. Het is de negenenzestigste keer dat de award show plaats vindt. Designerjurken en inspirerende speeches, we kunnen niet wachten!

De show wordt dit jaar gepresenteerd door Stephen Colbert. Het is de eerste keer dat de latenightshowpresentator de Emmy’s host. Zelf won hij in zijn carrière negen Emmy Awards.

Geen Game of Thrones

Normaal gesproken is het de hitshow Game of Thrones die een groot deel van de prijzen naar binnen harkt, maar dat zit er dit jaar niet in. De serie dingt namelijk niet mee naar de prestigieuze beeldjes. Dit komt doordat seizoen 7 in première is gegaan in juli 2017. De periode waarin series in aanmerking kunnen komen voor een nominatie is van 1 juni 2016 tot en met 30 mei 2017. Dat geeft andere series meer kans, hoewel HBO alsnog de grote winnaar lijkt volgens Vanity Fair, met maar liefst 46 nominaties in totaal.

De meeste nominaties zijn dit jaar voor Westworld en Saturday Night Live met ieder 22 nominaties. Maar ook The Crown, Veep en This Is Us zijn rijkelijk bedeeld. Opvallend is dat The Leftovers tegen alle verwachtingen in geen enkele nominatie heeft gekregen. De complete lijst met nominaties vind je hier.

Nieuwe nominaties

Er zijn dit jaar 43 acteurs voor het eerst genomineerd. Milo Ventimiglia, die je misschien ook kent als Jess uit Gilmore Girls, is dit jaar genomineerd voor zijn rol in het succesvolle drama This Is Us. Claire Foy is, zeer terecht, genomineerd voor haar rol in The Crown. Opvallend in dit rijtje is ook Robert de Niro, die met zeven Oscarnominaties op zak dit jaar voor het eerst is genomineerd voor een Emmy – en dat voor een rol die hij bijna had afgeslagen: Bernie Madoff in The Wizard of Lies. Millie Bobby Brown is genomineerd voor haar rol in Stranger Things en is hiermee de jongste genomineerde sinds Fred Savage voor Wonder Years in 1989 (toen 13).

Records

Het recordaantal gewonnen Emmy’s in de categorie ‘Television Program’ staat op naam van Saturday Night Live met 50 (!) awards. In de categorie ‘Drama Series’ is dit Game of Thrones met 38 awards en in ‘Comedy Series’ de sitcom Frasier met 37 awards.

Memorabele speeches

Een award show staat garant voor memorabele momenten. Zo schreef Viola Davis in 2015 geschiedenis door een Emmy voor beste actrice te winnen als eerste Afro-Amerikaanse vrouw. In haar dankwoord sprak ze de onvergetelijke woorden: “The only thing that seperates women of color from anyone else is opportunity. You cannot win an Emmy for roles that are simply not there.”

In 2006 won Helen Mirren een Emmy voor haar rol in Elizabeth I. Toen ze aan haar dankwoord begon zei ze: “My great triumph is not falling ass over tits as I came up those stairs.” Het kortste dankwoord ooit komt van Merritt Wever, die in 2013 een Emmy won voor haar rol in Nurse Jackie: “Thanks so much. Thank you so much! Uhm, I’ve got to go. Bye.”

Nederlandse winnaars

In de loop der jaren hebben ook heel wat Nederlandse winnaars de revue gepasseerd. Zo won Maarten Heijmans recentelijk een Emmy voor zijn vertolking van Ramses Shaffy in Ramses in 2015. Het jaar daarvoor won Bianca Krijgsman een Emmy voor haar rol in De Nieuwe Wereld “Hello, I’m Bianca Krijgsman from Holland, yeah!”. En ook Pierre Bokma (De Uitverkorene, 2007) en Maryam Hassouni (Offers, 2006) hebben een Emmy in ontvangst mogen nemen.

Live uitzending

Kan je niet wachten om te zien of jouw favoriete serie er met een prijs vandoor gaat? FOX zendt de Emmy Awards live uit om 2:30 in de nacht van zondag op maandag. De hoogtepunten van de show zijn maandagavond te zien om 18:00.

Foto boven artikel: cast van Game of Thrones met Emmy Award in 2015

Lees verder