fashion en beauty and the beast
fashion en beauty and the beast

FASHION ♥ BEAUTY AND THE BEAST

Dat fashion en film elkaar beïnvloeden, is een feit. Ontwerpers Boaz van Doornik, Liesbeth Sterkenburg en Marlou Breuls vertellen over hun connectie met film. En dan met name Beauty and the Beast, waarvoor ze een outfit ontwierpen. Disney vroeg hen en nog drie talentvolle fashiondesigners om een creatie te maken geïnspireerd op de nieuwe Beauty and the Beast-film (29 maart in de bioscoop). Deze werden tijdens de Amsterdam Fashion Week gepresenteerd.

Disney catwalk_Anne van Zantwijk 5

Allemaal een geborduurde bomber dankzij Ryan Gosling

MV5BMTMyMzg3NzcwNF5BMl5BanBnXkFtZTcwMTAwMDk3NQ@@._V1_SY1000_CR0,0,665,1000_AL_
Drive © 2011 – FilmDistrict

Fashion en film zijn al sinds decennia onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de jaren zeventig bepaalden films als Saturday Night Fever en Grease het modebeeld. Toen Clueless in 1995 in de bioscoop verscheen, zorgde dat voor een revival van de ruiten rokjes met kniekousen. De film Drive (2011) zorgde eigenhandig voor de return van het bomber-jack met borduursel. En de re-boot van The Great Gatsby in 2013 inspireerde modehuizen als Marchesa, Marc Jacobs en Tory Burch in hun collecties. De klassieker Annie Hall (1977) is zelfs nog steeds een belangrijke invloedbron voor grote merken als Dior, Stella McCartney en Ralph Lauren. Net zoals dat iedereen bij de little black dress meteen denkt aan Breakfast at Tiffany’s (1961). Ook de Nederlandse ontwerpers Boaz van Doornik, Liesbeth Sterkenburg en Marlou Breuls laten zich regelmatig inspireren door het witte doek.

 

Liesbeth Sterkenburg: kaart op weg naar geluk

Hoe inspireert film jou in je werk? 

“Ik werk in mijn eigen ontwerpen altijd heel erg met een verhaal. Ik kijk dan eerst naar: Voor wie maak ik iets? Hoe denkt hij of zij? Hoe gaat deze persoon door het leven? Film vertelt altijd verhalen; het is eigenlijk het perfecte platform als leidraad om een outfit voor iemand te maken. Films vertellen namelijk alles over de persoon, zijn of haar hele geschiedenis en toekomst. Kleding is zo belangrijk voor een film, omdat het de sfeer bepaalt. Je kunt geen film maken zonder mensen met echt goede kleding, dit versterkt namelijk het karakter.”

Hoe heb jij je laten inspireren door Beauty and the Beast? 

“Ik heb mijn inspiratie vooral gehaald uit het begin van de film waarin Belle vertelt dat ze weg wil uit het saaie dorp en droomt van andere werelden. Ze is een slimme, stoere meid die verhalen leest over reizen naar andere landen en zwaardgevechten. Daarom heb ik een outfit gemaakt waarmee ze op avontuur kan gaan. Mijn ontwerp bestaat uit een body die over haar hele lichaam zit, waarop een print staat met kastelen en zwaardgevechten. Het is eigenlijk een kaart op weg naar haar geluk, die ze dus meedraagt op haar lijf. Daar overheen zit een gele lakjas met banden en touwen en genoeg zakken voor haar al gadgets. En ze kan natuurlijk niet op avontuur zonder rugzak met haar verrekijker, boekjes over andere landen, insecten die ze heeft gevonden etc. Deze zak is transparant, dus als je ernaar kijkt, krijg je een inkijk op haar avontuur.”

Disney catwalk_Anne van Zantwijk 6

Volg Girls in Film op Facebook of Instagram voor meer fashion en film.

Boaz van Doornik: een pak ipv een prinsessenjurk

Hoe inspireert film jou in je werk? 

“Ik kan als ontwerper heel veel inspiratie halen uit films die een bepaald tijdperk uitlichten, bijvoorbeeld die uit de jaren zestig of zeventig. Als ik die opzet, zit ik soms een hele film lang alleen maar naar kragen en revers te kijken. Maar ook een Nederlandse serie als Petticoat inspireert mij enorm, dat is zo goed neergezet qua kostuumontwerp. Ik ben altijd erg gefocust op informatie verzamelen, dus ik maak regelmatig screenshots van mijn beeldscherm die ik later gebruik ter inspiratie voor mijn ontwerpen.”

Hoe heb jij je laten inspireren door Beauty and the Beast? 

“Belle uit Beauty and the Beast is voor mij een heel geëmancipeerde vrouw. Dat zag je al terug in de originele Disney-film, die al wat ouder is. En in de nieuwe film wordt dat alleen nog maar extra uitgelicht. Ze is zo’n krachtig personage met een eigen wil, een echte powervrouw; dat heeft mij geïnspireerd tot mijn ontwerp. Ik wilde het cliché doorbreken van Belle in een jurk, wat haar toch meer onderdanig maakt. Daarom heb ik een pak voor haar ontworpen, dat haar op een gelijk level plaats met de mannen. Een vrouw kan zo super-krachtig zijn in een pak. Het zou een fantastische stap zijn om de vrouwelijke personages in de Disney-films sterker te maken door ze vaker een pak aan trekken in plaats van altijd maar weer die prinsessenjurken.”

Disney catwalk_Anne van Zantwijk 9

Marlou Breuls: rondjes draaien

Hoe inspireert film jou in je werk? 

“Ik word niet zozeer door film beïnvloed, maar wél door filmmuziek, die ervoor zorgt dat ik in een bepaalde sfeer word getrokken. Ik luister tijdens het ontwerpen vaak naar heel filmische nummers om in een bepaalde stemming te komen. Film/televisie en fashion zijn nauw verbonden, maar ik vind het de laatste jaren allemaal wel erg braaf geworden. Als je naar een serie als Sex and the City keek, dacht je: ‘Wow, die outfits.’ Dat heb ik nu zelden meer, qua kleding mag het allemaal wel wat uitbundiger. Ik snap dat de kleding in verbinding moet staan met de personages, maar toch vind ik dat er wel wat meer geschreeuwd mag worden.”

Hoe heb jij je laten inspireren door Beauty and the Beast? 

“Ik ben eerst gaan denken wat ik me nog kon herinneren van de film uit mijn jeugd, en dat was toch vooral die balzaalscène. De scène in die gele jurk is zo kenmerkend voor Beauty and the Beast, daar moest ik gewoon iets mee doen. Als Belle rondjes draait, heb je een heel mooie valling van de stof. Die beweging is de belangrijkste inspiratie geweest voor het pak dat ik heb ontworpen. Ik heb het zo gerimpeld dat het lijkt of ze continu aan het draaien is. De gele kleur heb ik gehouden, omdat die iconisch is. Belle is in mijn ogen ook een volwassen vrouw geworden. Ze blijft nostalgisch vasthouden aan haar gele jurk, maar die is wel te klein geworden, en in mijn ontwerp ook vrouwelijker en ondeugender. Belle heeft ‘m eigenlijk voor zich hangen als een mini-jurkje; aan de achterkant zie je alleen het pak zelf. Aan één kant heb ik een broderie van rozen geplaatst, omdat de roos zo’n belangrijk onderdeel van de film is. Door de beweging lijkt het of de roosjes van de jurk afvallen.”

Disney catwalk_Anne van Zantwijk 7

Beauty and the Beast draait vanaf 29 maart in de bioscoop.

Lees verder