filmfestival films
filmfestival films

#FestivalSeason: Dit zijn de films die je in de gaten moet houden

Het filmfestivalseizoen is in volle gang en de awardbuzz zoemt in de lucht! Nieuwe highly anticipated films maken hun entree in het festivalcircuit in onder andere Venetië en Toronto, vallen glorieus in de prijzen en worden opgehemeld door critici. Dit zijn 5 films die je zeker in de gaten moet houden!

#1 Roma

Genre: Drama, Netflix Original | Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina, Carlos Peralta e.a. | IMDb: 8.0 | Rotten Tomatoes: 97%

filmfestival filmsHet hartverscheurende Roma schrijft geschiedenis door als eerste Netflix-productie de Gouden Leeuw te winnen op het filmfestival van Venetië! Regisseur, schrijver en producer Alfonso Cuarón won in 2014 Oscars voor zijn film Gravity en krijgt nu ook een hoop Oscar-buzz.

Roma is zijn meest persoonlijke film ooit en vernoemd naar de gelijknamige wijk in Mexico-Stad waar hij opgroeide. Het semi-biografische zwart-wit drama draait om een gezin in de jaren zeventig met inwonende hulpen in de huishouding, die ook een deel van de opvoeding voor hun rekening nemen.

De film komt op 14 december op Netflix.

#2 A Star is Born

Genre: Drama, Muziek | Regie: Bradley Cooper | Cast: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliot, Greg Grunberg e.a. | IMDb: 9.2 | Rotten Tomatoes: 95%

filmfestival filmsBradley Cooper maakt zijn regiedebuut met A Star is Born en wordt onthaald als net ontdekte briljante filmmaker met een 8-minuten staande ovatie in Venetië. Het tragische liefdesverhaal van A Star is Born gaat over een worstelende alcoholverslaafde muzikant die een jonge zangeres/actrice helpt op weg naar faam.

Het is de derde remake van de gelijknamige film uit 1937 – maar Bradley Cooper’s versie overstijgt volgens critici alle verwachtingen. Een emotioneel drama met een onmisbare magische chemie tussen Bradley Cooper en Lady Gaga.

Laatstgenoemde imponeert met haar spel en laat zien hoe ontzettend getalenteerd Gaga oftewel Stefani Germanotta is. Ze was al eerder te zien in American Horror Story, maar met deze rol blaast ze iedereen omver. Ik krijg al kippenvel van de trailer! Oordeel zelf:  

A Star is Born is vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop.

#3 Vox Lux

Genre: Drama, Musical | Regie: Brady Corbet | Cast: Natalie Portman, Raffey Cassidy, Jude Law, Christopher Abbott | Rotten Tomatoes: 96%

filmfestival films

Nog meer muzikaliteit is terug te vinden in de film Vox Lux. Het is de tweede film van de pas 30-jarige regisseur Brady Corbet. Hij werkte eerder meer als acteur en maakte zijn debuut in Thirteen (2003). Met deze film, een “21st-century portrait”, bewijst hij een duidelijke visie te hebben. Natalie Portman speelt Celeste die na een Nationale tragedie in de spotlights wordt gedwongen en herrijst tot popdiva.

Het verhaal wordt verteld over een tijdsbestek van 18 jaar en opent meteen heftig met een school shooting. De film is zogezegd gedeeltelijk satirisch, duister en onconventioneel – en dat maakt mij heel nieuwsgierig! Zangeres Sia maakte de original score voor de film en Natalie Portman zingt alles zelf. Volgens critici levert ze in deze film haar fiercest, most memorable performance since Black Swan. De film waar ze zeven jaar geleden een Oscar voor ontving. Er is nog geen complete trailer uit voor deze film maar ik ben héél benieuwd.

Het is nog niet bekend wanneer deze film in de Nederlandse bioscoop te zien zal zijn.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#4 If Beale Street Could Talk

Genre: Misdaad, Drama, Romantiek | Regie: Barry Jenkins | Cast: KiKi Layne, Stephan James, Regina King, Colman Domingo, Teyonah Parris | Rotten Tomatoes: 92%

filmfestival filmsDe regisseur/schrijver van het geprezen Moonlight is terug met een nieuw pareltje: If Beale Street Could Talk. Een verfilming van het gelijknamige boek van James Baldwin. Ergens in de jaren zeventig doet de zwangere Tish Rivers uit Harlem er alles aan om haar onterecht veroordeelde verloofde vrij te krijgen in een race tegen de klok.

Barry Jenkins schreef dit scenario in 2013 tegelijkertijd met die van Moonlight in zes weken tijd (!). De verwachtingen voor deze ‘opvolger’ van Oscar-winnende Moonlight waren hooggespannen. En het lijkt erop dat If Beale Street Could Talk deze zeker weet waar te maken! De film krijgt lovende kritieken en wordt een “meesterlijk en poëtisch romantisch drama” genoemd, geprezen om de schitterende beeldcomposities en acteerwerk.

De verwachte release datum van deze film is 14 februari 2019.

#5 The Favourite

Genre: Kostuumdrama | Regie: Yorgos Lanthimos | Cast: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Delves, Faye Daveney, Emma Stone e.a. | Rotten Tomatoes: 96%

filmfestival filmsOlivia Colman zit in de royalty rollen… naast The Crown speelt ze opnieuw een koningin in The Favourite. Dit keer Queen Anne. En dat doet ze met verve, want ze won de award voor Beste Actrice op het filmfestival van Venetië. Daarbij won de film op hetzelfde festival de Grand Jury Prize.

Aan het begin van de 18e eeuw vecht de invloedrijke Sarah Churchill (Rachel Weisz) met de jonge dienstmeid Abigail (Emma Stone) een bitterde strijd uit om ‘de favoriet’ van de koningin te worden. Hun rivaliteit wordt gedreven door jaloezie en een verlangen naar macht en affectie.

The Favourite komt van de hand van de regisseur van The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Zowel Colman, Weisz als Stone worden geprezen om hun performances in dit zwartkomische kostuumdrama. (En yes wat een verwennerij van zoveel topactrices in de hoofdrol in één film!).

The Favourite is vanaf 4 januari 2019 te zien in de bioscoop.

Foto boven artikel: A Star is Born

Lees verder