Fifty Shades Darker : waar is het hoogtepunt?

Het is de film waar alle vrouwen over praten en vandaag gaat-ie eindelijk draaien: Fifty Shades Darker. GIF’s Jill zag ‘m als een van de eersten op de Nederlandse première. Ze vertelt wat zij en anderen ervan vonden.

Slip into something a shade darker, luidt de teaser die mij en vele andere vrouwen naar de bioscoop moet lokken. Ik verwacht dus een film die een stuk donkerder en zwoeler is dan de eerste Fifty Shades of Grey. Daarbij kon ik eerlijk gezegd maar moeilijk mijn ogen openhouden, omdat-ie 125 minuten lang bleef voortkabbelen. Maar goed, schrijfster E.L. James liet de screenwriter ontslaan en zette haar eigen echtgenoot op het script om de erotische spanning uit haar boeken dit keer wél in de film te vatten.

Geen powervrouw

Na een minuut of vijftien dient het eerste spannende moment zich inderdaad aan wanneer Christian Grey (Jamie Dornan) voor Anastasia (Dakota Johnson) door de knieën gaat. Het potje orale seks dat volgt is eerder tam dan opwindend. Maar misschien laat ik me te veel afleiden door de lip-bijtende Ana die me in de eerste film ook al mateloos irriteerde. Grappig dat Dakota in ieder interview roept dat haar personage zo’n powervrouw is die voor zichzelf opkomt. Ik zie al twee films lang een tuttebel die begint te steunen en kreunen zodra Mr. Grey zijn zweepje tevoorschijn tovert.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Bouquetreeks

Of beter gezegd: pakte hij dat zweepje maar eens wat vaker, want Fifty Shades Darker is zo ‘vanilla’ als de gemiddelde Amerikaanse romkom. Premièrebezoekster Nathalie:

Jill samen met haar collega-journalist Thea Thijssen
Jill samen met haar collega-journalist Thea Tijssen

“Ik had de film iets spectaculairder verwacht. Ik vond het niet heel dark, er was vooral heel veel liefde. Alles was zoet en zacht, maar de rauwe randjes miste ik.” Ook Emma was teleurgesteld: “Ze heeft hem niet één keer gepijpt, ze heeft niet één keer bovenop hem gezeten, ze heeft alleen maar plat gelegen als een walvis. Het was allemaal zo braaf, ik had wel een keer de zweep erover willen zien gaan.” Filmjournalist Ab Zagt, zo ongeveer de enige hetero man in de zaal, was het daarmee eens. “Ik vind het een bouquetreeks; het heeft eigenlijk niet zo veel met erotiek of SM te maken. Als je mij vraagt: Do you want it darker? Dan zeg ik: ik wil het pikkedonker.”

Mierzoet

Marlies Dekkers (die een van haar lingeriesetjes zag terugkomen) zei: “De film is mierzoet, maar zeker goed. Ik vond het een dappere poging om liefde en BDSM te combineren. Dat is gewoon heel moeilijk, omdat het heel vaak een mentaal spel is. Of het wordt weer te hard, dat is erg lastig om in beeld te brengen.” Ook Heleen van Royen kan zich daarin vinden. “Ik vond ‘m absoluut leuker dan het eerste deel. Volgens mij hebben ze zich wel wat aangetrokken van de kritiek dat die film zo soft was. Deze was een stuk pittiger.” DJ Barry Paf genoot vooral van de verschijning van Jamie Dornan. “Het is gewoon een heel aantrekkelijke man, heerlijk om te zien hoe gespierd hij is. Ik zag al die vrouwen links en rechts ook steeds een beetje giechelen.”

thumbnail_DSC_1038

Verkooprecords

Persoonlijk had ik er nogal moeite mee dat Fifty Shades Darker de hele film lang een erotische spanning opbouwt, maar dat de climax in het verhaal (of moet ik zeggen: ‘hoogtepunt’) uitblijft. De gemiddelde bioscoopbezoeker zal dat echter niet zo veel kunnen schelen. “Een film als deze is als Playboy lezen: dat doet je niet voor het goede verhaal, maar voor de lekkere plaatjes. En die zitten er genoeg in”, zei premièrebezoekster Annette. Sowieso heeft Fifty Shades Darker in de Ladies Night al alle verkooprecords verbroken. Dus daarmee gaat de film alsnog naar grote hoogtes…

Foto boven artikel: Jamie Dornan en Dakota Johnson in Fifty Shades Darker @ Universal Pictures

Lees verder