film stars don't die
film stars don't die

Film Stars Don’t Die in Liverpool: de laatste adem van een romance

Wat Liverpool en filmsterren met elkaar te maken hadden snapte ik niet meteen. Al snel kwam ik erachter dat deze film gebaseerd is op de laatste levensjaren van actrice Gloria Grahame. Deze extravagante dame heeft een turbulent leven geleid, wat uiteindelijk eindigde in Liverpool. Film Stars Don’t Die in Liverpool voelt helemaal niet als Hollywood film. Het is een intiem portret van twee mensen die zielsveel om elkaar geven. En een daarvan was toevallig een grote Hollywoodster.

Tussen betoverend en menselijk

film stars liverpool romance

De film is gebaseerd op de memoirs van Peter Turner. Hij schreef een boek over zijn relatie met Gloria Grahame. De openingsscène laat Annette Bening als Gloria zien terwijl ze zich opmaakt voor een voorstelling. Ze doet haar make-up, trekt een prachtige jurk aan, neemt een pil voor het een of ander en steekt een sigaret op. En dan stort ze in elkaar. Zo betoverend als ze was, zo klein wordt ze zodra ze op de grond ligt van de pijn. En dat is het contrast wat de hele film door aangehouden wordt.

Cougar?

Gloria klopt aan bij haar oude geliefde Peter in Liverpool op het moment dat ze uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Zonder al te veel vragen te stellen nemen Peter’s ouders haar in huis. Het is duidelijk dat iedereen ontzettend veel om Gloria geeft. Langzaam maar zeker wordt ook meer helder over de relatie tussen Peter en Gloria. Deze twee schelen al gauw dertig jaar, maar hebben toch een innige relatie gehad. Door middel van flashbacks laat regisseur Paul McGuigan de ontwikkeling daarvan zien. Van hun ontmoeting in Liverpool tot aan het einde van hun relatie. Op geen enkel punt is hun verhouding ongeloofwaardig.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verliefd op Jamie Bell en Annette Bening

En dat is vooral te danken aan de geweldige acteerprestaties van Jamie Bell en Annette Bening. Over die laatste hoef ik bijna niets te zeggen. Annette is een ervaren actrice die vorig jaar al schitterde in Twentieth Century Women. Ze lijkt moeiteloos te kunnen switchen tussen de fragiele en de glamour Gloria. En dan Jamie Bell! Die kende ik vooral uit Billy Elliot. Maar nu, vele jaren verder, is hij een ontwikkeld acteur die een heel geloofwaardige rol neerzet. Er is geen enkel moment in de film waarop ik twijfelde aan de liefde tussen Gloria en Peter. Als Jamie en Annette elkaar nu de liefde zouden verklaren zou ik het ook meteen geloven.

Het mysterie van Gloria Grahame

Toch miste ik enige diepgang over wie Gloria Grahame nu was. Zeker als je haar nog niet kent als actrice voordat je de film bekijkt mis je heel veel. Gloria wordt nu toch iets meer afgeschilderd als vergane glorie, terwijl ze een van de grootste actrices was van de jaren ’50.

lees verder onder de foto

film stars liverpool romance

Ze speelde in grote films als It’s a Wonderful Life (1946, met Jimmy Stewart) en In a Lonely Place (1950, met Humphrey Bogart). Ze won zelfs een Oscar voor haar rol in The Bad and the Beautiful (1952, met Lana Turner)! Het waren de roddels en controversie rondom haar huwelijken die haar carrière door het slop haalden. Maar een grote Hollywoodster – dat was ze absoluut. En dat mag iedereen weten.

Film Stars Don’t Die in Liverpool draait vanaf vandaag in de bioscoop! Bekijk de trailer:

Lees verder