films die indruk maakten in 2017
films die indruk maakten in 2017

Films die indruk maakten in 2017

Terugkijken hoort er toch een beetje bij als je een nieuw jaar begint. Aan het begin van het jaar tipten we tien films waar we naar uitkeken voor 2017. Helaas bleek een aantal van deze films zoals The Circle, Trainspotting T2 en Kingsmen, The Golden Circle toch teleur te stellen. Bewijst maar weer dat het voor sequals en boekverfilmingen lastig kan zijn in de voetsporen te treden van hun ‘voorganger’.

Dat dit niet altijd zo geldt is te zien in het lijstje met films die wel indruk hebben gemaakt. Mét een boekverfilming en een remake. Benieuwd welke van de films uit dit lijstje voor 2018 we aan het eind van het jaar in ons favorieten lijstje gaan terugzien.

Rebecca – Vele Hemels

Het was in 2014. Iemand gaf mij het boek. In een adem uitgelezen, wat knap is voor iemand die bijna nooit een boek leest. Griet betoverde mij met haar ‘Vele Hemels Boven De Zevende’. Haar blik op de ziel van mensen, het onvermogen, wat ze zo raak en aangrijpend op weet te schrijven. Dus natuurlijk zag ik onlangs de film. En dat blijft altijd spannend. Want zo’n boek, dat de boel vanbinnen zo ingrijpend heeft geraakt, wil je koesteren. En zo’n film kan de magie ervan in anderhalf uur compleet om zeep helpen. Het eerste half uur kabbelde het wat naar mijn gevoel. Het zou me niet gaan raken, schatte ik toen in.

Wel genoot ik van het Vlaams. Dat zachte kan ik zo waarderen. Maar ook het rauwe: acteurs zonder plastic buitenkantje. Gewoon mensen, zoals je ze ’s morgens zonder make-up bij de bakker tegenkomt. De dialogen, erg fijn ook uiteraard. Griet schreef zelf het scenario. En ik ben dol op scenes met veel mensen aan de eettafel. Gezellig. Niks aan de hand. Tot er eentje zijn bek opentrekt en de harmonie keihard van tafel wordt geveegd. Jarenlange frustraties die zich onderhuids opkropten breken genadeloos uit. Heerlijk. Maar nog steeds, de film kroop nog niet echt naar binnen.

Tot dat ene moment, net als in het boek. Terwijl ik het wist, overviel het me opnieuw. Hoe prachtig gedaan. Voor degene die het boek niet kennen en de film nog willen zien, ik verklap het niet. Ken je het verhaal wel, dan weet je welk moment ik bedoel. En zo flikte Griet het dus weer. En de andere makers. Bam! Al heeft het boek voor mij gewonnen. Vele Hemels. Een film over mens zijn en de zoektocht naar hoe te leven. Mijn film van 2017. Met natte ogen de zaal uit. Prachtig.

Vele Hemels is nog te zien in de bioscoop. De trailer bekijk je hier.

Nienke – Moonlight

Mijn favoriete films van afgelopen jaar steken niet per se met kop en schouders uit wat betreft originaliteit. Het zijn twee films die tijdens awards season enorm aan elkaar gewaagd waren (hallo gênante uitreiking van de Oscars): Moonlight en La La Land. La La Land vond ik fantastisch omdat ik een sucker ben voor musical-achtige films en daarbij opgeteld de combinatie van Emma Stone en Ryan Gosling. Maar Moonlight heeft dit jaar toch wel het meeste indruk op me gemaakt, omdat het een film was die zo integer is gemaakt en op een hele mooie manier belangrijke thema’s aansnijdt.

foto: David Bornfriend

Moonlight is oa te zien via Pathé Thuis, iTunes of KPN on demand. La La Land is ook te zien via Pathé Thuis en iTunes.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer film- en seriegerelateerde tips.

Fabienne – It

De film IT zal mij bijblijven, niet alleen omdat het mijn allereerste persvoorstelling was in de allereerste week dat ik bij Girls in Film stage kwam lopen, maar ook door de grote gok die de regisseur bij deze film heeft gemaakt.  Bij remakes is er altijd de vraag of ze net zo succesvol worden als de originele film en dat was hier niet anders. Ik kende het concept en de mini-series gezien en wist dat IT als een echt ‘horroricoon’ gezien wordt. Risky dus om je voet in dat (bloed)bad te dompelen als regisseur.

Deze film bleek na veel remakes van andere films in 2017 die mij teleurstelden (bijv. The Mummy en Alien), gelukkig het tegenovergestelde. Ik was blij verrast. Er was genoeg verandering om het verfrissend te maken en tegelijkertijd verloor je niet het ‘IT-gevoel’ Ik vond de film dan ook erg vermakelijk, zelfs dusdanig dat ik de film nu in dit lijstje noem en wacht op Chapter two.

It is nog niet on demand te zien. Wel kun je de DVD bestellen via bol.com.

Nadine – Baby Driver

Een paar weken geleden keek ik de film The Florida Project, waarin William Dafoe de sterren van de hemel speelt. Er wordt terecht gespeculeerd over een Oscarnominatie voor Dafoe. De film is een intiem portret van hoe Midden-Amerika leeft. En al hoewel ik de film soms wat traag vond, is hij onder mijn huid gaan zitten en heb ik er nog dagen met Jan en alleman over gepraat.

The Florida Project: foto: Marc Schmidt

Mijn absolute topfilm is Baby Driver. Ik ben geen actiefilm fan, of een fan van bloed, schieten en al die ongein. Maar Baby Driver is een muzikaal spektakel dat je op het puntje van je stoel doet zitten en in extase de bioscoop uit doet fladderen. Het ritme is opzwepend en het acteren verrassend prettig.

Baby Driver bekijk je oa via Ziggo Mediabox, Pathé Thuis, KPN Presenteert of iTunes. The Florida Project is in Nederland vanaf 8 februari in de bioscoop te zien.

Samya – A Prince for Christmas; ‘lekker fout’

Dit jaar werd mijn liefde voor slechte Hallmark en Lifetime kerstfilms bevestigd door een ware Netflix original met The Christmas Prince. Het uitgemolken ‘onafhankelijke en sterke vrouw komt mysterieuze en dieper dan je denkt prins tegen’ krijgt me elke keer weer voor de laptop. Ik zat echter niet bij de 53 mensen die de film elke dag heeft opgezet. Het geheim? Gebruik gewoon verschillende acounts…;)

A Prince for Christmas bekijk je op Netflix.

Lisanne – Jackie

‘Dit jaar zijn er veel films en series uitgekomen die toegevoegd kunnen worden aan mijn favorieten lijstje. The Big Sick, Murder on the Orient Express en The Hitman’s Bodyguard zijn allemaal de moeite waard om te gaan bekijken. Maar met kop en schouders steekt de film Jackie er boven uit. Gefilmd door de ogen van First Lady Jackie Kennedy in de week na de moord op haar man zie je wat haar bezighield en voor welke keuzes ze stond. Een film die ik meerdere keren in één adem uit kon kijken.

Jackie is te zien oa via Google Play of iTunes.

Foto boven artikel:  Baby Driver – Wilson Webb – © 2017 TriStar Pictures, Inc. and MRC II Distribution Company L.P. 

Lees verder