easter eggs
easter eggs

Films die verstoppertje met je spelen #EasterEggs

Het kan je misschien ontgaan zijn vanwege het fantastische acteerwerk. Maar niet alleen achter de personages in een film schuilen verhalen. Soms zijn er ook grappen of verborgen boodschappen verstopt in props, tekst, en zelfs personen. Die hints voor de oplettende kijker heten ‘easter eggs’.

Paaseieren zoeken

Over de herkomst van de naam vandaan valt te discussiëren. Maar veel filmblogs geven die eer aan de musical comedy Rocky Horror Picture Show uit 1975. Volgens de legende hadden de cast en crew van de film paaseieren gezocht op de set. En omdat niet alle eitjes waren gevonden, zijn er een paar het witte doek op geslopen. Wij hebben een paar van de leukste ‘easter eggs’ voor je op een rij gezet.

Disney/Pixar universum

Elke Disney/Pixar film heeft wel meerdere referenties naar één van de andere films. Google maar eens ‘Luxo ball en Pizza Planet truck in Pixar films’. Omdat de films naar elkaar verwijzen, zijn er honderden theorieën over hoe alle films eigenlijk één groot verhaal vormen. Maar het echter niet op bij alleen maar referenties naar andere Pixar films. De meest opvallende ‘easter eggs’ is daarom misschien wel die in Toy Story 3.

Herken je bijvoorbeeld dit tapijt?

Toy Story the Shining

Dat is hetzelfde tapijt uit de bekende Stanley Kubrick film The Shining.

The shining carpet

Room 237

Dan hoor ik je denken ‘Niet die horrorfilm met die man in die douche enzo toch?’ Nou, wel dus. Ook referenties naar ‘Room 237’ uit diezelfde film, vind je als easter egg verstopt in verschillende Toy Story scènes. Waarom een animatiefilm voor kinderen naar een horrorklassieker refereert, kun je aan de Toy Story regisseur Lee Unkrich vragen. Hij is namelijk een gigantische fan van The Shining en runt zelfs de meest bekende fansite voor de film: ‘The Overlook Hotel’. Een simpel gevalletje ‘vind ik leuk’ dus. Benieuwd naar andere Disney/Pixar ‘easter eggs’. Die vindt je in dit filmpje gemaakt door Disney zelf:

Volg Girls in Film op Facebook voor meer achtergrondverhalen.

Inside jokes

Toy Story 3 is niet de enige film in de Disney familie die een bijzondere band heeft met een schijnbaar ongerelateerde film. Ook Steven Spielberg en George Lucas houden van een inside joke. Star Wars, dat inmiddels bij de Disney familie hoort met de koop van ‘Lucasfilm ltd’, maakt een onopvallende maar briljante verschijning in de eerste Indiana Jones: Raiders of the Lost Arc.

Raiders of the lost arc

Die figuurtjes die wel heel erg op hiëroglyfen lijken zijn toch echt R2-D2 en C-3PO uit Star Wars. Ook in de andere Indiana Jones films zitten Star Wars ‘easter eggs’. Het lijkt misschien niet heel erg met elkaar te maken te hebben. Maar buiten dat Steven Spielberg en George Lucas vrienden zijn, heeft het bedrijf dat toen nog van George Lucas zelf was, ‘Lucasfilms ltd’, de Indiana Jones films geproduceerd. Chapeau jongens, ik zag het tijdens het kijken van de films in ieder geval niet.

Easter Eggs als Foreshadowing

Als een onderdeel van een film al een hint naar wat er later in een film gebeurt, heet dat foreshadowing. Een kleine easter egg die het einde van een film verklapt is het schilderij ‘La Mariée’ van Chagall in de film Notting Hill. Spoiler Alert: Als je deze fantastische romantische comedy nog niet hebt gezien, wil je misschien dit stukje even overslaan. Voor de fans, dit schilderij is een referentie naar het einde van de film waar de twee hoofdpersonages Anna en William trouwen.

In zijn appartement heeft William een poster van het schilderij, na een beetje small-talk over het schilderij zegt Anna: ‘Happiness isn’t happiness without a violin-playing goat.’ Deze staat op het schilderij afgebeeld. Nu komt ‘ie; ‘La Mariée’ is frans voor ‘De bruid’. Aan het einde van de film, als Anna haar liefde voor Will verklaart geeft zij hem het (1,1,022,500 miljoen kostende) schilderij kado. Niet alleen dat is natuurlijk heel aandoenlijk, maar hun bruidstaart is ook een vioolspelende geit. Als dat niet genoeg is om weg te zwijmelen weet ik het ook niet meer.

notting hill wedding cake

Regisseurs in hun eigen films

Niet alleen props kunnen ‘easter eggs’ zijn, maar ook mensen. Alfred Hitchcock en Stan Lee (vader van de Marvel Universe) vinden het wel leuk om in hun eigen creaties rond te lopen. In zowel Amerikaanse films, als Nederlandse films zoals Soof komt dit voor. Benieuwd naar meer van deze ‘easter egg’ cameos? Lees dan Bijzondere gastoptredens in een film #CAMEO.

Afbeelding boven artikel: Up © Disney/Pixar.

Lees verder