Films over de Superbowl voor de niet-sportliefhebber

Het is de sport van bijna elke hoofdpersoon in alle High School films ooit gemaakt: American Football. Elk jaar op de eerste zondag van februari is in Amerika hét football evenement van het jaar: The Super Bowl. Het evenement trekt misschien wel meer aandacht vanwege de bekende sterren die optreden tijdens de pauze (halftime) en de peperdure commercials dan de wedstrijd zelf. Dit jaar is die eer aan niemand minder dan Lady Gaga.

American Football is niet echt groot in Nederland, maar de sport heeft fantastische films en series voortgebracht die ook als je niets van de sport zelf afweet leuk zijn. Dus, als je geen sportfan bent die vanavond om 00:30 naar ‘The Game’ kijkt, maar liever een goede film ziet, geef dan zeker een film of serie over American Football een kans. De sport is namelijk niet alleen gereserveerd voor het High School genre, maar heeft ook fantastische thrillers, drama’s, en komedies voortgebracht. Hier een paar aanraders:

The Blind Side (2009)

Eén van de meest bekende mainstream American Football films is The Blind Side. Hoofdrolspeelster Sandra Bullock speelt de onconventionele adoptiemoeder van Michael Oher. Deze film is gebaseerd op Ohers turbulente leven als buitenbeentje en zijn uiteindelijke succes in American Football. De titel van de film The Blind Side refereert naar de dode hoek waar spelers hun tegenstanders niet kunnen zien aankomen.

The Blind Side zie je o.a. bij Netflix en Ziggo. 

Friday Night Lights (2006)

Als je meer wilt weten over wat American Football betekent voor het leven van alledaagse Amerikanen, is Friday Night Lights een must-watch. In het kleine plaatsje Odessa in de staat Texas gebeurt er vrij weinig. Het dorp zit in een economische en etnische crisis. Via American Football bloeit het plaatste weer op, qua geld en qua ‘spirit’.

Deze film bekijk je via iTunes of bestel je bij o.a. bol.com

Meer zin om te bingen? De gelijknamige serie (5 seizoenen) met Nashville actrice Connie Britton is zelfs nog beter!

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

The Waterboy (1998)

Adam Sandler maakt nu misschien geen topfilms meer, maar in de jaren 90 maakte hij komediehit na hit. The Waterboy komt uit die Gouden Sandler Eeuw. Het is niet de diepste film ooit qua verhaal, maar lachen is het zeker. Sandler is het stotterende hulpje van een American Football team. Helaas wordt hij na vele pesterijen van het team, ontslagen. Als hij bij een andere universiteit terecht kan voor dezelfde baan, komt hij erachter dat hij een betere speler is dan ‘waterboy’. Er is wel een addertje onder het gras; hij moet eerst de middelbare school afmaken voordat hij mag spelen.

The Waterboy bekijk je via o.a. iTunes.

Concussion (2015)

Als laatste een recentere film met Will Smith in de hoofdrol: Concussion. Het verhaal gaat over patholoog anatoom Bennet Omalu die de zelfmoord en ziektebeelden van voormalig American Football spelers koppelt aan de hersenschudding die zij op hebben gedaan tijdens het spelen. De NFL (National Football League) ontkent dit echter en wil absoluut geen verantwoordelijkheid nemen voor de slachtoffers. Deze thriller laat de corrupte wereld van de NFL zien, terwijl Omalu strijdt om vergelding voor zijn inmiddels overleden patiënten.

Ook Concussion kijk je via o.a. iTunes.

Foto boven artikel: The Blind Side

Lees verder