filmtips over het Britse koningshuis
filmtips over het Britse koningshuis

5 Filmtips voor een Majestueuze Middag

Zoals Sara al schreef, is sinds vorige week is The Crown te zien bij Netflix. De eerste twee afleveringen heb ik van het weekend gekeken en vond het weer genieten. Ik hou ook echt van Britse films en series, in het bijzonder van (koninklijke) kostuumdrama’s. Mocht je, net als ik, met dit weer de smaak te pakken hebben en geen genoeg kunnen krijgen van het Britse koningshuis, dan hier vijf filmtips over het Britse Koningshuis op een rijtje. Voor een majestueuze regenachtige middag, avond of ochtend.

1. The Tudors (2007-2010)

Geweldige serie over de Engelse koning Henry VIII, gespeeld door Jonathan Rhys Meyers. We volgen zijn regeerperiode, waarin met name zijn zes huwelijken en de door hem veroorzaakte Engelse reformatie, omdat de paus niet zijn huwelijk met echtgenote één nietig wilde verklaren en Henry besloot het heft in eigen handen te nemen zodat hij toch met Anne Boleyn kon trouwen. Er zijn vier seizoen beschikbaar.

Te zien via o.a. Netflix.

Jonathan Rhys Meyers as Henry VIII - Photo: Naomi Kaltman/Showtime - Photo ID: Henry01
Photo: Naomi Kaltman/Showtime

2. Elizabeth (1998)

Cate Blanchett speelt koningin Elizabeth (1558-1603), de dochter van Henry VIII en Anne Boleyn. Zij was de laatste monarch van de Tudors dynastie. Zij bleef kinderloos en stond bekend als de ‘virgin queen’. In 2007 keerde Cate terug in de rol voor het vervolg Elizabeth: The Golden Age.

Te zien via o.a. Netflix.

mv5bmte5odmzmjq2n15bml5banbnxkftztywnjuyntg2-_v1_
Foto: Elizabeth: The Golden Age (2007) 

3. The King’s Speech (2010)

Een briljante rol van Colin Firth als de stotterende George VI (1936-1952).  Hij wordt onverwachts koning als zijn broer koning Edward VIII na een regeringsperiode van minder dan een jaar weer afstand van de troon doet, omdat zijn aanstaande vrouw Wallis Simpson als gescheiden vrouw niet wordt aanvaard als koningin. De spraaklessen van een onconventionele leraar moeten hem helpen het volk te kunnen toespreken. De climax is de radiotoespraak waarin de koning het volk en de Britse troepen moet toespreken nadat Groot Brittannië in 1939 aan Duitsland de oorlog heeft verklaard.

Te zien via o.a. Netflix.

4. The Queen (2006)

De dochter van diezelfde George VI, de huidige koningin van Engeland, is inmiddels de langst regerende monarch ter wereld. Deze film toont haar leven als koningin Elizabeth II (1952 tot heden) tijdens de nasleep van een onverwachte gebeurtenis, namelijk de dood van prinses Diana. Het antwoord op de  vraag hoe de koningin hierop moet reageren, is bepalend voor de toekomst van het Britse koningshuis. Interessant weetje: scenarioschrijver Peter Morgan was blijkbaar nog niet klaar met het onderwerp.

Te zien via o.a. Ziggo On Demand.

5. The Crown (2016)

Tien jaar na The Queen komt Peter Morgan namelijk met een serie over dezelfde vorstin. De nieuwe Netflix productie kijkt naar de beginjaren van de regeerperiode van Elizabeth II, waarin zij als jonge vrouw van 25 jaar als perspectief heeft de meest beroemde monarchie ter wereld te leiden. Het gerucht gaat dat het duurste televisieserie ooit is, met een kostenplaatje  van meer dan  100 miljoen dollar.

 Te zien via Netflix.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer filmtips.

Lees verder