<i>First They Killed My Father</i>: biopic onder regie van Angelina Jolie [kijktip]
first they killed my father

First They Killed My Father: biopic onder regie van Angelina Jolie [kijktip]

First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers te nu zien op Netflix. Deze aangrijpende film speelt zich af in Cambodja en is geregisseerd door niemand minder dan Angelina Jolie. Het oorlogsdrama is gebaseerd op het gelijknamige biografische boek van Loung Ung, schrijfster en mensenrechtenactiviste. Zij schreef ook samen met Angelina Jolie het script voor de film.

Verhaal

First They Killed My Father speelt zich af in de jaren zeventig tijdens de opkomst van de Khmer Rouge in Cambodja.

First They Killed My Father

Het verhaal draait om Loung Ung die dan pas vijf jaar oud is. Tijdens het schrikbewind moeten zij en haar familie zien te overleven.Het is een tijd van terreur en genocide waarin mensen om de kleinste redenen geëxecuteerd worden. Tijdens het regime van de Khmer Rouge wordt bijna een kwart van de bevolking van Cambodja gedood. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het vijfjarige meisje, die ondanks alle wreedheden het schrikbewind weet te overleven.

Angelina Jolie

Na de films In The Land of Blood and Honey (2011), Unbroken (2014) en By The Sea (2015) is dit de vierde film die Angelina Jolie regisseert. De opnames vonden plaats in Battambang, Cambodja. Het is een land waar Jolie een nauwe band mee heeft. Toen ze er in 2000 haar doorbraakfilm Lara Croft: Tomb Raider draaide, raakte ze in de ban van het land. Ze deed er vrijwilligerswerk via de vluchtelingorganisatie van de Verenigde Naties en adopteerde niet veel later haar eerste zoon: Maddox.

Maddox (16) is tevens producent van de film. Het was altijd de bedoeling geweest om de film samen te maken. Zo vertelt Jolie in een interview met ABC News: “I said to my son Maddox, who’s known Loung his whole life, ‘when you’re ready, we should tell Loung’s story. But we have to tell it together’. We had this script for a few years and he came up to me and said, ‘I’m ready’.”

First They Killed My Father
Angelina Jolie, Maddox Jolie-Pitt en Loung Ung op de set

Lees ook het Girls in Film interview dat Jill had met Angelina

Overlevenden

Alle acteurs uit de film zijn afkomstig uit de lokale regio, al dan niet professioneel. Jolie verzamelde honderden overlevenden om hun verhalen opnieuw te vertellen. Op de set was continu een therapeut aanwezig ter ondersteuning. Het was niet altijd gemakkelijk, zo vertelt acteur Sophy Hun: “This role was very hard for me. I don’t want to hear or know this story. But we must remember, and must not forget this regime.” Hoewel de film draait om de memoires van Loung, is het verhaal volgens Jolie veel groter. “The heart of it is Loung’s story. A story of a war through the eyes of a child – but it’s also the story of a country.”

First They Killed My Father is vanaf 15 september wereldwijd te zien op Netflix.

Bekijk in deze teaser meer beelden en interviews met de makers:

Foto in artikel: Pax Jolie-Pitt © Netflix

Lees verder