Fitgirls van Joosje Duk
Fitgirls van Joosje Duk

#FITGIRLS van Joosje Duk: comedyserie met een boodschap #kijktip

Joosje Duk maakte voor omroep PowNed de online serie #FITGIRLS die vanaf nu te zien is op het Youtube kanaal van NPO3. Wij spraken Joosje over de serie, fitgirls en influencers.

Over #FITGIRLS

In de achtdelige comedyserie volg je de 19-jarige Robin (May Hollermann), die net als de fitgirls op Instagram een killer body wil met bijbehorende healthy mindset. En dus zal Robin, als een fish out of water, het leven ontdekken in de absurde gym-jungle! Gaat het Robin lukken om een fitgirl-lichaam te krijgen, of zal ze ontdekken dat het belangrijker is om tevreden te zijn met wie je bent?

De cast van #Fitgirls bestaat uit May Hollermann (Robin), Zoë Livay (Indy), Carré Albers (Kelsey), Joshua Feytons (Gio), Sabri Saddik (Aziz) en Jaike Belfor (Zelda).

Is het idee van de serie van jou of heb je dit in opdracht ontwikkeld?

Joosje: “Dit is het eerste project dat ik in opdracht heb ontwikkeld, wat een hele spannende en boeiende nieuwe uitdaging was! Toen ik als regisseur bij het team kwam hadden scenarist Nasja Covers en creative producer Maurits Spijkerman een opzet gemaakt van welke thema’s ze wilden aansnijden en welke verhaallijnen daar eventueel bij pasten. Maar er was enorm veel ruimte voor overleg en nieuwe ideeën, wat het voor mij ontzettend leuk maakte. Ik ben vanaf een heel vroeg stadium betrokken geweest bij de ontwikkeling van de scenario’s en heb na elke draft steeds script notes aan Nasja gegeven, met wie de samenwerking zo soepel verliep. We zaten echt op één lijn over hoe we het verhaal wilden vertellen.”

Hoe is het je gelukt om deze serie te mogen maken?

“Vorig jaar deed ik mee aan de 3LAB Serie Contest, waarbij vijf makers geselecteerd werden om een pilot voor een web-serie te maken. Mijn pilot, een supermarkt-comedy getiteld GAPPIES, won niet, maar werd wel opgemerkt door Newbe TV. Zij hebben mij toen benaderd over #FITGIRLS, waarna ik mijn regievisie bij hen mocht pitchen.

still uit Gappies

Ik heb toen heel erg mijn best gedaan om op een zo gedetailleerd mogelijke manier uit te leggen wat ik aan het script zou wijzigen/toevoegen en ik heb een moodboard gemaakt met sfeerimpressies van de sportschool en de karakters, en gelukkig kwam dat overeen met wat zij voor zich zagen!”

Thema’s als social media rivaliteit, onzekerheden over je uiterlijk, diëten en fillers komen aan bod. Hoe serieus moeten we dat nemen?

“Er zit zeker een subtiele boodschap achter #FITGIRLS! We willen op een licht absurde, komische manier laten zien hoe jongeren van nu er alles aan doen om online perfect over te komen, maar offline stiekem best onzeker zijn. In hoeverre houden fitgirls de levensstijl vol die ze online voorschrijven? En wat is het effect op andere jonge meisjes die hier elke dag naar kijken? Met die vragen speelt de serie. Thema’s als social media rivaliteit, onzekerheden over je uiterlijk, diëten en fillers komen aan bod, maar nooit op een belerende manier, altijd met een knipoog en bewust van de gekte die de wondere wereld van de fitgirls met zich meebrengt.”

Joosje op de set van #FITGIRLS

Hoe was het om met influencers te werken?

In #FITGIRLS speelt oa Joshua Feytons een rol. Hij werd bekend door zijn deelname aan Ex on the Beach en Temptation Island. “Eerlijk gezegd vond ik dat super spannend, maar het heeft heel leuk uitgepakt en ze hebben het zo goed gedaan. We hadden volgens mij een perfecte balans tussen acteurs en influencers! Ik zou nooit een influencer willen casten puur omdat ze een groot bereik hebben, omdat ik ook denk dat een publiek daar te slim voor is. Mensen haken juist af als ze duidelijk doorhebben dat ze ge-influenced worden en de influencers niet bij hun rol of het verhaal passen. Dat effect heeft het in ieder geval op mij, haha! Maar in dit geval gaat de serie ook deels over influencers, en pasten de influencers gewoon echt goed bij hun rollen, en bovenal hadden ze ook allemaal een zeer sterke auditie gedaan.”

OOK INTERESSANT: kijk ook de short NIGHT van Joosje.

KIJK #FITGIRLS

De eerste aflevering van #FITGIRLS bekijk je hieronder. Elke week komt er op vrijdag een nieuwe aflevering online op het Youtube kanaal van NPO3.

Lees verder