Fleur Bax Koester
Fleur Bax Koester

Fleur Bax over Koester en stilstaan bij wat je hebt #interview

Fleur Bax studeert dit jaar af aan de HKU als scenarioschrijver en regisseur met de korte film Koester. Een film over een zus, een Kaapverdische zangeres en een astronaut die alle drie iets (dreigen) te verliezen. Ze realiseren zich hoeveel liefde ze hebben voor datgeen dat dreigt te verdwijnen. Jij kunt Fleur steunen bij het maken van Koester.

Waarom wilde je deze film maken?

Ik herken zelf heel erg het gevoel dat je pas weet wat je hebt als je het kwijtraakt. Ik kan melancholisch herinneringen ophalen of plekken missen die niet meer bestaan of zijn veranderd. Ik vind het belangrijk om wat vaker stil te staan bij wat je hebt: om je waardering uit te spreken en meer lief te hebben.

Daarnaast wilde ik een film maken met sterke vrouwelijke hoofdpersonages. Ik mis soms films waarbij een vrouwelijk personage niet iets wil worden of ergens aan wil voldoen, maar gewoon tevreden is met wie ze is. Mijn personages zijn gelukkig met wie ze zijn, en dan moeten ze dealen met verlies.

Wat ga je doen als de film af is?

Dat voelt nog heel erg ver weg haha, en eerlijk gezegd weet ik het nog niet zo goed. Ik hoop dat ik films kan blijven maken! Maar er zijn zoveel dingen die ik interessant vind, misschien ga ik over een tijdje wel een master doen. Ik heb een tijdje in Jeruzalem documentaire vakken gevolgd en ik zie mezelf ook ooit nog wel teruggaan…

Wat is je grootste droom?

Mijn grootste droom is om voor altijd omringd te blijven door de mensen van wie ik hou en altijd vrijheid te hebben om te maken wat ik wil. Ik vind mozaïekvertellingen interessant en ik zou ooit nog wel een film willen maken die zich op meerdere plekken in de wereld afspeelt. Ik zou dan op al die plekken een tijdje verblijven om het leven daar écht te doorgronden. Heel veel tijd hebben voor grondige research lijkt me geweldig!

Welke film had je graag zelf willen maken?

Cold War van Pawel Pawlikowski. Dit is een fragmentarische zwartwit film over de liefde tussen een muzikant en een zangeres, die door de jaren heen soms samen kunnen zijn en soms niet. Het speelt zich af in meerdere steden in Europa. Alle shots zijn prachtig, het spel is ingetogen en de arena (rondom de artiestenwereld) super interessant. Deze film is eigenlijk voor ieder project de afgelopen tijd een inspiratiebron geweest.

Cold War

Met welke ‘girl in film’ zou je nog graag willen werken?

Als ik ooit een grote film zou maken, zou ik met Rifka Lodeizen willen samenwerken, ik vind haar één van de beste actrices. Daarnaast vind ik Mijke de Jong een hele goede regisseur en ik denk dat ik heel veel van haar zou kunnen leren.

Steun Koester

Er loopt een crowdfundingcampagne voor de financiering vanKoester bij Cinecrowd. Meer informatie hierover en manieren om Fleur te steunen lees je hier.

Lees verder