<i>Gek van Geluk</i>: romcom vol komisch talent #GiFkijkt
Gek van Geluk

Gek van Geluk: romcom vol komisch talent #GiFkijkt

Vanaf vandaag draait Gek van Geluk in de bioscoop, de nieuwe film van Johan Nijenhuis (Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft, Rokjesdag). Een komische film waarin de hoofdrol wordt vertolkt door een verfrissend nieuw gezicht binnen de Nederlandse bioscoopfilms: Plien van Bennekom!

Liefdesliedjes en romantiek

Plien speelt Lena. Een alleenstaande moeder met een puberdochter (Marie-Mae van Zuilen). Ze schrijft liefdesliedjes voor de kost, voornamelijk voor haar beste vriendin en zangeres Valerie (Carly Wijs). Klein dingetje alleen: de liefde – of eigenlijk ook maar enige vorm van romantiek – is in Lena’s eigen leven is nogal ver te zoeken.

Gevolg: een uitzichtloos gebrek aan inspiratie. Elke nieuwe opzet voor een liefdesliedje belandt in de prullenbak. Ook Valerie is ten einde raad, totdat ze plots een ingenieus en duivels plannetje bedenkt. Ze huurt de knappe werkloze acteur Hugo (Matteo van der Grijn) in om Lena’s hoofd op hol te brengen. Lena valt als een blok voor hem. Maar of dit nou de ideale oplossing is?

Gek van Geluk

Plien van Bennekom

Plien van Bennekom is bij het grote publiek vooral bekend van het cabaretduo Plien & Bianca. Maar, Gek van Geluk is háár film, zo wordt meerdere keren benadrukt op de première. Door zowel regisseur Johan Nijenhuis (“wat ben ik blij dat dit jouw film is”) als tegenspeelster Carly Wijs (“ik sta ook op de poster maar het is echt Plien’s film”).

De rol van Lena is haar eerste grote hoofdrol in een film – maar dan ook eentje die haar op het lijf geschreven is. Niemand anders had de rol van Lena zo goed kunnen spelen als zij. Met haar feilloze gevoel voor komische timing weet ze de film moeiteloos te dragen. Plien is als Lena ontwapenend en verfrissend.

Tongen

Tijdens de première vertelt Johan Nijenhuis dat Plien vaak ook zelf ideeën inbracht voor scènes: “Ik ben zo ontzettend blij dat je me af en toe de avond van te voren een tekstberichtje stuurde en dan even vertelde ‘hoe we de scène gingen doen’”. De onmisbare soort-van-toch-wel-toch-geen-tongzoen tussen Plien en Matteo was bijvoorbeeld – na wat oefenen op haar eigen man – door haarzelf gechoreografeerd.

Gek van Geluk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Cast

Overigens maakt de rest van de cast de film helemaal compleet. Carly Wijs past perfect in de rol van de dramatische kleinkunstzangeres Valerie. Een theatrale verschijning, opvallend vaak gehuld in een kimono, op een Sunset Boulevard-achtige manier. Haar eerste tekst in de film: “Ja, talent hè, ik kan zingen, dansen, spelen…”, vat zo’n beetje haar hele personage samen. En dat zingen, dat was precies wat Carly zo leuk vond aan de rol. “Doodeng,” voegt ze er wel aan toe als we haar spreken op de rode loper. “Maar heel leuk.”

Ook Loes Haverkort past perfect in de film. “De film gaat over dat je jezelf soms in het diepe moet gooien als het om de liefde gaat. Dat heb ik zelf bij mijn man ook gedaan. Volledig in het diepe. Toen hij zei ‘ik kap ermee’ heb ik helemaal uitgepakt, mee uit eten genomen en mezelf compleet kwetsbaar opgesteld.”

Verdere rollen worden gespeeld door Matteo van der Grijn, Waldemar Torenstra, Beppie Melissen en Henry van Loon, die ik zonder twijfel een van de grappigste acteurs van Nederland vind.

Geluk

De film draait om geluk. Wanneer was de cast zelf nou voor het laatst gelukkig? “Vorige week nog,” zegt Carly resoluut. “Nee, afgelopen weekend nog! Mijn zoon werd 12, echt een gek van geluk momentje.”

Loes blikt terug op haar vorige project, de speelfilm Redbad van Roel Reiné. “Dat was zo’n intens mooie belevenis. Leuke mensen, keihard werken, iedereen liep op z’n tandvlees en als je dan alsnog een waanzinnig mooi shot maakt met z’n allen diep in de nacht, dan kijk je elkaar wel even aan en denk je: jezus dit is toch wel echt het mooiste wat er is.”

Gek van Geluk draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.

Lees verder