General Leia is niet meer. Ode aan Carrie Fisher

Afgelopen weekend kreeg de Star Wars-heldin een zware hartaanval tijdens een vlucht van Londen naar L.A. en werd direct naar het ziekenhuis gebracht. Berichten over dat haar situatie stabiel zou zijn ten spijt moeten we dit jaar afscheid nemen van nog een iconisch figuur.

Decennia Princess Leia

19 jaar was ze nog maar toen ze doorbrak in haar iconische rol als Princess Leia, leider van de rebellenbeweging tegen het donkere Empirische bewind. ‘A long time ago in a galaxy far, far away.’ Ze speelde de rol in drie films tussen het einde van de jaren 70 en halverwege de jaren 80. Bovendien was ze vorig jaar december wederom als Leia de bewonderen op het witte doek in The Force Awakens.

Niet zo typische rollen in een zo typisch Hollywood

In de tussentijd zat Carrie zeker niet stil. Zo speelde ze in nog twee van mijn favoriete films: When Harry Met Sally, als BFF van Meg Ryan’s Sally, en als de ex van Jake Blues in the Blues Brothers. Daarin is ze de hele film bezig hem uit wraak om te brengen met een arsenaal aan oorlogswapens (zie video hieronder). Heerlijke, niet-typische rollen in het zo typische Hollywood die perfect pasten bij deze fantastische dame. Een dame die, zoals veel mensen het de afgelopen dagen op Twitter al zeiden never had time for any of your bullshit.

Veel meer dan een actrice

Carrie Fisher was zoveel meer dan een actrice met een aantal pop cultuur icons op haar naam. Ze was ook gevierd schrijfster, van films tot boeken. Tot ‘uncredited rewriter’ van George Lucas’ houterige scripts.

Ook haar persoonlijke leven was van begin tot eind enorm interessant: ze werd geboren uit het supersterrenhuwelijk tussen Debbie Reynolds en Eddie Fisher. Met later Elizabeth Taylor als stiefmoeder in een celebrity breakup van het kaliber Jennifer-Brad-Angelina. Ze schreef zelfs nog een film voor zowel haar moeder als stiefmoeder. Eén van de vele momenten waarop haar fantastische gevoel voor humor zegevierde. Maar ook haar affaires met types als Paul Simon en, zoals recent bekend werd, Han Solo himself maakten haar tot een veelbesproken persoon.

Humor als wapen

Carrie worstelde met drugsgebruik en had problemen met haar mentale gezondheid. In plaats van zich hier voor schamen en excuseren, was zij altijd ontzettend open over haar issues en sprak ze er vol humor over. Bewonderenswaardig in een tijd waarin dit helemaal niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is. Zelfs recentelijk nog wist ze dit soort belachelijke critici gemakkelijk de mond te snoeren. Toen iedereen een mening leek te hebben over hoeveel ouder ze is geworden en de kilo’s die ze schijnbaar af moest vallen om terug te keren als Leia, kwam ze met onderstaande reactie.

Een schitterende grensverlegger

Daarom doet het misschien wel extra pijn, dat nu ook Carrie ons is ontnomen. Prince, David Bowie, Leonard Cohen, George Michael waren net als zij immens getalenteerd en entertainden ons decennia lang. Maar ook spraken ze zich ook uit voor mensen die het allemaal niet zo gemakkelijk hadden. Ze verlegden grenzen op het gebied van seksualiteit, psychische gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ze gaven ons allemaal meer ruimte om onszelf te zijn, met hen als boegbeeld, voorbeeld, idolen. Het zal ongetwijfeld een mooi feestje zijn daar in de hemel nu, met al die schitterende sterren onder elkaar. Carrie zal eind volgend jaar nog een keer schitteren op het witte doek als Princess- nee, General Leia. Ze laat een dochter, moeder en haar inmiddels geliefde hond Gary achter, en ik spreek voor velen als ik zeg dat ze verschrikkelijk gemist zal worden.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer nieuws over acteurs en makers.

 

Lees verder