GiF kijkt 20th Century Woman
GiF kijkt 20th Century Woman

GiF kijkt 20th Century Women. Een herkenbare film over generaties.

Vanaf 20 april is 20th Century Women van schrijver-regisseur Mike Mills te zien in de Nederlandse bioscopen. Een interessante kijk op de verschillen in en tussen de generaties aan de hand van vijf personages. De ensemble film laat zien hoe de jonge Jamie tegen deze verschillen aanloopt en hiermee moet dealen. Wat maakt hem tot wie hij nu is?

Waar gaat het over?

Dorothea Fields (Annette Bening) is een alleenstaande moeder die haar tienerzoon Jamie (Lucas Jade Zumann) alleen opvoedt in een groot landelijk huis in Santa Barbara in de jaren zeventig. Ze deelt het huis met rondtrekkende timmerman William (Billy Crudup) en een punk kunstenares met een David Bowie kapsel genaamd Abbie (Greta Gerwig). De rebelse vriendin van haar zoon, Julie (Elle Fanning), komt regelmatig op bezoek. Als Dorothea het even niet meer weet qua opvoeding van Jamie, schakelt ze Julie en Abbie in om haar te helpen. Maar ook Dorothea leert op haar beurt van William heel erg veel over de nieuwe generatie en over het fenomeen ‘liefde’.

Annette Bening and Lucas Jade Zumann in 20th Century Women (2016)

Waarom ga je naar 20th Century Women?

Dit is een prachtige film om met je (iets grotere) kinderen, vriendinnen en/of ouders naar toe te gaan. De tegenstellingen tussen de generaties zijn erg vermakelijk. Zo vindt er bijvoorbeeld een gesprek plaats over menstruatie. Iets wat de oudere generatie niet gepast vindt, terwijl de jongere generatie juist meer open is over het onderwerp. Deze tegenstellingen zijn herkenbaar. Het is leuk om te zien hoe de generaties van elkaar proberen te leren op verschillende vlakken. Tussen de verhaallijnen door wordt er ook verteld hoe de personages zich hebben ontwikkeld tot wie ze zijn. En wat ze uiteindelijk zullen worden. Wie blijven er contact houden met elkaar? Wanneer overlijdt Dorothea? En hoe vergaat het Jamie? Dat maakt deze film zeker de moeite waard. Ook de cast is erg sterk. Met name Annette Bening. En iedereen die opgegroeid is met de muziek van Talking Heads en David Bowie gaat zeker genieten van deze film.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Waarom niet?

Veel nadelen heeft deze film niet. Maar als ik een puntje van kritiek zou moeten geven is het de duur van de film. Deze is twee uur, wat ik aan de lange kant vond. Toen ik dacht dat de film op zijn eind liep, was deze eigenlijk pas op de helft. Een lange zit dus. Maar wat mij betreft de moeite waard omdat je echt wordt meegenomen met de personages in het vinden van een plek in deze wereld en de manier waarop ze elk op hun eigen manier advies geven aan Jamie.

Vanaf 20 april is 20th Century Women te zien in de bioscopen. Ben je benieuwd geworden naar deze film? Bekijk hieronder de trailer:

Afbeelding boven artikel: Annette Bening and Lucas Jade Zumann in 20th Century Women (2016)

Lees verder