Collateral Beauty Recensie
Collateral Beauty Recensie

GiF kijkt Collateral Beauty met Will Smith

“Neem tissues mee” kreeg ik als enig advies een week voordat ik de film Collateral Beauty ging zien. Zonder herinnering in mijn telefoon vergeet ik dit soort dingen en kom ik dus volledig onvoorbereid in de bioscoopzaal aan. Deze film met Will Smith in de hoofdrol gaat over een succesvolle New Yorkse reclameman die door een tragedie diep in de put raakt. De film zou een waarschuwing vooraf moeten tonen. Man man man, wat een emotie. Ik heb opgeschreven waarom je wel of niet naar deze film moet gaan en wat tips zodat jij niet verrast (lees: snotterend zonder oplossing) in de bioscoopzaal zit.

Waarom naar Collateral Beauty?

Wel. Kerstgevoel ten top én grappig

Deze film komt niet voor niets rond kerst uit. Daar is over nagedacht. Will Smith, in de film beter bekend als Howard, is compleet uit het veld geslagen door het verlies van zijn kind en schrijft in zijn pijn drie brieven aan drie abstracties; liefde, tijd en dood. De drie dingen die elk mens verbind en zijn bedrijf voorheen groot maakte. Om zijn bedrijf te redden, zorgen zijn vrienden (Edward Norton, Kate Winslet en Michael Peña) voor het bewijs dat hij niet in staat is een goede beslissing te nemen over zijn aandelen. Hoe? Ze huren drie acteurs in die hem om de beurt bezoeken, zijnde liefde, tijd en dood. Een groot Scrooge-gevoel overheerst en de sneeuw in combinatie met kerstlichtjes werken daar aan mee. Met af en toe een (grappig) grapje blijft de film mooi in balans. Kleine-mini-spoiler; het loopt goed af.

Collateral Beauty Recensie

Niet. Zoetsappig en (te) dramatisch.

Het is een mooie film, maar met een ietwat (te) dramatisch verhaal. De recensies zijn over het algemeen niet heel erg goed of zelfs ronduit slecht. En mocht je niet houden van het liefdesdrama-genre of er slecht tegen kunt een volwassen man -meerdere keren- te zien huilen, raad ik hem af. Aangezien ik een enorm zacht ei ben, behoor ik duidelijk niet bij deze groep. De hele film is gevuld met mensen die overlopen van inlevingsvermogen en mocht je je willen identificeren moet je je kunnen overgeven aan het verhaal. Maar verschil moet er wezen en anders zouden de watjes van deze samenleving (inclusief ik) niet allemaal in de bioscoop passen, dus ik zie alleen maar voordelen.

Hoe kijk je Collateral Beauty?

Met wie? goede vriendin, moeder of zus.

In ieder geval iemand waar je je compleet bij op je gemak voelt. Iemand die niet opkijkt van je harde gesnotter. Iemand die het opneemt voor je als diegene voor je geïrriteerd achterom kijkt.

Collateral Beauty Recensie

Met wie niet? Nieuwe vlam.

Als het moment daar is dat de tranen beginnen te prikken in je ogen wil je het kunnen laten gaan. Misschien heb jij daar helemaal geen moeite mee – in dat geval ‘go you’ – maar er zijn er genoeg die huilen bij een film minder ideaal vinden. Vooral in het bijzijn van iemand die ze eigenlijk willen imponeren. Met een loopneus en rode ogen is werkelijk niemand ooit Victoria Secret-model geworden en deze look kan best nog een paar dates wachten. Niks mis mee.

Snack? Als je iets van tequila of wodka mee naar binnen kan smokkelen, zou ik dat doen. Mocht dit niet door de beugel kunnen zou ik kiezen voor een grote cola en zoute popcorn. Het zout vult alles wat je eruit huilt weer bij en de cola houdt je alert; huilen is vermoeiend.

Conclusie

Naast het hele drama aspect, vond ik het een film die van begin tot eind soepel in elkaar overloopt. De karakters van de verschillende personen zijn redelijk goed uitgedacht en er is geen gat die niet op te vullen valt. Misschien gebeurde er zelfs wel iets teveel. Aan het begin van de film had ik never nooit kunnen voorspellen dat hij zo zou eindigen. Een authentieke plot-twist, aan het eind van het verhaal. Ben je ready om te huilen, lachen, je te laten verrassen en je gedachtes te overdenken? Ga dan vanaf nu naar de bioscoop en laat je meenemen door de collateral beauty van Collateral Beauty.

Je persoonlijke brieven naar de Liefde, Tijd en Dood kun je maken op de site van Collateral Beauty

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips. 

Lees verder