Winactie Top of the lake China Girl
Winactie Top of the lake China Girl

GiF kijkt: de eerste aflevering van Top of the Lake: China Girl

Na het succes van de serie Top of the Lake in 2013, keert Elisabeth Moss (Handmaid’s Tale, Mad Men) terug als detective Robin Griffin in het vervolg Top of the Lake: China Girl. De setting is dit keer veranderd van het meer in Nieuw Zeeland naar het strand in Australië.

Top of the Lake

Seizoen één begint met de slechts twaalfjarige Tui staand in een ijskoud meer. Ze wordt naar het politiebureau gebracht en blijkt vijf maanden zwanger. Nadat detective Robin Griffin haar hulp aanbiedt, verdwijnt Tui spoorloos. Robin gaat vervolgens ver om haar te vinden en te achterhalen wat er is gebeurd.

Het eerste deel weet indruk te maken door met name de sterke sfeer (ook geholpen door het indrukwekkende landschap van Nieuw Zeeland), de acteerprestaties en het heftige onderwerp.

Een aangespoelde koffer

In het vervolg is Robin teruggekeerd naar Australië en probeert zichzelf in Syndey weer bij elkaar te rapen na de choquerende conclusie van het vorige seizoen. Ze heeft een brief ontvangen van de dochter die ze ter adoptie heeft afgestaan en die nu toenadering zoekt. Robin wil zich voornamelijk op haar werk storten om zo het verleden te verwerken. Ze krijgt aan het einde van de eerste aflevering een nieuwe zaak: een koffer met het lichaam van een Aziatisch meisje spoelt aan op het beroemde Bondi Beach.

 

Elisabeth Moss in Top of the Lake: China Girl

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Sterke acteerprestaties

De cast is wederom indrukwekkend. Elisabeth Moss (Handmaid’s Tale, Mad Men) won al een Golden Globe in 2014 voor haar hoofdrol in het vorige seizoen van Top of The Lake. Naast Moss speelt een vrijwel onherkenbare Nicole Kidman een belangrijke rol als de adoptiemoeder. Ook zien we Gwendoline Christie (Lady Brienne in Game of Thrones) wederom in een rol als buitenbeentje. Ze is een collega van de detective.

Niet voor iedereen

Ondanks het sterke acteerwerk, originele verhaal en de prachtige settings is de Top of the Lake serie zeker niet voor iedereen weggelegd. De makers schuwen heftige onderwerpen als verkrachting niet en dat maakt het vrij confronterend van tijd tot tijd. Daar werd ik persoonlijk tijdens het eerste seizoen wel wat naar van. Op basis van de eerste aflevering vermoed ik dat dit in China Girl niet anders zal zijn en het weer niet makkelijk wegkijken is. Dus afgezien van of je daar tegen kan, is het de vraag of je daar zin in hebt. Los daarvan ziet het er naar uit dat de makers Jane Champion en Gerard Lee ook nu er weer in slagen een spraakmakende serie te leveren. China Girl bestaat uit zes afleveringen van een uur in totaal.

Zelf benieuwd? De hele Top of the Lake serie is te zien via lumièreseries of doe mee tot 1 september aan onze actie en win een voucher om China Girl te bekijken.

Vanaf zaterdag 2 september, 22.40 uur zendt KRO-NCRV de serie wekelijks uit op NPO 2. 

 

Foto bovenaan artikel: Nicole Kidman in Top of the Lake: China Girl

Lees verder