GiF kijkt: Denial en kreeg kippenvel

Vanaf 6 april draait de film Denial in de Nederlandse bioscopen. Dit rechtbankdrama met in de hoofdrol Rachel Weisz bezorgt je gegarandeerd kippenvel. De film neemt je mee door het proces van Deborah Lipstadt tegen David Irving. Geen lichte kost. Vooral de manier waarop het thema vrijheid van meningsuiting wordt uitgelicht in dit waargebeurde verhaal, maakt deze film wel een absolute aanrader om te bekijken.

Waar gaat het over?

De dramafilm Denial is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van schrijfster en historica Deborah Lipstadt (Rachel Weisz). In 1996 wordt zij door David Irving (Timothy Spall) beschuldigd van laster nadat ze hem in één van haar boeken heeft neergezet als ontkenner van de Holocaust. In het Engelse rechtssysteem ligt de bewijslast bij de beklaagde en daarom staan Lipstadt en haar team voor de taak te bewijzen dat de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Denial
Rachel Weisz en Andrew Scott in Denial (2016)

Waarom ga je naar Denial?

Als je van historische realistische verhalen houdt, is dit echt een aanrader. Je ervaart hoe een andere mening hebben tot woede kan leiden. Zelf ben ik twee jaar geleden in Auschwitz geweest. De scènes in de film die daar zijn opgenomen bezorgden me kippenvel. Het gevoel dat ik kreeg terwijl ik door Auschwitz liep, kreeg ik tijdens de film ook. Mooi gefilmd en mooi verteld, alsof je toeschouwer bent van het proces.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Waarom niet?

Als je van comedy en romantiek houdt zou ik niet naar deze film gaan. Er komen zeker wel grappige momenten voor in deze film. Verwacht echter niet dat je blauw ligt van het lachen. Dus als je daar van houdt is dit niet een film voor je. Al is elke minuut het waard om het te proberen.

De film is vanaf 6 april te zien in de Nederlandse bioscopen. Ben je benieuwd geworden naar Denial? Bekijk hier de trailer:

Afbeelding boven artikel: Rachel Weisz in de rol van Deborah Lipstadt in Denial (2016).

Lees verder