Designated Survivor op Netflix
Designated Survivor op Netflix

GiF Kijkt: Designated Survivor #kijktip

Ook met alles wat er in het Witte Huis gebeurt in Amerika, of juist nú, blijven films en series over het Witte Huis boeien. Designated Survivor is er zeker zo één. Bijna iedereen bij Girls in Film heeft deze serie wel gezien en kijkt uit naar seizoen twee.

Voorbestemd om te overleven

De serie Designated Survivor gaat over kabinetslid John Kirkman die is aangewezen om de ‘State of the Union’ te volgen vanuit een bunker. Tijdens deze jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten aan de leden van het Amerikaanse Congres, zijn alle leden van de Amerikaanse overheid verzameld in één gebouw, het Capitool. Mocht er een terroristische aanval wordt gepleegd, en alle leden van het kabinet omkomen, wordt de ‘designated survivor’ president. Je raad het al, die aanval komt er. En John Kirkman wordt opeens de leider van de vrije wereld.

Spannend, maar niet té

Het had net zo goed het begin van een slechte comedy kunnen zijn, maar Designated Survivor is bloedserieus. Mensen worden neergeschoten, gechanteerd, opgesloten en zelfs gemarteld. Klinkt heftig, maar valt wel mee. De meeste verhaallijnen lossen zich op in twee afleveringen. De veertig minuten durende afleveringen geven daar gelukkig wel genoeg tijd voor. De enige doorlopende crisis is de dader achter de aanslag. Dit maakt de serie meer een ‘Whodunit’ dan een serie over politieke intrige.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Too good to be true?

Wat Designated Survivor anders maakt dan bijvoorbeeld Homeland en House of Cards, is juist dat ‘korte drama lontje’. Dat maakt het dat sommigen van ons minder enthousiast zijn over deze serie dan bijv. House of Cards. Grote conflicten moeten en worden heel snel opgelost. Wie daar vooral aan bijdraagt is Kirkman zelf. Hij is een beetje ‘too good to be true’. Hij lost alles op en heeft een moreel kompas waar je ‘u’ tegen zegt. Jammer, want het maak hem erg voorspelbaar. Wat de serie spannend houd is alles wat om hem heen gebeurt. Niemand is te vertrouwen. Als je net een favoriet personage hebt gekozen, zijn ze net als bij Game of Thrones zo foetsie. Of ze hebben zichzelf in de voet geschoten, of iemand anders snoert ze de mond.

 Lofzang voor Kal Penn

Als je dan toch een favoriet wilt, kies dan Seth Wright. Kal Penn, de acteur die Seth speelt, is namelijk fantastisch. Hij heeft voor Obama gewerkt, was de winnaar van Celebrity Masterchef, en heeft meer dan een half miljoen dollar opgehaald voor vluchtelingen via Twitter. Je kent hem misschien ook als ‘stoner’ uit Harold and Kumar. Hij zal je nog eens flink verrassen in deze serie want hij doet het namelijk fantastisch als serieuze ‘Press Secretary’.

MV5BNDE5OTk4NDc1Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNTMwMDEwMDI@._V1_

Het eerste seizoen van Designated Survivor staat op Netflix. Vanaf 28 september weer meer Designated Survivor mogen kijken.

Lees verder