GiF kijkt Gilmore Girls en was een beetje teleurgesteld

Tijdens de lunch bespreken we vaak welke series er gekeken zijn en welke er nog bekeken moeten worden. Vorige week hadden we het fenomeen Gilmore Girls: A Year in the Life als onderwerp. Een reboot te zien op Netflix waar we met z’n allen als echte GG fans naar uitkeken. Maar het waarmaken van onze hooggespannen blijkt best een dingetje…. Tien jaar afwezigheid is toch wel lang. Hoewel veel zoals vroeger is en we het allemaal heerlijk vonden om terug te keren naar Stars Hollow, stelde de serie toch wat teleur. Maar waar lag dat dan aan? Let op: bevat spoilers!

Tien jaar later

Sara: mv5bythhmdm1odmtyzzhzc00mgu4ltgyzwetzgzmzmuymgiznzu0l2ltywdll2ltywdlxkeyxkfqcgdeqxvymjg2mtmyntm-_v1_sy1000_cr006671000_al_“Ergens is het misschien ook gewoon niet leuk om te zien waar die karakters zijn, tien jaar later. Het is te confronterend ofzo. Het is fijn dat ze in een soort tijdsvacuüm leven. In die vroege, onschuldige jaren ’00. Met hun sequinned jeans en lipgloss. Dat Lorelai en Luke nu in zo’n fantasieloze, kinderloze relatie zijn verzakt, dat Rory zo bij haar laatste ex is blijven hangen terwijl ze die zo terecht dumpte, dat die arme Emily er nu alleen voor staat is.”

 

Laura:“Ik vind het eigenlijk opvallend dat er vrij weinig gebeurd is in die tien jaar. Dat is toch wat vreemd. De grootste ontwikkeling is rondom het personage van Rory. De ooit zo brave en gevoelige tiener verrast bijvoorbeeld als het gaat om de beslissingen die ze in haar liefdesleven maakt. Dat vond ik niet positief overigens. Laten we zeggen dat het-sex-met-getrouwde-ex lijntje een soort voorbode blijkt.”

De Rory-story

Sifra: ”Ja. Rory has let me down. Zo zou ik het willen noemen. Ik wilde altijd graag net zoals Rory zijn; lief, grappig, slim, ambitieus en een beetje apart. Ik kon dus ook niet wachten te zien hoe ze is opgegroeid en of deze persoon nog steeds een inspiratie voor mij vormt.. Nou, om eerlijk te zijn, na het zien van Gilmore Girls: A Year in the Life, wil ik helemaal niet graag op Rory lijken. Een vriendje die ze vergeet te hebben en ondertussen een affaire met een verloofde man. Drie roodgloeiende telefoons, maar geen vaste baan en ook geen huis. Ik mis de ‘oude’ Rory.”

Sara: “Ik heb Rory nog nooit zo’n spoiled brat gevonden als in A Year in the Life. Ze was het altijd wel een beetje (zie ook dit artikel) maar kwam voor zich zelf op en leek een sterke, slimme, ontwikkelde dame. Nu hupste ze maar rond, beetje zeuren over dat het leven niet zo had uitgepakt als ze wilde, zonder er echt iets aan te doen. Haar gedrag bij dat sollicitatiegesprek in haar rode jurk… Walgelijk! En hoe kwam ze in godsnaam aan al dat geld om van Conneticut naar Londen te vliegen?”

mv5bmje3mtm5mzy3nl5bml5banbnxkftztgwnzm2otq3mdi-_v1_sy1000_cr0014981000_al_
Foto: Saeed Adyani/Netflix

Team Dean, Team Jess of Team Logan?

Laura: “Ik keek er al een tijdje naar uit, deze reboot. Zeker toen ik van de zomer weer even alle oude seizoenen er in een paar weken doorheen had gejaagd. Alle promo’s en foto’s die vrijgegeven waren, hebben goed gewerkt. Ze waren ontzettend aan het teasen – maar vooral over Rory’s liefdesleven. Was je Team Jess (me!), Team Logan of Team Dean? Dat is eigenlijk een beetje gek. Gilmore Girls claimt altijd dat het over zelfstandige vrouwen gaat die niet per sé een man nodig hebben. Rory’s (ex)vriendjes spelen in de revival niet zo een grote rol. Wat voor het verhaal prima is, maar om het dan zo te teasen… Alle media hadden het vooral over de drie mannen. Dan creeër je valse verwachtingen en dat vind ik jammer.”

Sara: “Ik haat Logan. Er was TEVEEL Logan. Ik ben ook voor eeuwig Team Jess en kan niet geloven dat hij maar in zo weinig scènes zat. Dat brak echt mijn hart.”

Laura: “Precies.”

mv5botgxmjazmdu1ov5bml5banbnxkftztgwmdu2otq3mdi-_v1_sy1000_cr0014981000_al_
Foto: Saeed Adyani/Netflix

Nieuw format

Laura: “Daarbij vind ik het nieuwe format van vier keer anderhalf uur ook niet zo prettig. Geef mij maar meer afleveringen, maar dan korter. Ik miste een duidelijke spanningsboog in de individuele episodes en dan is anderhalf uur toch best lang. Vooral als het meer van hetzelfde is. En het is heel erg zoals het was – snelle dialogen met scherpe referenties – maar dan tien jaar later. Af en toe komt er weer even een leuk personage van vroeger voorbij gehupst, zoals mrs Kim of haar dochter Lane. Details over het plot verraad ik verder liever niet, omdat ik denk dat weinig voorkennis over de gebeurtenissen het wellicht boeiender maakt.”

Sara: “De pacing was inderdaad zo anders. En pas bij het kijken van de nieuwe afleveringen besefte ik hoe belangrijk dat was voor de beleving. De dramatische arc van veertig minuten TV is iets waar Gilmore Girls heel goed in was. Vier minifilms is toch wat minder. Er was heel veel zooi en ruis, zeg maar.”

Waarom we toch alle afleveringen  keken…

Sara: “Ik vond de afleveringen echt niet zo slecht hoor. Het was fijn weer eens in Stars Hollow te zijn. De laatste scene met die nachtelijke bruiloft van Luke en Lorelai was echt magisch. Emily’s verhaal werd heel goed gedaan. Maar ergens vraag ik me af wat dit heeft toegevoegd.”

 Laura: “De sterke punten van deze reboot zijn eigenlijk dezelfde als in de originele serie en daar laat het je aan herinneren. Voor mij was het een vermakelijke trip down memory lane, maar niet origineel en ook niet op hetzelfde niveau. Het voegt weinig toe, behalve een nieuw einde. Dat alles maakte het prima om naar te kijken, maar meer was het voor mij helaas ook niet.”

Lauren Graham heeft de belofte die ze aan Jill deed dus niet helemaal waar kunnen maken. We wachten af of en wat er nog meer komt.

Foto bovenaan artikel: Alexis Bledel in Gilmore Girls: A Year in the Life

Lees verder