De terugkeer van de wespendief
De terugkeer van de wespendief

GiF kijkt het intens mooie De Terugkeer van de Wespendief

Op 22 maart om 20.30 wordt op NPO3 De Terugkeer van de Wespendief uitgezonden. Lisanne en ik waren eerder deze maand aanwezig op de première. Het regiedebuut van Stanley Kolk raakt gevoelige snaren. De film is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel (stripverhaal met het karakter van een roman) van Aimee de Jongh (ook bekend van Snippers). Met een ‘M. Night Shyamalan-achtige’ twist hieldt deze film mij vast. De titel las een beetje weg als een soort Wiplala sequel, maar niets was minder waar. Terugkeer van de Wespendief is een volwassen reflectie op een te veel voorkomend jeugdtrauma: pesten.

Waar gaat de film over?

Boekhandelaar Simon en zijn vrouw Laura zitten in zwaar weer. Er is een kindje op komst en vanwege een tekort aan financiën kunnen zij de winkel niet veel langer openhouden. Als een bekende uit zijn jeugd de winkel inloopt, bevriest Simon. Hij besluit diegene stiekem te achtervolgen en wordt zo getuige van zelfmoord. De gebeurtenis haalt herinneringen op aan zijn traumatische jeugd, die hij al jaren heeft onderdrukt. Met name wat hij en zijn jeugdvriend Ralph allemaal hebben meegemaakt.

uit de graphic novel
uit de graphic novel

Gedurende de film wordt Simon achtervolgd door de geest van zijn verleden. Zijn vrouw Laura snapt er echter niets van, omdat Simon haar heeft buitengesloten. Werelden verwikkelen zich. Ziet Simon nou spoken, of begint zijn vrouw close te worden met de persoon die zijn leven heeft verpest? Simon moet in het reine zien te komen met zichzelf, anders dreigt hij alles te verliezen.

Benja en Sanne in de hoofdrol

Acteur Benja Bruijning speelt de hoofdrol van Simon. Hij vertelde ons het volgende over zijn ervaring met de film:

‘Hoe beschadigder een karakter, hoe meer je er als acteur mee uit de voeten kan. De film is erg spannend en ik denk dat je als kijker aan de buis gekluisterd zit. Ik denk dat veel mensen niet weten wat zij teweeg brengen als zij mensen pesten. Het gebeurt natuurlijk op de basisschool en de middelbare school, maar dat vertaalt zich door naar het volwassen leven. Het kan blijvende littekens achterlaten. En ik denk dat de film dat heel mooi laat zien.’

Tegenspeelster Sanne Langelaar was vastberaden om de rol van Laura te spelen. In een interview vertelde zij dat de regisseur expliciet haar had gevraagd voor de rol. Na het lezen van het script was Langelaar meteen verkocht. Begrijpelijk, want de rol van Laura is veelzijdig en zeer intensief.

‘Er zit ontwikkeling in de rol. Het is niet alleen maar de vrouw van die een beetje statisch lacht en hem ondersteunt. Naarmate de film vordert staat zij volledig anders in de relatie. Als actrice is het een cadeautje om zo’n kleurrijk spectrum te spelen.’

(Jong) talent

Telefilms laten het beste van de Nederlandse bodem zien en ik was ontzettend blij dat er zoveel jonge veelbelovende acteurs in de films zaten. Naast het steengoede acteerwerk van alle volwassenen zetten Svenno van Kleij (jonge Simon), Samuel Bouma (Ralph) en Faye Bezemer (Floor) samen met de rest van de jonge cast een sterke prestatie neer. Ook de zestienjarige Gabbi maakte indruk met haar aanstekelijke titelsong ‘Empty Road‘.

Stanley Kolk vertelde na de viewing van de film over zijn ervaring op de Hogeschool voor de Kunsten. Zijn leraar vroeg of hij een ‘mol’ was. Dat waren regisseurs-in-spe die via de opleiding Montage in de filmwereld terecht wilde komen. Zijn klasgenoot Martin Koolhoven kwam al snel de montagekamer uit als mol. Terugkeer van de Wespendief is Stanleys mol-moment. En wat voor één. Net zoals de graphic novel heeft het een gat gevuld in het respectievelijke genre. Een stuk kunst dat pesten onder de aandacht brengt op de genuanceerde complexe manier die de intense psychologische schade perfect op de gevoelige plaat legt. Houd dus vooral je woensdagavond vrij. Want je moet de film gewoon gezien hebben. Let ook vooral op de kleine verwijzingen naar de graphic novel van Aimee de Jongh. Deze is verkrijgbaar via de meeste boekhandels, en bol.com.

Afbeelding: De Terugkeer van de Wespendief (2017) still – woensdag 22 maart NPO3

Lees verder