Beauty and the Beast
Beauty and the Beast

GiF kijkt: Het magische Beauty and The Beast

Beauty and The Beast is een waar feest voor het oog. De visuele effecten zijn weergaloos en de animatie van het huispersoneel is magisch. De film is echt een aanrader. Mooi is ook dat hij verder gaat dan de originele animatiefilm. Vier dingen die me opvielen aan deze film:

Foutjes opgelost

De film is een mooie ode aan het origineel uit 1991. Het lost ook een paar plot-foutjes op uit de animatie.

glas in lood raam (1991)
glas in lood raam (1991)

Het gaat vooral om de tijdlijn die in de animatie niet klopte. De film lijkt zich af te spelen in de 18e eeuw, maar de Eiffeltoren werd afgebeeld in ‘Be Our Guest’. Die werd pas gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Ook zou het kasteel al tien jaar betoverd zijn volgens de songtekst. Dan zou Beast elf zijn geweest toen hij veranderde. Op het bekende verwoeste portret en in de glas en lood vertelling van het sprookje, wordt hij echter afgebeeld als jong volwassen. Dat er een boekwinkel is in een dorp vol met literatuurhaters, wordt ook handig opgelost in de remake. In de nieuwe Disneyfilm krijgt Belle (Emma Watson) een boek uit de bibliotheek van de dorpspater.

New song as old as rhyme…

De remake bracht ook een aantal nieuwe nummers met zich mee. Onder andere ‘Evermore’, gezongen door Beast (Dan Stevens) en het tranentrekkende ‘How Does a Moment Last Forever’. Al bij de Franse chanson klanken kan je me opvegen. Gezongen door niemand minder dan Céline Dion. Het nummer speelt tijdens de Oscarwaardige aftiteling. Ik heb nog nooit zo een ongelofelijk prachtige manier gezien om een lijst met namen af te beelden.

Verder is er nog het veel besproken ‘Tale as Old as Time’ gezongen door John Legend en Ariana Grande. De muziek is een soort van ‘jaren-tachtig-karaoke-synthesizer-deuntje’. Alsof iemand bij Disney willekeurige keyboard knoppen had ingedrukt en plots dacht: ‘Eureka!’. In de filmversie zit er prachtige orkestmuziek onder de fluwelen keeltjes van Legend en Grande. Helaas is daar geen volledige versie van uitgebracht. Gelukkig heeft iemand op YouTube de 50 seconde uit de trailer kunnen halen.

En de officiële video:

Wil je helemaal van je stoel geblazen worden en volledig gehypnotiseerd de zaal uitlopen? Kijk de film dan in Dolby Cinema. Zoals ik heb mogen doen bij de première.

Nieuwe scènes

Naast de nieuwe liedjes, zijn er ook een paar nieuwe scènes toegevoegd. Ik zal niets verklappen, maar neem maar wat zakdoekjes mee. De hele controversie rond LeFou (Josh Gad van o.a. Frozen) is naar mijn mening compleet uit de hand gelopen. Nogmaals, ik zal niets verklappen. Maar als je een soort van ‘gay pride’ scenario verwacht, kom je van een koud kermis thuis. Ik zat de hele film op het puntje van mijn stoel elke keer als LeFou opkwam. Let wel op, als je knippert is het ‘exclusieve homosexuele moment’ voorbij. Zo groots was het…

Teleurstelling terzijde is het dapper van Disney om het moment van LeFou zo omhoog te praten. De film is in Maleisië verbannen en heeft in andere landen een 16+ kijkwijzer gekregen. Ik durf bijna te wedden dat ze de film niet hebben gezien. En puur op de mediahype zijn afgegaan. Om Beauty and The Beast ‘gay’ te noemen is bijna een belediging voor de LHBT+ gemeenschap.

Gewoon leuk!

Al met al is het gewoon een fantastisch leuke film. Belle en het Beest de Disney animatie was gewoon zo goed dat het bijna onmogelijk was om een betere film te maken. Ik vind het dan ook niet gek dat de remake zo heeft uitgepakt qua spektakel. Dertig jaar technologische vooruitgang en een Emma Watson verder is dit toch echt wel een award waard. Misschien niet de Best Picture Oscar die de animatie film kreeg, maar wel eentje voor beste visual effects. En als La La Land 2 niet uitkomt dit jaar, zou het nog best eens kunnen dat Allen Menken weer een Best Original Music Score in de wacht sleept.

Nog een keertje Céline Dion dan…hou je tissues er maar bij.

Afbeelding: Beauty and The Beast | Walt Disney Pictures (2017)

Lees verder