GiF Kijkt: Hotel de Grote L
GiF Kijkt: Hotel de Grote L

GiF kijkt: Hotel de Grote L #meivakantietip

De nieuwe jeugdfilm Hotel de Grote L is nu te zien in de bioscoop. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuypers. Wij waren bij de première. Deze film is zeker een aanrader om in de meivakantie te gaan zien. Hij is leuk voor kids (vanaf negen) én ouders.

Hoe Kos het hotel moet redden

De dertienjarige Kos (Julian Ras) is aan het voetballen terwijl zijn alleenstaande vader (Frank Lammers) aan de zijlijn een hartaanval krijgt. Zijn familie heeft een hotel aan zee, en de verzekering kan geen vervanger sturen omdat zijn vader een betaalachterstand heeft. Kos besluit het hotel zelf te runnen, samen met zijn twee oudere zussen en zijn zussen. Echter blijkt dat zijn vader meerdere rekeningen heeft openstaan. Terwijl zijn vader in het ziekenhuis ligt, moet Kos 7,000 euro zien te verzamelen. De plaatselijke Miss Beach verkiezing biedt een mooie kans. Met een paar hoge hakken en slimme praatjes probeert Kos het hotel van zijn vader en overleden moeder te redden.

Volwassen thema’s

De film gaat serieuze thema’s zoals ziekte, verlies en financiële problematiek niet uit de weg. Ik had het genoegen om de film te zien tijdens de première in een zaal vol volwassenen en kinderen. Toen het personage van Frank Lammers op de zijlijn een hartaanval kreeg riep een meisje plots: ‘Waarom is ‘ie flauwgevallen?’ Het kijken met onschuld is fantastisch. De verhaallijn die de kinderen in de film doormaken zou een volwassenen nog tot huilen krijgen. Echter beschikken kinderen over een unieke creativiteit, zo ook de kinderen van Hotel de Grote L, om situaties net iets vrolijker te bekijken. Persoonlijk vind ik de film daarom zeer geschikt voor alle leeftijden. Hij is gekeurd voor negen jaar en ouder.

Jongens en meisjes

Er zit ook een leuke dosis kalverliefde in de film. Om het hotel te redden, verkleedt hoofdpersonage Kos zich bijvoorbeeld als zijn zus Briek (Bente Fokkens). In jurk en make-up heeft Kos eindelijk de moed om klasgenootje Isabel te vertellen hoe leuk hij haar vind. Wat heel fijn was om te zien in de film is de manier waarop er werd omgegaan met jongens en meisjes. Kos, die tijdens de film onderweg is om profvoetballer te worden, schroomt absoluut niet van de hakken en lippenstift die hij aan krijgt. Tot mijn grote waardering is dit een welkome verandering in de aloude ‘ieuw nee meisjesspullen’ traditie.

Niet alleen behang

De zussen, Briek, Libbie (Abbey Hoes) en zusje Pel (Linde van der Storm) hebben ook allemaal hun eigen persoonlijkheid en verhaallijnen. Het is fijn om een film te zien waar bijna elk personage een eigen complete persoonlijkheid heeft en niet alleen als achtergrond wordt gebruikt. Daar kunnen ‘films voor volwassenen’ nog even een notitie van maken. De humor in Hotel de Grote L komt ook niet van de frictie tussen Kos en zijn zussen, maar vanuit de familieband. Woede en verdriet worden niet licht gezout en dat maakt de humor van deze uiteindelijk vrolijke film in mijn mening des te sterker.

Hotel de Grote L is geproduceerd door Kaap Holland Film en onder andere te zien bij Pathé. De film draait in 23 verschillende steden.

Afbeelding: still uit Hotel de Grote L

Lees verder