GiF kijkt Jackie en beleefde de moord op JFK door de ogen van zijn vrouw.

Bij Jackie was ik al geïnteresseerd door alleen de poster. Simpel en klassiek. Hoe gaan ze het verhaal van Jackie vertellen? En genomineerd voor een Oscar voor Beste Film. Met hoge verwachtingen ging ik naar de persvoorstelling.

Net echt..

Historisch drama is één van mijn favoriete filmgenres. En de moord op John. F. Kennedy is een gebeurtenis die de wereld shockeerde. Iedereen heeft de beelden gezien van de begrafenis en de moord.  De film geeft je  een kijkje achter de schermen in de week nadat de president vermoord was. De ruzies, de discussies maar ook de angst in het land voor de veiligheid.

‘What did the bullet sound like?’

Gedurende de hele film kon ik me identificeren met Jackie. Ik heb geen twee kinderen en ben niet mijn man verloren maar toch kon ik me verplaatsen in de gevoelens en gedachtes van Jackie.  Nadat haar man is vermoord werd ik meegesleurd met de verschillende emoties die ze doorstaat in de eerste week. Ze krijgt een aantal keren de vraag hoe de kogel klonk. Iedere keer speelt zich de herinnering opnieuw af in haar hoofd. En iedere keer krijg je steeds meer te zien van de moord op de president. Persoonlijk vond ik dat een van de sterkste kanten in deze film. Het sleepte me mee, want ik was hongerig naar meer details en informatie rondom de moord op JFK.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Stilte na de storm

Na die moord gebeurt er veel. Er komt een nieuwe president, er moet autopsie worden gedaan, Jackie moet de begrafenis regelen, haar kinderen op de hoogte brengen. En dan is het even stil. De dagen tussen de dag van de moord en de begrafenis beslaat een lang stuk in het verhaal. Het was het enige moment tijdens de film dat ik even niet meer helemaal gefocust was. Veel dialoog en voor de hand liggende gesprekken, terwijl ik vooral wilde zien en weten hoe de begrafenis er door de ogen van Jackie eruitzag.

MV5BYmRkNzY4ZjctZGJjZC00ODc4LTgyZTctMjgyM2E2ODY4ODc5L2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNDg2MjUxNjM@._V1_SY1000_SX1500_AL_
Nathalie Portman in Jackie (2016)

Aanrader

Ondanks dat de spanningsboog voor mij halverwege de film wat verslapte, vond ik het een hele mooie film. Een verhaal van een sterke vrouw die als First Lady al geleefd werd en na de moord op haar man sterk moest zijn voor het Amerikaanse volk. Jackie heeft zoveel meegemaakt en toch blijft ze overeind staan. Zou ik deze film aanraden? Ja, zeker wel. Ik vind het een heerlijke film met goede acteurs en een mooi verhaal.

Jackie is vanaf 16 februari te zien in de bioscoop.

Lees verder