GiF kijkt La La Land en loved it!

Ik moet zeggen dat na alle positieve buzz, ik bang was voor een tegenvaller. Immers niet alleen de critici waren laaiend enthousiast en hebben La La Land onder prijzen bedolven. Ook de collega’s op kantoor die bij de première waren, kwamen lovend terug. Tja, dan zijn de verwachtingen zo hoog gespannen dat een film het bijna onmogelijk kan waarmaken…

Toch anders dan verwacht

Hoewel La La Land toch anders was dan ik had verwacht, werd ik gelukkig niet teleurgesteld. Wel had ik door de trailer en die hele mooie still een musicalfilm verwacht à la Moulin Rouge; een tikje over-the-top en een zeer romantische, doch onwaarschijnlijke liefdesgeschiedenis. Wat mij dus verbaasde, was dat het meer ingetogen is en de hele liefdesgeschiedenis realistischer als ik had verwacht – en dus heel herkenbaar. En juist dat vond ik La La Land als musical sterk maken.

La La Land

De ‘Hollywood Dream’

Het verhaal speelt zich af in LA, de stad der sterren, waar Mia probeert haar carrière als actrice van de grond te krijgen. De gênante audities lopen echter tot niks uit, dus zegt ze haar baantje als barista nog maar niet op. Ze ontmoet jazzmuzikant Seb die ook zo zijn ambities heeft. Het is zijn droom om een eigen Jazz club te openen. Na een eerste minder geslaagde ontmoeting, blijven ze elkaar tegenkomen en ontstaat er wat. Ze stimuleren de ander om die droom niet op te geven, hoe moeilijk het pad naar succes ook is.

LLL d 41-42_6689.NEF
Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land

Vanaf de openingsscène verkocht

Visueel is het prachtig, zowel de sterke art direction als Ryan Gosling zijn beide fijn om naar te kijken, en het verhaal neemt je lekker mee. De sterke nummers en dansscènes zijn de kers op de taart. Eigenlijk ben je vanaf de openingsscène, een geweldig zang en dansnummer in een LA file, al verkocht.

Ook interessant

Emma Stone

Emma Stone; de enige vrouw die Ryan Gosling kan weerstaan

Hoewel Ryan niet de beste zanger is, komt hij er goed mee weg trouwens. Hij laat zien ook na Crazy Stupid Love nog steeds een geweldige chemie met Emma Stone te hebben. Dit geweldige duo maakt de film. Het is redelijk zelden dat je een film ziet waar alles zo goed op z’n plaats is gevallen. En wat ik altijd leuk vind, is als een film je ook na de aftiteling nog bij blijft. Dat er bepaalde thema’s in je hoofd blijven spoken, zoals wat is uiteindelijk je ultieme droom? Is je goede relatie genoeg of moet je per sé die ook mooie carrière hebben? Is het überhaupt in real life mogelijk om die twee op de lange termijn naast elkaar te combineren? En dat wist La La Land dus bij mij te realiseren. In zijn totaal goed geslaagd dus.

Aanrader

Enfin, conclusie is: ook ik, samen met de gehele filmindustrie dus, zou La La Land zeker aanraden. Het is een warme film die heel erg goed in elkaar zit. Je krijgt meteen weer zin in die oude klassieke musicals, dus als je de smaak te pakken hebt – lees vooral dit artikel nog even na. Zo kom je die kerstvakantie wel door.

In het kort:

Waarom wel/niet?

Vooral wel dus; La La Land hoort niet voor niets tot dé meest geprezen films van 2016. Maar als je echt niet houdt van mensen die gaan zingen in films, kan je ook deze musical maar beter overslaan.

Met wie?

Kan eigenlijk met iedereen; moeder, zus, vriendinnen maar ook wel met partner. De film is zeker romantisch, maar het wordt niet zo mierzoet dat mannelijke wederhelften het niet meer slikken kunnen – denk ik althans, ik heb het (nog) niet uitgeprobeerd maar overweeg een tweede keer te gaan.

Like Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Lees verder