GiF kijkt Manchester by the Sea

De verschillende nominaties, gewonnen Golden Globe en lovende recensies over de regie, script en acteerprestaties maakten mij heel nieuwsgierig naar Manchester by the Sea. Vol verwachting ging ik dit drama in. Misschien niet de beste instelling?

Het verhaal

Manchester by the Sea vertelt het verhaal van de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Massachusetts. Nadat zijn oudere broer Joe (Kyle Chandler) plotseling komt te overlijden, krijgt Lee (Casey Affleck) de voogdij over zijn neef (Lucas Hedges). Lee wordt herinnerd aan een tragisch verleden met zijn vrouw Randi (Michelle Williams) in de omgeving waarin hij is opgegroeid.

mbts.

Vol verwachting klopt mijn hart

Als je naar een film gaat waar anderen een hele positieve mening over hebben, heb je al een idee van wat jij hoopt dat de film zal zijn. Echt de slechtste instelling die je kan hebben, want er zal nooit een film precies zo zijn zoals jij hem verwacht. Ook ik maakte deze onbewuste fout en was eigenlijk gedoemd om teleurgesteld te zijn voordat de film goed en wel begon.

mbts1

Het is allemaal echt

In mijn beleving is de film de puurheid zelve. Tijdens het kijken voel je namelijk dat het een realistisch verhaal is. Zonder poespas of tierelantijntjes. What you see is what you get. Het is enorm knap om rouw, verdriet en depressie zo sterk en echt neer te zetten. Zonder te overdrijven. Het acteerwerk van Casey Affleck is simpelweg geweldig en de Golden Globe voor deze prestatie is kort gezegd helemaal terecht. Ik zou er niet van opkijken als iemand mij zou vertellen dat deze acteurs echt familie zijn en deze verschrikkelijke situatie zelf hebben meegemaakt.

mbts2

Somber, zielig en verdrietig

Maar als je, net als ik, meer houdt van happy endings en liefdesverhalen, zou ik deze film afraden. Het begint zielig en eindigt zielig met weinig plek voor humor of romantiek. Door het aanhoudende, sombere humeur van de hoofdpersoon en een situatie die van kwaad tot erger gaat, is deze film waarschijnlijk een kadootje voor de gevorderde filmcriticus, maar faal ik er in om deze verschillende lagen en technieken te zien.

Conclusie

Kortom, is drama jouw lievelingsgenre en kan je niet wachten om je eens flink onder te laten dompelen in het depressieve leven van Lee Chandler, zou ik zeggen: ga zeker naar deze film. Ben je iets meer gesteld op humor, actie, spanning, en romantiek: blijf dan thuis. Of ga naar La La Land, gegarandeerd een emotionele rollercoaster.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips. 

Foto boven artikel: Casey Affleck en Lucas Hedges. © 2016 Amazon Studios

Lees verder