GiF kijkt Nocturnal Animals

Met de bibbers al in het lichaam, ging ik – notabene alleen – naar Nocturnal Animals, geregisseerd door Tom Ford. Nocturnal Animals is een onheilspellende thriller met oa Amy Adams en Jake Gyllenhaal. De film gaat over een gescheiden echtpaar dat duistere ontdekkingen doet over elkaar. Ik heb een gecompliceerde smaak. Ik ben namelijk een grote fan van thrillers, maar het moment dat het allemaal visueel gezien iets te gedetailleerd wordt, verstop ik me het liefst onder de bioscoopstoel. Heb je dezelfde trekjes als ik? Of twijfel je sowieso nog een beetje? Hieronder mijn bevindingen én de ideale omstandigheden om naar deze film te kijken.

Hoe kijk je Nocturmal Animals?

Met wie? Man/vriend/date/lover

Nocturnal Animals vraagt om een mening en hangt af van jouw kijk op de film. Ik raad dus aan niet alleen te gaan. Na de film kan je zo nog even discussiëren en elkaar helpen de verschillende puzzelstukjes op zijn plaats te leggen. Een second opinion op de net voorbijgeschoten gebeurtenis, had ik persoonlijk erg lekker gevonden.

Je significant other is perfect om mee te nemen. Enge stukken? Tegenaan kruipen. Vage stukken? Even polsen of hij het net zo vaag vindt. Saaie stukken? Surprise! Er zit iemand naast je.

Met wie niet: Kletsvriendin

Het is van groot belang dat je oplet. Zo’n film waarbij je even in de popcorn-bak kijkt om te checken hoeveel er nog in zit en dan precies de hele clue mist. Volledige focus is cruciaal. Als je dus in gezelschap bent van een vriendin die het fijn vindt af en toe wat persoonlijke details te delen of meerdere malen te vragen: “huh, snap jij het?” zou ik lekker naar Bridget Jones gaan, of Trolls. Ook een idee.

Dresscode: Comfortabel

De film duurt bijna twee uur (117 minuten om precies te zijn) en is dus een vrij lange zit. Elk stukje bouwt mee aan het geheel. Van begin tot eind is het interessant, dus hou daar rekening mee. Ik adviseer je stretch-jeans en een lekkere trui. In de bioscoop is het namelijk ook altijd behoorlijk fris. Zodat je lekker scherp blijft.

NOCTURNAL ANIMALS

Waarom zou je naar de bios gaan?

Wel: Verrassend/Blijft hangen

Tijdens het kijken, groeiden de vraagtekens uit mijn hoofd. Wie is dat, waar zijn we nu, is dit echt, is zij echt, hoe kan dit, etcetera. Maar met een voorliefde voor cinematografie en esthetica kon ik genieten van de keer op keer tot in detail uitgedachte shots. Al zouden het geluid en ondertiteling uitgevallen zijn, dan was ik nog blijven zitten.

Tegen het einde van de film dacht ik “nee niet stoppen nu, niet stoppen, en we zijn gestopt…” Een vlaag van verbijstering door de zaal en ik kon alleen maar vragend om me heen kijken. Dit konden ze niet menen! Dit onbeantwoord verlangen knaagde aan me en ik wilde alleen maar weten wat er was gebeurd. Ik ging het verhaal nog een aantal keer na in mijn hoofd en zo werd het stukje bij beetje ietsje duidelijker. Ik denk dat ik hem nog een keer moet zien, wil ik mijn verloren stukjes terugvinden.

NOCTURNAL ANIMALS

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips. 

Niet: Erg groot WTF?!-gevoel.

Zoals ik hierboven al benoemde, is het een verhaal met veel gaten. Je legt continu verbanden die even later niet waar blijken te zijn. Je denkt dat je snapt hoe het in elkaar zit en wordt twee minuten later geconfronteerd met het tegenovergestelde. Tot een bepaalde hoogte draagt dat bij aan de suspense van de film, maar doordat je het idee hebt minder te weten dan de hoofdrollen kan dit ook frustreren.

Ik ben niet onder mijn bioscoopstoel gekropen *veegt schouder af*, maar er waren een aantal momenten dat het echt vrij luguber werd. Vooral het verhaal in combinatie met de mate van detail is een ding. Alles wordt ook wel getoond zoals iemand die met een voorwerp in het oog wordt geslagen waarbij het beeld zich vol focust op dat oog. Als je daar niet warm of koud van wordt, is dit geen negatief punt. Mocht je net als ik een lichtelijk zwakke maag hebben; wegkijken is ook een optie!

Conclusie

Gaan. Ik geef groen licht. Zelfs met zwakke maag, neiging tot wegkruipen en vraagtekens. Het is een verhaal waarvan je later zal denken “hoe kómt iemand hier op”. En de beelden op zichzelf zijn al een succes. Ik ben het compleet eens met de Kijkwijzer, dus mocht je met iemand onder de 16 jaar willen gaan, zou ik dat niet doen. Maar wel dus met iémand gaan. Is namelijk fijn voor de dingen die jij zelf gemist hebt. En als je deze adviezen opvolgt en op de vraagtekens bent voorbereid, zal de film nog beter bevallen. Pinky promise.

DSC_8717.NEF

Nocturnal Animals is nu te zien in de bioscoop. 

Lees verder